ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Χρειάζεται καλή προετοιμασία για μια νέα πρωτοβουλία

3c2f87a10da20f32b1d85b3615eef734 XL

Μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και επίσης να υπάρχει συνεννόηση Ελλάδας και Τουρκίας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι αν γίνουν αποδεκτές οι έξι παράμετροι που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, τότε θα υπάρχει μια καλή συμφωνία για να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΤΡΙΤΟΥ Πρόσωπο Με Πρόσωπο, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος που τέθηκε επί τάπητος το θέμα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της αποχώρησης του στρατού.
Επιπρόσθετα, είπε, ο Αντώνιο Γκουτέρες, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, που ήταν όλοι παρόντες στη διάσκεψη για την Κύπρο, εξέφρασαν την ίδια άποψη ότι δηλαδή η Συνθήκη Εγγυήσεων δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε αποδεκτή.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τα έδωσε όλα στις διαπραγματεύσεις, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι κατατέθηκε γραπτώς μια πρόταση με αυτά που λέει η αντιπολίτευση ότι έδωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης,  για να μην χαθούν τα σημαντικά.  Δηλαδή, η κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και  των επεμβατικών δικαιωμάτων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού.
Αναφορικά με τις επικρίσεις ότι μένουν στο τραπέζι τα όσα καταγράφονται, ο κύριος Κασουλίδης είπε στο τραπέζι μένουν και οι παράμετροι που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου

 

Πηγή: RIK News