Με τον Χριστάκη Τζιοβάνη να αξιοποιεί το δικαίωμα της σιωπής και να μην απαντά σε ερωτήσεις επικαλούμενος την ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ολοκληρώθηκε η ακρόαση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επενδυτών, ενώπιον της οποίας παρέστη ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Η όλη διαδικασία διήρκησε σχεδόν δέκα λεπτά με τον κ. Τζιοβάνη, συνοδευόμενο από τον συνήγορό του Αντώνη Δημητρίου, να διαβάζει μία δήλωση με την οποία απορρίπτει το περιεχόμενο του βίντεο του δικτύου Αλ Τζαζίρα, λέγοντας ότι αυτό λήφθηκε «παράνομα ότι είναι επεξεργασμένο και μονταρισμένο» και ότι περιέχονται «επιλεκτικές και αποσπασματικές αναφορές».
Στη δήλωσή του, που ανέγνωσε ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Τζιοβάνης εκφράζει το σεβασμό του προς στα μέλη και στο έργο που επιτελεί η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι «η εταιρεία Giovani Developers Ltd, του Ομίλου εταιρειών Giovani, ήταν πάροχος σε μία μόνο αίτηση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης, στην οποία, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υφίστατο οποιαδήποτε παρανομία ή παρατυπία».
«Σχετικά με το βίντεο που δημοσίευσε το ειδησιογραφικό δίκτυο Al Jazeera τον Οκτώβριο του 2020, επιφυλάσσοντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου και απορρίπτοντας το περιεχόμενο του, είναι η θέση μου ότι λήφθηκε παράνομα και κατά παραβίαση των δικαιωμάτων των προσώπων που εμφανίζονται σε αυτό, είναι επεξεργασμένο και μονταρισμένο, περιέχοντας αποσπασματικές και επιλεκτικές αναφορές, με στόχο να παραπλανηθεί ο θεατής με τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων και να πληγεί η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Τζιοβάνης.
Υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπήρχε συγκεκριμένος ούτε υπαρκτός επενδυτής που επηρεάστηκε ή ήταν δυνατό να επηρεαστεί από οποιεσδήποτε δηλώσεις ή ενέργειες του οποιουδήποτε».
Ανέφερε ακόμη ότι «τα όσα προανέφερα που αφορούν τον όμιλο εταιρειών Giovani και εμένα προσωπικά, τα οποία σχετίζονται με ζητήματα που διερευνά η Επιτροπή σας, υπάρχει σε εξέλιξη διερεύνηση ποινικής υπόθεσης από τον Οκτώβριο του 2020» και κατέληξε: «Μετά από νομική συμβουλή, έχω αποφασίσει να ασκήσω το ενώπιον σας το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της σιωπής».
Απαντώντας στον μάρτυρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι το δικαίωμα της σιωπής για τους κατηγορούμενους και ύποπτους είναι απόλυτα σεβαστό καθώς είναι διασφαλισμένο στο Σύνταγμα, στους νόμους και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η Ερευνητική Επιτροπή δεν είναι ποινικό δικαστήριο και ούτε είστε ύποπτος ούτε διώκεστε, όμως το δικαίωμα σας να μην απαντήσετε σε ερωτήσεις που τείνουν να σας ενοχοποιήσουν, τις οποίες εσείς θεωρείτε ως τέτοιες, κατοχυρώνεται από τον περί ερευνητικών επιτροπών Νόμο, κεφ 44 άρθρο 7(Ε)», είπε.
Ωστόσο, ο κ. Νικολάτος υπέβαλε τις ερωτήσεις που έχουν ετοιμαστεί λέγοντας πως αν ο μάρτυρας το επιθυμεί δικαιούται να μην απαντήσει.
Οι ερωτήσεις που υπεβλήθησαν αφορούσαν το πότε εκλέγηκε ο κ. Τζιοβάνης βουλευτής, αν συμμετείχε σε συζητήσεις στη Βουλή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αν η Βουλή ενημερωνόταν έγκαιρα για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και ποια διαδικασία ακολουθείτο και αν υπήρξαν ποτέ οποιεσδήποτε παρεμβάσεις εκ μέρους της Βουλής επί του ΚΕΠ.
Ο μάρτυρας ερωτήθηκε επίσης αν έχει σχέση με εταιρείες παρόχων ή με εργοληπτικές εταιρείες που είχαν συμφέρον ή κέρδος από το ΚΕΠ, αν είχε ο ίδιος προσωπικά οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος από το ΚΕΠ, αν άσκησε ποτέ οποιεσδήποτε πιέσεις προς οποιονδήποτε για έγκριση οποιασδήποτε έγκρισης κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης σε οποιονδήποτε υπάλληλο ή κρατικό αξιωματούχο.
Επίσης ο κ. Νικολάτος είπε πως η Επιτροπή θα ερωτούσε τον μάρτυρα να προβεί «σε σχόλια για το γνωστό βίντεο του Αλ Τζαζίρα και να επεξηγήσετε στην Ερευνητική Επιτροπή ποιος ήταν ο ρόλος σας σε εκείνη την περίπτωση».
«Καταγράφουμε ότι δεν θέλετε να απαντήσετε σε οποιανδήποτε ερώτηση», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Απαντώντας, ο κ. Τζιοβάννης είπε πως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα απαντούσε στις ερωτήσεις επειδή βρίσκεται ποινική έρευνα σε εξέλιξη. «Σεβασμός προς την Επιτροπή, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να επιφέρει κινδύνους σε όποια άλλη ποινική εξέλιξη που υπάρχει» ανέφερε.
Εξάλλου, μετά την επιλογή του μάρτυρα να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, και οι Πάρεδροι δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο να υποβάλουν ερωτήσεις.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος του κ. Τζιοβάνη, υποστήριξε πως ο πελάτης του έχει «κατακρεουργηθεί» από την κοινωνία.
«Θεωρώ ότι έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί. Ως εκ τούτου, είτε παραπεμφθεί στο Δικαστήριο και αθωωθεί, είτε δεν παραπεμφθεί καθόλου, πλέον έχει καταδικαστεί από το παγκύπριο. Ως εκ τούτου ουδεμία σημασία έχει πλέον η οποιαδήποτε εξέλιξη», είπε.
Αναφερόμενος στο ενδιάμεσο πόρισμα της Επιτροπής, ο κ. Δημητρίου υποστήριξε πως «εδώ γραπτώς υπάρχει πολυσέλιδη έκθεση η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεικνύει ευθύνες και ποινικές ακόμα. Εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχετε αναδείξει σκάνδαλα ολκής και διερωτάται κανείς και πρέπει να προβληματιζόμαστε σαν πολίτες γιατί αύριο το πρωί δεν μπαίνουν με ένα ένταλμα έρευνας σε τρία μεγάλα δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα, γιατί δεν μπήκαν σε κανένα μεγάλο λογιστικό γραφείο, ακούσατε να μπουν;»
Ο κ. Δημητρίου έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτό δεν αποτελεί μορφή ούτε προς τη Νομική Υπηρεσία ούτε προς την Αστυνομία, ενώ ερωτηθείς ποιος ευθύνεται για αυτό περιορίστηκε να αναφέρει ότι «εμείς ευθυνόμαστε οι πολίτες».
Πηγή: ΚΥΠΕ