Του Μαρίνου Παυλικκά
Το μαχαίρι και την πίτα φαίνεται πως έχει στα χέρια της η Βουλή σχετικά με την τύχη του προτεινόμενου από την Κυβέρνηση νομοσχεδίου για τη ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εξετάζεται από την Επιτροπή Εσωτερικών, στην οποία αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να παραστεί αντιπροσωπία των Δήμων, ώστε να εξετάσει το περιεχόμενο και να εισακουστούν οι απόψεις των ίδιων των τοπικών Αρχών. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση θα κριθεί από τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, τα οποία εκφράζουν διιστάμενες απόψεις σχετικά, κυρίως, με τον αριθμό των τοπικών Αρχών οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν.
Το νέο μοντέλο των 17 Δήμων
Σε ομιλία του κατά την 37η Ετήσια και Καταστατική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έκανε ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση προωθεί το σενάριο των 17 Δήμων, όπως παρουσιάστηκε στις 2/12/2019 από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών και νυν Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από διάφορες τοπικές Αρχές με διαφορετικά σενάρια που προτάθηκαν για αλλαγή των τοπικών σχηματισμών, εντούτοις η Κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί την αρχική απόφασή της και το μέλλον του νομοσχεδίου θα κριθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα στον Δεκέμβριο.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, απηύθυνε θερμή παράκληση σε όσους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτικών δυνάμεων διατηρούν επιφυλάξεις, “να υπερβούν τοπικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που οι πολίτες αξιούν από όλους”.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παρουσίαση της τελικής πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών τον περασμένο Δεκέμβριο, τα προτεινόμενα σχήματα αφορούν τέσσερεις Δήμους στην επαρχία Λευκωσίας, τέσσερεις στην επαρχία Λάρνακας, τέσσερεις στην επαρχία Λεμεσού, τρεις στην επαρχία Πάφου και δύο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, με συνένωση τριάντα Δήμων και πενήντα κοινοτήτων σε δεκαεπτά νέους σύγχρονους Δήμους, με αύξηση πληθυσμού των δημαρχούμενων περιοχών κατά εκατό χιλιάδες κατοίκους και εξοικονομήσεις ύψους μέχρι και πενήντα εκατομμυρίων ευρώ.
Επαρχία Λευκωσίας
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την επαρχία Λευκωσίας, προτείνεται η συνένωση Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς σε “Δήμο Λευκωσίας” με πληθυσμό 174.167 κατοίκων και εξοικονομήσεις 17,2 εκατομμυρίων ευρώ, η συνένωση Λακατάμιας, Τσερίου και κοινοτικού συνοικισμού Ανθουπόλεως σε “Δήμο Λακατάμιας” με πληθυσμό 47.136 κατοίκων και εξοικονόμηση 1,7 εκατομμυρίου, η συνένωση Λατσιών και Γερίου με πληθυσμό 25.009 κατοίκων και εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων ευρώ και η συνένωση Δήμου Ιδαλίου με τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου, Ποταμιάς, με συνολικό πληθυσμό 20.066 κατοίκων και εξοικονόμηση μέχρι και 300.000 ευρώ.
Επαρχία Λάρνακας
Στην επαρχία Λάρνακας προτείνεται η συνένωση Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβαδιών και Ορόκλινης σε “Δήμο Λάρνακας” με συνολικό πληθυσμό 84.036 και προβλεπόμενες εξοικονομήσεις 8 εκατομμυρίων ευρώ, η απορρόφηση από τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, των κοινοτήτων Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου με συνολικό αριθμό κατοίκων 15.249 και εξοικονόμηση 300.000 ευρώ, η απορρόφηση από τον Δήμο Λευκάρων των κοινοτήτων Βάβλας, Δελικήπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λευκάρων και Κόρνου με συνολικό πληθυσμό 3.911 και εξοικονόμηση 300.000 ευρώ και η συνένωση Δήμου Αθηένου και κοινότητας Αβδελερού με συνολικό αριθμό κατοίκων 5.235.
Επαρχία Λεμεσού
Στην επαρχία Λεμεσού ο Δήμος Λεμεσού θα αποτελείται από τη Λεμεσό, τη Μέσα Γειτονιά και Τσερκέζ Τσιφλίκ με συνολικό πληθυσμό 115.527 και εξοικονόμηση 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, ο “Δήμος Ανατολικής Λεμεσού” από τον Άγιο Αθανάσιο, τη Γερμασόγεια, τον Άγιο Τύχωνα, τη Μουτταγιάκα, την Αρκούντα, τα Φοινικάρια και το Αρμενοχώρι με πληθυσμό 34.956 και εξοικονόμηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, η συνένωση των Άνω και Κάτω Πολεμιδιών σε Δήμο Πολεμιδιών με συνολικό πληθυσμό 25.839 και εξοικονόμηση 200 χιλιάδων ευρώ και ο Δήμος “Δυτικής Λεμεσού” θα αποτελείται από τον Ύψωνα, τον Ασώματο, τη Σωτήρα, την Ερήμη, το Κολόσσι, το Τραχώνι, το Ακρωτήρι, την Επισκοπή και το Καντού, με συνολικό πληθυσμό 28.828 και εξοικονόμηση 443.000 ευρώ.
Επαρχία Πάφου
Στην Πάφο το σενάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία του “Δήμου Πάφου” (Πάφος, Γεροσκήπου, Αχέλια, Τίμη, Κονιά) με συνολικό πληθυσμό 44.344 κατοίκων και εξοικονόμηση 1,25 εκατομμυρίου ευρώ, του “Δήμου Δυτικής Πάφου” (Πέγεια, Έμπα, Λέμπα, Κισσόνεργα και Χλώρακα) με πληθυσμό 16.674 και εξοικονόμηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και του μικρότερου σε πληθυσμό Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς (Πόλις Χρυσοχούς Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα και Περιστερώνα) με συνολικό πληθυσμό 3.378 κατοίκων και εξοικονομήσεις 700 χιλιάδων ευρώ.
Ελεύθερη Αμμόχωστος
Τέλος, στην ελεύθερη Αμμόχωστο προτείνεται η συνένωση αφενός των τεσσάρων Δήμων και αφετέρου των πέντε κοινοτήτων για δημιουργία δύο δημοτικών σχηματισμών, με την ελεύθερη Αμμόχωστο να αποτελεί τη μόνη επαρχία που όλοι οι κάτοικοί της είναι δημότες δήμων. Ως εκ τούτου προτείνεται η συνένωση των Δήμων Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Δερύνειας σε Δήμο “Αγίας Νάπας – Πρωταρά” με συνολικό πληθυσμό 29.463 και εξοικονομήσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό Δήμο της Δημοκρατίας, καθώς και τη δημιουργία ενός αμιγώς αγροτικού Δήμου, του “Δήμου Κοκκινοχωρίων”, που θα αποτελείται από τις κοινότητες Λιοπετρίου, Φρενάρους, Άχνας, Αχερίτου και Αυγόρου με συνολικό πληθυσμό 12.839 και προβλεπόμενες εξοικονομήσεις 300 χιλιάδων ευρώ.
Η διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου
Από την 37η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων δεν έλειψαν και οι διαφωνίες, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του Δήμου Παραλιμνίου από το συλλογικό όργανο. Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, ο οποίος είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, υπέβαλε πρόταση για αλλαγή του τρόπου καταβολής της εισφοράς προς την Ένωση Δήμων που να μη στηρίζεται στο ύψος των εσόδων της κάθε δημοτικής Αρχής αλλά στο ύψος της κρατικής χορηγίας που παραχωρείται. Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πυρίλλη, ο Δήμος Παραλιμνίου καταβάλλει ετήσια εισφορά στην Ένωση που ανέρχεται στο 10% των συνολικών εισφορών, ως ο Δήμος με τα περισσότερα έσοδα, ενώ η ίδια τοπική Αρχή λαμβάνει κρατική χορηγία που ανέρχεται μόλις στο 2,5% της συνολικής κρατικής χορηγίας. Αυτό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, δημιουργεί αδικίες, αφού δεν συνυπολογίζονται τα έξοδα των Δήμων. Η πρόταση του Δημάρχου Παραλιμνίου δεν έλαβε πλειοψηφία και ως εκ τούτου αποχώρησε, ενώ η ολομέλεια της Ένωσης Δήμων, εξετάζοντας την πρόταση που βρισκόταν στην ατζέντα για τις μη καταβληθείσες εισφορές και εφόσον ο Δήμος Παραλιμνίου τα τελευταία επτά χρόνια καταβάλλει ύψος εισφορών κατά το δοκούν, αποφάσισε να ενημερώσει τον Δήμο για χρονοδιάγραμμα στο οποίο καλείται να εξοφλήσει τις μη καταβληθείσες εισφορές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει με τη διαγραφή του βάσει καταστατικής πρόνοιας.
Μιλώντας στη “Σ” ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, τόνισε πως τα τελευταία επτά χρόνια ο Δήμος Παραλιμνίου καταβάλλει την εισφορά κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να αποστέλλει μειωμένη κατά 20 χιλιάδες ευρώ εισφορά ετησίως. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για αυθαίρετες ενέργειες που δεν αντιπροσωπεύουν το συλλογικό όργανο της Ένωσης Δήμων. Στις δηλώσεις του, πάντως, ο Θεόδωρος Πυρίλλης, αναφερόμενος σε κατεστημένο στην Ένωση Δήμων, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τοπικές Αρχές “τσιφλίκια”, που υπάρχουν για να έχουν κάποιοι θέσεις, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία μόνο δέκα Δήμων παγκυπρίως, δηλαδή, τρεις σε Λευκωσία, από δύο σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο και μόλις ένα Δήμο στην ελεύθερη Αμμόχωστο.
Πηγή: Εφημερίδα “Σημερινή” της Κυριακής (15/11/2020)