Μαλαχουρίδης: “Γονατίζει ο αγροτικός κόσμος της Αμμοχώστου”

ΜΑΛΑΧΟΥΡΙΔΗΣ Αγρότες, Γεωργία, Νέα Αμμοχώστου, Συμμαχία Πολιτών

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Αμμοχώστου, όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη, της Συμμαχίας Πολιτών, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης.

Ο κ. Μαλαχουρίδης, αναφέρει πως κύριο πρόβλημα αποτελεί το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτούσια η δήλωση: 

Ο αγροτικός κόσμος της Αμμοχώστου και κυρίως οι πατατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα που τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα οδηγώντας τους στην ανεργία και στην ανέχεια. Ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης όπου το κράτος με σωστές πολιτικές θα στηρίζει τον πρωτογενή γεωργικό τομέα αλλά και το δευτερογενή τομέα έτσι ώστε να μην στηριζόμαστε μόνο στο τομέα των υπηρεσιών.

Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου πηγάζουν κυρίως από:

Υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος: το κόστος του ηλεκτρισμού είναι αβάστακτο αφού όλες οι καλλιέργειες της περιοχής (πατάτες, οπωροκηπευτικά) είναι τακτικής και μεγάλης διάρκειας άρδευσης. Πέραν τούτου  η κατανάλωση επιβαρύνεται και με πολλές άλλες φορολογίες με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να  είναι τεράστιος. π.χ. λογαριασμός με  κατανάλωση €2302 ευρώ, με τις διάφορες προσθήκες γίνεται τελικός λογαριασμός €5103 ευρώ.

Λύση: Η Κυβέρνηση οφείλει να τους παρέχει αγροτικό ρεύμα.

Υψηλό κόστος Πετρελαίου:

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για το πετρέλαιο.

Νερό: το θέμα του νερού έχει τρείς πτυχές

(α) ανομβρία, (β) αύξηση κόστους αγοράς νερού, (γ) το κόστος άντλησης και άρδευσης από διάτρηση είναι τεράστιο.

Λύση: ο Νότιος Αγωγός είχε κατασκευαστεί για γεωργικούς σκοπούς και είχε επιλύσει το πρόβλημα τους για αρκετά χρόνια. Στην πορεία, με την άδεια του κράτους, το χρησιμοποίησαν οι ξενοδόχοι με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον πρόσβαση οι αγρότες. Θα πρέπει οι ξενοδόχοι να προχωρήσουν με αφαλατώσεις και να επωμιστούν το κόστος.

Αποζημίωση για ανομβρία τριών χρόνων: Οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση λόγω ανομβρίας και συνεπώς όλοι είναι υποθηκευμένοι στις τράπεζες.

Λύση: Το κράτος οφείλει να τους αποζημιώσει.