Πακέτο μέτρων προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου, περιλαμβανομένης και επιχορήγησης αγοράς ποδηλάτου με κονδύλι €500.000, θα προωθήσει προς το Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, το πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει 15 δράσεις, συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, υπό την προεδρία του αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Καρούσου στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου.
«Το Υπουργείο Μεταφορών έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη σχετικά με το θέμα χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο διακίνησης. Έχουμε επιλέξει 15 δράσεις αρκετές εκ των οποίων μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καρούσος, μετά το πέρας της σύσκεψης.
Επεσήμανε ότι «το Συμβούλιο Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου θα συνεδριάζει τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο με στόχο να παρακολουθεί την υλοποίηση των διάφορων αποφάσεων και την εφαρμογή της στρατηγικής».
Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό επιδότησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αλλά το Υπουργείο Μεταφορών έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2021 €500.000 με σκοπό να διατεθούν τόσο για την επιδότηση αγοράς καινούριων ποδηλάτων όσο και για την επιδιόρθωση παλαιών ποδηλάτων».
Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «οι καταστηματάρχες ποδηλάτων δηλώνουν ότι έχουν αγοραστεί σχεδόν όλα τα ποδήλατα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης όλων των υφιστάμενων υποδομών και να δημιουργηθούν νέες υποδομές».
Ευχήθηκε τέλος καλή επιτυχία σε αυτή την πολύ αξιόλογη προσπάθεια που σίγουρα βοηθά στο περιβάλλον».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων είναι η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη ως ασφαλές, υγιεινό και αξιόπιστο μέσο διακίνησης αλλά και άθλησης, μια προσπάθεια που εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ, για απαλλαγή από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως δηλώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και Κλίμα 2021-2030, το οποίο προβλέπει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Συνεπώς, σημειώνεται, καθοριστικός τομέας για τη μετάβαση προς ένα μέλλον καθαρό, αποδοτικό ως προς τη χρήση των πόρων και με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα είναι αυτός της κινητικότητας με την υιοθέτηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Η διαχείριση της αστικής κινητικότητας αποτελεί βασική πτυχή της βελτίωσης της οργάνωσης των μεταφορών στις πόλεις και στις περιφέρειες και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της βιώσιμης κινητικότητας και των μεταφορών χωρίς άνθρακα.
Πηγή: ΚΥΠΕ