«Παίζω δεν εμπαίζομαι» είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και στόχο έχει τον απεγκλωβισμό των Κυπρίων μαθητών από τα τυχερά παιγνίδια. Οι Κύπριοι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, βάσει επίσημων ευρωπαϊκών ερευνών κατέχουν την πρωτιά στην ενασχόληση με τυχερά παιγνίδια στην ΕΕ, ενώ ο τζόγος εξελίσσεται σε απειλή για την κυπριακή κοινωνία, αφού σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 75% των Κυπρίων παίζει τυχερά παιγνίδια και το 6% από αυτούς παρουσιάζει ήδη συμπτώματα προβληματικής ενασχόλησης με τον τζόγο.
Το πρόγραμμα «Παίζω δεν εμπαίζομαι» είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα που στόχο έχει «τη θωράκιση των μαθητών από τον παθολογικό στοιχηματισμό και τα τυχερά παιχνίδια». Διεξάγεται σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και απευθύνεται σε έφηβους μαθητές, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς μέσης εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το πρόγραμμα που προσφέρεται δωρεάν περιλαμβάνει «ψυχοεκπαιδευτικά εργαστήρια με τη μέθοδο των κινητοποιητικών ομαδών εστίασης». Η μέθοδος αυτή «χρησιμοποιεί ένα βιωματικό τρόπο διδακτικής και διαφώτισης που ξεπερνά τις δυσκολίες και την έλλειψη διαδραστικότητας που συχνά χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές διαλέξεις».
Επιπλέον, είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες τις διάφορες πτυχές του παθολογικού στοιχηματισμού καθώς και της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια.
Τα εργαστήρια αυτά, έχουν ως θεματολογία το «προσωπικό σύστημα αξιών ζωής». Τη στόχευση σε ρεαλιστικές προσδοκίες ζωής, την οικογενειακή καθοδήγηση και συμπαράσταση, τον έλεγχο της παρορμητικότητας και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, τη διεκδικητικότητα και επίλυση προβλημάτων, την εποικοδομητική αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου, την ανίχνευση συμπεριφορών που μαρτυρούν παθολογικό στοιχηματισμό και προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλες τις επαρχίες με τη συνεργασία σχολείων, οργανωμένων γονιών και φορέων νεολαίας. Ανάδοχος του έργου είναι το Κυπριακό Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων και το Ίδρυμα Μαργαρίτα Λιασίδου.
Η ανάγκη για την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων προέκυψε ύστερα από την ανάλυση των στοιχείων που φθάνουν στην ΑΑΕΚ και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, που φαίνεται να χαρακτηρίζει ήδη τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες στην Κύπρο.
Πρωτιές εντός και εκτός διαδικτύου – Σύμφωνα με την ανάλυση:
Εντός διαδικτύου οι Κύπριοι μαθητές στοιχηματίζουν σε ποσοστό 22%, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 16%.
– Η διαφορά είναι πιο μεγάλη στο στοίχημα εκτός διαδικτύου με ποσοστό που αγγίζει το 27% ανάμεσα στους Κύπριους μαθητές και μόλις 18% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
– Εντός διαδικτύου τα αγόρια στοιχηματίζουν σε ποσοστό 35% και τα κορίτσια σε ποσοστό 11%, ενώ τα ευρωπαϊκά ποσοστά του μέσου όρου είναι 24% και 8%, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά το στοίχημα εκτός διαδικτύου, τα ποσοστά παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά για τα αγόρια 40% σε σχέση με τα κορίτσια που είναι 16%. Οι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι αντίστοιχα είναι 26% και 11%.
Πηγή: Philenews/Μαριλένα Παναγή