Περιοδεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές των Κοκκινοχωριών πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.
Ο Υπουργός Γεωργίας, συνοδευόμενος από λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας και του ΟΓΑ επισκέφθηκε πατατοκαλλιέργειες και συνομίλησε με πατατοπαραγωγούς για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Στην περιοδεία τον Υπουργό συνόδευσαν ο Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Επαρχιακός του Τμήματος Γεωργίας Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Σπανάχης, η Λειτουργός Γεωργικής Ασφάλισης ΟΓΑ, Παναγιώτα Κουτσόλουκα, ο Τάσος Γιαπάνης, Γενικός Γραμματέας Παναγροτικού, ο Ιωάννης Καμπανής, Επαρχιακός Γραμματέας Παναγροτικού Αμμοχώστου, ο Λουκάς Λουκά, Επαρχιακός Γραμματέας ΠΕΚ Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών και Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου, Γιώργος Τάσου, ο Πρόεδρος της ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας, Γιώργος Μουσικός και ο Διευθυντής της ΤΕΒΕΑ, Παναγιώτης Σκάττου.
Δείτε το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του Famagusta.News:
Υπουργός Γεωργίας: “Η αποζημίωση θα έρθει το συντομότερο δυνατό”
Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία σε πληγείσες από τις καιρικές συνθήκες περιοχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα ήταν μια ευκαιρία να δούμε από κοντά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες της περιοχής. Οντως διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια διαβάθμιση, από πλήρη καταστροφή μέχρι λιγότερη καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις, διαπιστώσαμε ζημιές από πολλά αίτια, από πολυομβρία, από ανέμους, από χαλάζι και από παγετό».
«Θερμή μου παράκληση» είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος τους παραγωγούς είναι να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή των αιτημάτων τους, αφού «έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τον ΟΓΑ και το Τμήμα Γεωργίας για άμεση αξιολόγηση των ζημιών και αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει, ώστε η αποζημίωση θα έρθει το συντομότερο δυνατό».
Εξέφρασε επίσης την πρόθεση του να πάρει «πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να δούμε πως μπορεί, τουλάχιστον ένα μέρος της αποζημίωσης, να δοθεί άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες, και να μη συμβεί αυτό που γινόταν παλαιότερα, να περιμένουν οι αγρότες χρόνια ολόκληρα για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους».
Ο κ. Καδής ανέφερε στους παραγωγούς πως θέλει να νοιώθουν ότι «η κυβέρνηση είναι δίπλα» τους και θα κάνει ότι δυνατόν για να τους στηρίξει.
Ολοι μας συνέχισε «πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ζημιές που είδαμε τη τελευταία περίοδο φαίνεται ότι θα τις έχουμε όλο και πιο συχνά, γι ‘αυτό θα πρέπει να πάμε σε μια πιο ριζική αντιμετώπιση του θέματος της γεωργικής ασφάλισης. Σε συνεννόηση και με τις Αγροτικές Οργανώσεις διαμορφώσαμε ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, δηλαδή και το ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και το ότι επηρεάζουν τους αγρότες και το ότι πρέπει να αποζημιώνονται άμεσα».
Αυτή πρόσθεσε ο Υπουργός είναι «η φιλοσοφία του νέου σχεδίου» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα πάμε σύντομα στη Βουλή, όπου θα γίνει ένας τελευταίος γύρος διαβούλευσης και πλέον οι αποζημιώσεις θα εκτιμούνται γρήγορα και θα αποδίδονται άμεσα προς τους αγρότες, με τη νέα τάξη πραγμάτων. Εκεί θα είναι η μεγάλη αλλαγή, εκεί θα είναι η μεταρρύθμιση την οποία ευελπιστώ ότι θα ολοκληρώσουμε μέσα στο 2019».
Ανέφερε ακόμα ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΟΓΑ θα είναι στη διάθεση των παραγωγών, κάλεσε όλους να υποβάλουν σύντομα τα αιτήματα τους και σημείωσε πως «η καθοδήγηση που δίνεται από την πολιτική ηγεσία προς τις Υπηρεσίες είναι να γίνει η καταγραφή όσο γίνεται πιο άμεσα. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και δεν μπορούν να καταγραφούν όλες την ίδια ημέρα» είπε και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι του Υπουργείου θέλουν το χρόνο τους αλλά θα είναι δίπλα στους παραγωγούς για να καταγραφούν οι ζημιές και να γίνει η απόδοση των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν.
Λευτέρης Χριστοφόρου: “Ο Υπουργός Γεωργίας επιδεικνύει καθημερινά ευαισθησία και καταβάλλει αγώνα”
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το να διαφυλαχθεί η πρωτογενής παραγωγή και να προστατευθούν οι αγρότες είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον όλων μας γιατί και η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πως χωρίς τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία».
Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο το να συνεχίσεις σήμερα να παραμένεις αγρότης είναι ηρωϊσμός, γιατί οι αγρότες είναι τα θύματα και οι πλέον ευάλωτοι σε όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα με την επειδύνωση αυτών των φαινομένων εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθημερινά αυτοί οι αγρότες θα καλούνται να πληρώνουν ένα βαρύτατο κόστος και τίμημα και θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση τοςυ».
Γι’αυτό συνέχισε με τον Υπουργό Γεωργίας πολλές φορές αποταθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους αρμόδιους Επιτρόπους ούτως ώστε να καλύπτεται η Κύπρος για όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα επανέλθουμε. Αυτά τα οποία βιώνουμε σήμερα και τις ολοκληρωτικές καταστροφές που είδαμε, είναι προϊόν ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία εάν συνεχιστούν θα εκτοπίσουν τους αγρότες από την παραγωγή» είπε και σημείωσε πως «απαιτείται άμεση ενίσχυση και στήριξη».
Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σύντομα στην Κύπρο για να παραστεί σε συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος, όπως είπε «δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούν να συνδράμουν και τα Ταμεία που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Το γεγονός συνέχισε «ότι ο Υπουργός Γεωργίας εκφράζοντας και εκπροσωπώντας την ισχυρή βούληση και θέληση μιας κυβέρνησης που τα τελευταία χρόνια δεν άφησε ποτέ εγκαταλελειμμένους τους αγρότες, αλλά τους στήριξε με όλες της τις δυνάμεις» θα πρέπει να τους κάνει «να νοιώθουν αυτή τη στήριξη και αυτή τη συμπαράσταση από το κράτος, την πολιτεία και από τον Υπουργό, ο οποίος επιδεικνύει καθημερινά την ευαισθησία και τον αγώνα που καταβάλλει, εντός και εκτός Κύπρου για να προστατεύσει τα δικαιώματα των αγροτών και ταυτόχρονα προστατεύει την ύπαιθρο, την ίδια την οικονομία και την κοινωνία μας».
Κυριάκος Χατζηγιάννης: “Δραματική η κατάσταση που αντικρίσαμε”
Εξάλλου ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ήταν άμεση η ανταπόκριση του Υπουργού να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και πρόσθεσε πως «έχουμε αντικρίσει μια δραματική κατάσταση. Οι συνέπειες στην πατατοκαλλιέργεια είναι χωρίς προηγούμενο, θεωρώ ότι η χρονιά φέτος θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις και οι ζημιές δεν είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των ασφαλίστρων που πληρώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί».
Ως εκ τούτου, συνέχισε «θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη συνδρομή του κράτους» όπως «ορθώς αναγνωρίστηκε από πλευράς του Υπουργού και όπως έχει εκφραστεί από πλευράς της πολιτείας, η θέληση της κυβέρνησης να συνδράμει. Αυτό σημαίνει» σημείωσε πως «η πορεία για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές είναι μόνο μία και αυτή είναι μόνο μέσω του ΟΓΑ».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «αυτό που ζητούμε είναι μέσω της νομοθεσίας ή μέσω της τακτικής του ΟΓΑ να καλυφθούν όλες αυτές οι ζημιές», εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι μονόδρομος η ανταπόκριση» ανέφερε πως η μη ανταπόκριση από το κράτος θα ήταν «άκρως καταστροφική για τους παραγωγούς» και σημείωσε ότι «όλοι σήμερα έχουμε διαγνώσει πως η κατάσταση είναι από θλιβερή μέχρι καταστροφική».
Τάσος Γιαπάνης: “Ολοκληρωτική η καταστροφή για τους γεωργούς”
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την «άμεση ανταπόκριση να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές και να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που υπάρχουν. Φέτος είχαμε μεγάλες ελπίδες για την παραγωγή της πατατοκαλλιέργειας επειδή φαινόταν ότι η χρονιά θα είχε καλές πωλήσεις πατατών».
Ωστόσο, συνέχισε «τα τελευταία καιρικά φαινόμενα που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, έφερε την ολοκληρωτική καταστροφή στους πατατοκαλλιεργητές στην Ορμήδεια, το Ξυλοφάγου, το Λιοπέτρι, Σωτήρα και Παραλίμνι».
Ο κ. Γιαπάνης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Γεωργίας και τους εκπροσώπους του Τμήματος Γεωργίας και του ΟΓΑ που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και κάλεσε τον Κώστα Καδή «να σταθεί αρωγός και δίπλα από τους αγρότες οι οποίοι εντός ενός μηνός θα είχαν εισοδήματα από την παραγωγή αυτή και τώρα είναι στον αέρα».
Ταυτόχρονα χαιρέτισε «την πολιτική θέληση του Υπουργού να πάρει συγκεκριμένη εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία, ίσως μέρος της αποζημίωσης να δοθεί άμεσα στους παραγωγούς αφού γίνει καταγραφή των ζημιών. Ο Υπουργός και κράτος θα είναι δίπλα» στους παραγωγούς είπε και σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι μετά από αυτή την εμπειρία που είχαμε να προχωρήσουμε μπροστά».
Ανέφερε επίσης ότι ο Παναγροτικός έχει κάνει τρεις γύρους διαβουλεύσεων με όλες τις κλαδικές επιτροπές του για να «προχωρήσουμε στο νέο θεσμό της γεωργικής ασφάλισης που θα καλύπτει όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα» για τα οποία μέχρι σήμερα οι παραγωγοί δεν λάμβαναν αποζημίωση. Πρέπει, συνέχισε «όλες αυτές οι στρεβλώσεις να φύγουν και να μπει σε μια ορθή βάση ο νέος θεσμός της γεωργικής ασφάλισης».
Λουκάς Λουκά: “Παρούσα η Κυβέρνηση διά του Υπουργού”
Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ Λουκάς Λουκά ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας για την επίσκεψη του στη περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και σημείωσε πως «οι καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι τεράστιες και ίσως αγγίζει και το 100% της καταστροφής» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση είναι παρούσα δια του Υπουργού και των αρμοδίων οργάνων της Τμήματος Γεωργίας και του ΟΓΑ».
Απευθυνόμενος στον Υπουργό ο κ. Λουκά αναφέρθηκε «στα εκατοντάδες δεκάρια πατατών τα οποία δεν έγινε κατορθωτό να εκριζωθούν λόγω της πολυομβρίας. Γι’αυτά πρέπει να γίνει ειδική μνεία ούτως ώστε να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση και πρέπει να εξευρεθεί τάχιστα τρόπος γι’ αυτό».
Famagusta.News
Discussion about this post