Έπειτα από πολλές αναβολές και έντονες διαβουλεύσεις των μελών του υπό την διευκόλυνση της Σουηδίας και του Κουβέιτ που το εισηγήθηκαν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ομόφωνα το ψήφισμα 2401/2018 με το οποίο ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, διάρκειας 30 ημερών. Από την κατάπαυση του πυρός εξαιρούνται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε βάρους του Ισλαμικού Κράτους και συναφών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ.
«Το Σ.Α. ζητεί όπως όλα τα μέρη διακόψουν αμέσως τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση και να εμπλακούν αμέσως για να διασφαλίσουν πλήρη και συνολική εφαρμογή αυτής της απαίτησης από όλα τα μέρη, για μια διαρκή ανθρωπιστική ανάπαυλα τουλάχιστον 30 συνεχών ημερών σε όλη τη Συρία, για να επιτραπεί η ασφαλής, ανεμπόδιστη και συνεχής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών και ιατρικών απεγκλωβισμών κρίσιμα αρρώστων και τραυματισμένων, σε συμφωνία με το εφαρμοζόμενο διεθνές δίκαιο», αναφέρει στο διατακτικό του μέρος το ψήφισμα.
Αν και το ψήφισμα αφορά όλη τη συριακή επικράτεια, ιδιαίτερη μνεία και σχετική έκκληση γίνεται για την άμεση άρση της πολιορκίας των πυκνοκατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γούτα, Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.
Επίσης καλεί όλα «τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επιτήρηση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, οικοδομώντας πάνω σε υπάρχουσες διευθετήσεις».
«Το Σ.Α. ζητεί από όλα τα μέρη να επιτρέψουν την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής βοήθειας, να σταματήσουν να στερούν από τους πολίτες τροφή και φάρμακα που είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους να επιτρέψουν ταχύ, ασφαλή και ανεμπόδιστο απεγκλωβισμό όλων των πολιτών που το επιθυμούν…», αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα.
Ζητεί επιπλέον όπως αμέσως μετά την έναρξη της παύσης των εχθροπραξιών, όλα τα μέρη πρέπει να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη και στους εταίρους που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή, να αναλάβουν ασφαλείς, άνευ όρων απεγκλωβισμούς για ιατρικούς λόγους, στη βάση των ιατρικών αναγκών και του επείγοντος χαρακτήρα, στη βάση των καθορισμένων εκτιμήσεων του ΟΗΕ για την ασφάλεια», αναφέρει μεταξύ άλλων των ψήφισμα.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, έγινε δεκτή πρόταση της Ρωσίας για νέα συνεδρίαση εντός 15νθημέρου, για να διαπιστωθεί αν έχει εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός.
Σε δηλώσεις της η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος μία στιγμή που σηματοδοτεί την ενότητα του Σ.Α., την οποία «πρέπει να δράξουμε και να τη διατηρήσουμε πέραν του χρονικού πλαισίου των 30 ημερών».
Ευχήθηκε επίσης το ψήφισμα αυτό να σηματοδοτεί και μια στροφή της Ρωσίας, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη θα πιέσουν από κοινού για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.
«Ο ρόλος και η ευθύνη του Σ.Α. δεν τερματίζεται με την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος. Αντιθέτως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του Σ.Α. πρέπει να αναλάβουν ευθύνη για να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς καθυστέρηση», είπε ο εκτελών χρέη αναπληρωτή μονίμου αντιπροσώπου της Βρετανίας, Στίβεν Χίκι.
Σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο θα εξετάσει την εφαρμογή σε 15 μέρες, είπε ότι όλα τα μέλη πρέπει να είναι ενεργά στην υποστήριξη και επιτήρηση της εφαρμογής.
«Αυτοί με οποιαδήποτε επιρροή στο συριακό καθεστώς, η Συρία και το Ιράν, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να διασφαλίσουν ότι θα γίνει πλήρως σεβαστή και χωρίς καθυστέρηση η εκεχειρία», πρόσθεσε.