Να διαφυλαχθούν πετυχημένοι θεσμοί λέει ο Καρογιάν

a 53 Ειδήσεις
a 5534 Ειδήσεις

Θα πρέπει η διαπραγματευτική μας ομάδα με σωστή επιχειρηματολογία να θέσει τα ζητήματα κάτω για να διαφυλάξουμε θεσμούς, οι οποίοι έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν και έχουν πετύχει, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Tην ίδια ώρα, είπε, «πρέπει να προβούμε και σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Κύπρο μέσα στην νέα εποχή, στον έντονο ανταγωνισμό και στη μεγάλη οικονομική κρίση να αντεπεξέλθει και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό – να ελαχιστοποιήσουμε το όποιο κόστος – αλλά από την άλλη πλευρά να τολμήσουμε εκείνες τις τομές που είναι απαραίτητες αν θέλουμε ο τόπος μας να έχει μέλλον, προοπτική”.

Ο κ. Καρογιάν προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης του Ραδιομαραθωνίου 2012 για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Λευκωσία, όπου προσήλθε και παρέδωσε εισφορά του κόμματος του.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες ότι δεν θα προλάβουμε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου με το Γιούρογκρουπ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι “εμείς έχουμε εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό τις ανησυχίες μας αλλά ταυτόχρονα και τη λύπη μας γιατί θα έπρεπε προ καιρού και η πολιτική ηγεσία να είχε τη δυνατότητα μαζί με την Κυβέρνηση να συζητήσουν τις διάφορες πτυχές κι όχι σε ώρες ή σε ελάχιστες μέρες να προσπαθούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τις προτάσεις που θα πρέπει να υποβληθούν στην τρόικα ή να απαντηθούν σημεία που η τρόικα έχει θέσει”.

Είχα πει, συνέχισε, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό – “ελπίζω κι εύχομαι – είχα πει τότε – να μην είναι περιορισμένα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, τα οποία έχουμε κι όσο ο καιρός προχωρά όσο φθάνουμε κοντά στις ημερομηνίες που θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις και να συμφωνήσουμε με την τρόικα τόσο πιο αδύνατη θα είναι η πλευρά μας”.

Άλλο να έχεις χρόνο, είπε, να μπορείς να διαπραγματευτείς, να μπορείς να συζητήσεις κι όχι να πιέζεσαι μέσα από τα χρονικά στενά περιθώρια στο να καταλήξεις κάπου ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει και σχέδιο Β.

“Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει έγκαιρα, όμως μπροστά μας βρίσκονται αμείλικτα χρονοδιαγράμματα αλλά και διλήμματα σημαντικά στα οποία θα πρέπει να απαντήσουμε. Εμείς ως ΔΗΚΟ από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε έστω και αργοπορημένα θέσαμε τις θέσεις μας, υποβάλαμε τα έγγραφα μας, αιτιολογήσαμε την κάθε μας θέση”, συμπλήρωσε.

Εκεί που συμφωνούσαμε με την Κυβέρνηση τα είπαμε με καθαρότητα, εκεί που διαφωνούσαμε αντιπροτείναμε συγκεκριμένες επιλογές, πρόσθεσε. Απ ΄ εκεί και πέρα, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η διαπραγμάτευση έστω και αργοπορημένη.

Δηλώσεις για το Ραδιομαραθώνιο

Οσον αφορά το Ραδιομαραθώνιο, ο κ. Καρογιάν είπε πως είναι ένας θεσμός που για πλέον και δύο δεκαετίες πρωταγωνιστεί και λειτουργεί με ένα πολύ άριστο τρόπο και πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας πετυχημένος θεσμός.

“Ο Ραδιομαραθώνιος αποδείχθηκε ότι είναι ένας πετυχημένος θεσμός που πρόσφερε και προσφέρει πάρα πολλά πράγματα σε συνανθρώπους μας που υποφέρουν”, είπε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, πρωταγωνιστεί προς την κατεύθυνση δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που καταδεικνύει ότι ο λαός μας είναι ένας λαός που διακατέχεται από αισθήματα αλληλεγγύης, κοινωνικής στήριξης όλων εκείνων που η μοίρα κτύπησε.

“Είναι γι’ αυτό τον λόγο που όλοι οφείλουμε Πολιτεία, θεσμοί, η κοινωνία των πολιτών να στηρίξουμε πιο έμπρακτα τις προσπάθειες που καταβάλλουν οργανωμένα σύνολα για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική βοήθεια σε εκείνους που την έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη”, πρόσθεσε.

Θέλω να πω με την ευκαιρία αυτή ότι παρά την οικονομική κρίση, παρά την κρίση αξιών, υπάρχουν και κάποιες αρετές αυτού του λαού που δεν μπορούν να παραγραφούν ότι και να γίνει, ανέφερε.

“Αρετές είναι αυτές που επιβεβαιώνονται κάθε φορά που οργανωμένα σύνολα με την συνεργασία και την συνέργεια των πολιτών και της κοινωνίας θέτουν στόχους, υλοποιούν στόχους. Ούτε η οικονομική κρίση ούτε τα προβλήματα ούτε οι δυσκολίες μπορούν να ακυρώσουν χαρακτηριστικά αυτού του λαού, που μέσα από τις δεκαετίες αντί να αποδυναμώνονται, σφυρηλατούνται και ενισχύονται ακόμη περισσότερο”, κατέληξε ο κ. Καρογιάν.