Ήταν μία προεκλογική εκστρατεία χωρίς εντάσεις, διαμάχες και λαμβανομένης της υψηλής αποχής, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο το αποτέλεσμα έχει στείλει σαφή μηνύματα, που θα πρέπει να ερμηνεύσουν τις επόμενες μέρες τα κομματικά επιτελεία. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σίμος Ιωάννου, έχοντας στο πλευρό του ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Συμμαχία πολιτών είναι ο νέος δήμαρχος Αμμοχώστου λαμβάνοντας 49% και αφήνοντας κατά πολύ πίσω του τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ Νίκο Κάρουλλα ο οποίος έλαβε 26,22%. Με δεδομένο και το υψηλό αποτέλεσμα του κ. Ιωάννου, στο ΑΚΕΛ ήδη ελπίζουν πως αυτό ενδεχομένως να αποτελεί την αρχή, όχι μόνο εκ νέου συνεργασιών με τα κόμματα του Κέντρου, αλλά και της επανάκαμψης της Αριστεράς. Στον ΔΗΣΥ ανέμεναν από την αρχή την ήττα, σίγουρα όμως όχι το συγκεκριμένο ποσοστό και την τόσο μεγάλη διαφορά. Δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ήδη συζήτηση για την επιλογή, δεδομένου ότι φαίνεται να διασπάστηκαν οι Συναγερμικοί μεταξύ Κάρουλλα και Λόρδου. Από το κάδρο δεν πρέπει να παραλείπεται το μεγάλο ποσοστό αποχής που άγγιξε το 70% σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό και ιδιαίτερα για την Αμμόχωστο. Αίσθηση προκαλεί και το ποσοστό που έλαβε το ΕΛΑΜ, το οποίο σε σχέση με το 2016, φαίνεται να λαμβάνει περίπου το διπλάσιο ποσοστό.
Βλέπουν ανάκαμψη
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου σκόρπισαν χαμόγελα, όχι μόνο για τη νίκη του κ. Ιωάννου αλλά και για το ποσοστό της τάξεως του 49% που έλαβε. Στο ΑΚΕΛ σημειώνουν εδώ και καιρό πως η επανάκτηση της δημαρχίας Αμμοχώστου έχει ιδιαίτερη σημασία για το κόμμα. Όχι γιατί είχε την πρωτιά για χρόνια στον Δήμο, αλλά και λόγω των εξελίξεων που διαμείβονται με τις εξαγγελίες Οζερσάι για την περίκλειστη πόλη. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχε πραγματοποιηθεί κινητοποίηση των Αμμοχωστιανών έξω από το Προεδρικό στέλνοντας καλώντας τον Πρόεδρο να δώσει προτεραιότητα στην Αμμόχωστο. Στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί μήνυμα και εν πολλοίς χαστούκι για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της και στο κυπριακό και γενικότερα. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως θα ασκηθεί η κατάλληλη πίεση στον Πρόεδρο για την Αμμόχωστο, σε μία περίοδο που αναμένονται εκ νέου εξελίξεις. Το όλο ζήτημα βεβαίως δεν μένει στην δημαρχία για το ΑΚΕΛ αλλά λαμβάνει προεκτάσεις. Υπάρχουν κομματικά στελέχη που φιλοδοξούν πως αυτή η νίκη θα αποτελέσει την αρχή της ανάκαμψης για την Αριστερά. Και για τα ποσοστά του κόμματος αλλά και στο θέμα των συνεργασιών με άλλα κόμματα. Το γεγονός ότι η συνεργασία με τον ενδιάμεσο χώρο επέφερε καρπούς αυτή τη φορά, θεωρείται πως θα βοηθήσει τη συνεννόηση και τις διαβουλεύσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες στο μέλλον.
Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν συζητήσεις εντός του ΔΗΣΥ τις επόμενες μέρες για την επιλογή του υποψηφίου
Αμηχανία στον ΔΗΣΥ
Την ίδια στιγμή που στο ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα, στον ΔΗΣΥ υπάρχει σχετική αμηχανία. Η ήττα θεωρείτο δεδομένη σύμφωνα με στελέχη, όχι όμως και το ποσοστό που έλαβε το κόμμα. Ήδη μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο βουλευτής Αμμοχώστου Ονούφριος Κουλά έστειλε ευσχήμως το μήνυμα πως οι Αμμοχωστιανοί επέλεξαν τους υποψηφίους τους και όχι τα κεντρικά του ΔΗΣΥ. Ο Συναγερμός ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει την εκλογική διαδικασία και να προχωρήσει με μία κοινή υποψηφιότητα. Όχι μόνο εξαιτίας των κρίσιμων εξελίξεων που πραγματοποιούνται στο κυπριακό, αλλά γιατί σύμφωνα με κομματικούς κύκλους ενδεχομένως να εισέπραττε τη δυσαρέσκεια των Αμμοχωστιανών από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μετά και την απόσυρση του Παύλου Αναστασιάδη, η Πινδάρου υποστήριζε να προωθήσουν τη ψήφο κατά βούληση. Μία θέση που δεν δέχτηκε η επαρχιακή, στηρίζοντας τον δημοτικό σύμβουλο του κόμματος Νίκο Κάρουλλα.
Η αλήθεια πάντως είναι πως η ανώτατη πυραμίδα κράτησε σαφείς αποστάσεις από την όλη εκλογική διαδικασία. Δεν φάνηκε για παράδειγμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε κοινές εκδηλώσεις με τον κ. Κάρουλλα, ενώ την ίδια πολιτική ακολούθησε και ο αναπληρωτής πρόεδρος και βάσει καταστατικού επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Λευτέρης Χριστοφόρου. Αυτό θεωρήθηκε από κάποιους ως προσπάθεια της ηγεσίας να μη δώσει προεκλογική νότα και συνεπώς αντιπαράθεση σε μία κρίσιμη για το κυπριακό περίοδο. Για άλλους μία προσπάθεια να μην συνδεθεί κανείς με την εκλογική ήττα.
Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν συζητήσεις εντός του ΔΗΣΥ τις επόμενες μέρες για την επιλογή του υποψηφίου. Και αυτό γιατί δεν θεωρήθηκε καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό του Ανδρέα Λόρδου –ενός εκ των υποψηφίων προερχόμενου από τον ΔΗΣΥ- ο οποίος έλαβε 16,24% στέλνοντας το μήνυμα πως ο Συναγερμός διασπάστηκε μεταξύ των δύο υποψηφίων. Αν και κάποια κομματικά στελέχη επισημαίνουν πως δεν θα πρέπει να δοθούν κομματικές προεκτάσεις στην εν λόγω εκλογική αναμέτρηση δεδομένου και του ότι πρόκειται για ιδιόμορφη περίπτωση, υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για το ενδεχόμενο απομόνωσης και αποδυνάμωσης του κόμματος. Από την όλη εκλογική αναμέτρηση πάντως, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και το ποσοστό που έλαβε ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης. Σε σύγκριση με το 2016 όταν το ΕΛΑΜ έλαβε 3,3% σήμερα το κόμμα λαμβάνει 6,22%. Μάλιστα, στην επαρχία Πάφου ο κ. Παπαγιάννης ήρθε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης.
Ψήφισαν παραλία…
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και το υψηλό ποσοστό της αποχής, καθώς μόλις το 30% των υποψηφίων κατήλθε στις κάλπες. Πέραν του ότι η εκλογική αναμέτρηση έγινε μέσα στο καλοκαίρι, με τους πλείστους να απουσιάζουν σε διακοπές, τα εκλογικά κέντρα ήταν περιορισμένα. Επί συνόλου 31.584 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 9.707 ψηφοφόροι ή ποσοστό 30,73%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στις 9.598 (98,88%), τα άκυρα στα 59 (0,61%) και τα λευκά στα 50 (0,52%). Η αποχή ανήλθε σε 21.877 ψηφοφόρους ή 69,27%. Με ειδική εξουσιοδότηση ψήφισαν 250 ψηφοφόροι. Η ανακήρυξη του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.
Πηγή: Καθημερινή