Χαοτική η κατάσταση στην Κύπρο, λέει η Ευρωζώνη

a 78 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4699 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι χαοτική και πολύ μπερδεμένη παραδέχονται αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η κατάσταση εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη χθες και σύμφωνα με κάποια από τα πρακτικά της τηλεδιάσκεψης που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, δεν αποκλείουν την επιβολή περιορισμού στην ροή κεφαλαίων για να θωρακιστεί η Ευρωζώνη από πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο παραδέχτηκε ότι υπάρχει συνεχής εναλλαγή συναισθημάτων για την κατάσταση στην Κύπρο και ότι αυτό δυσκολεύει στο να εξευρεθούν λογικές λύσεις και να υπάρξουν λογικές προσεγγίσεις για αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε “σε ανοικτές συζητήσεις για έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη”.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε μεταξύ των μελών ομάδας εργασίας του Eurogroup στην οποία μετέχουν αναπληρωτές ΥΠΟΙΚ των χωρών μελών της Ευρωζώνης ή ανώτεροι αξιωματούχοι των Υπουργείων καθώς και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Κύπρος δεν εκπροσωπήθηκε στην τηλεδιάσκεψη, απόφαση που χαρακτηρίστηκε ως προβληματική από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Ο Εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει το Reuters, φέρεται να είπε ότι η Βουλή στην Κύπρο αντιμετωπίζει πολύ συναισθηματικά το ζήτημα και ότι δεν πρόκειται να αποφασίσει σε οτιδήποτε.

“Αφού η Κύπρος αποφάσισε ότι δεν θέλει καν να λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για μας”, φέρεται να δήλωσε.

Το πρακτορείο μεταδίδει ακόμη ότι ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη ότι έπρεπε να υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση για την εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία , υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα των εταίρων να εξεύρουν λύση το συντομότερο, με την προϋπόθεση οι παράμετροι της απόφασης του Eurogroup να τυγχάνουν σεβασμού.

Και ο Γερμανός μίλησε για την ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγάλων τραπεζών στην Κύπρο-οι οποίες όπως είπε είναι στο χείλος της κατάρρευσης- και δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Κύπρος να φύγει από το ευρώ.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, σημείωσε ότι σε μια τέτοια πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, πρέπει να θωρακιστούν οι υπόλοιπες χώρες από τις συνέπειες και ειδικότερα η Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια η πιθανότητα εκροής κεφαλαίων όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν την Τρίτη και αποφασίστηκε η κατάσταση να παρακολουθείται επαρκώς. Επίσης τέθηκε στο τραπέζι και το θέμα της πιθανότητας νομοθετικής ρύθμισης για αποφυγή της εκροής κεφαλαίων.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ