Δρ. Κολιού: Μέλη της Επιδημιολογικής ομάδας ήθελαν απόσυρση του AstraZeneca (BINTEO)

«Το AstraZeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο, ωστόσο, κάποιες από τις παρενέργειές του είναι αρκετά σοβαρές παρά το ότι είναι πολύ σπάνιες»

Σχέδιο χωρίς τίτλο 78 1 ASTRAZENECA, Coronavirus, Δρ. Κολιού

«Το AstraZeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο, ωστόσο, κάποιες από τις παρενέργειές του είναι αρκετά σοβαρές παρά το ότι είναι πολύ σπάνιες. Δίνοντάς το, έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές ειδικά στο εξωτερικό που καταμετρούν το πόσο βοηθά ένα εμβόλιο», ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», η Δρ. Μαρία Κολιού.

Εφόσον όμως υπάρχει η πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών έστω και πολύ σπάνια, τώρα που έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο έχουμε την «πολυτέλεια» να μειώσουμε έστω και αυτό τον πολύ σπάνιο κίνδυνο, μειώνοντας τη χρήση του σε μικρές ηλικίες πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν υπήρχαν Επιστήμονες στην Επιδημιολογική ομάδα που εισηγήθηκαν την απόσυρση του συγκεκριμένου εμβολίου, η κα. Κολιού απάντησε πως ναι.

Καταρχήν, πρόσθεσε, είμασταν όλοι σύμφωνοι ότι έπρεπε να περιοριστεί η χρήση του, από εκεί και πέρα υπήρξαν πράγματι φωνές που ήθελαν να αποσυρθεί τελείως, δεδομένου ότι καταφέραμε να νικήσουμε το μεγάλο κύμα της πανδημίας.

Για όσους έλαβαν την πρώτη δόση του AstraZeneca, ωστόσο, φοβούνται να λάβουν τη δεύτερη, η κα. Κολιού εξήγησε πως εάν έκανε κάποιος την πρώτη δόση χωρίς να εμφανιστούν οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να προχωρήσει άφοβα στη δεύτερη δόση.

Για όσους είχαν σοβαρές παρενέργειες, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί εμβόλιο άλλης τεχνολογίας, όμως δεν ενθαρρύνουμε αυτή την ανάμειξη εμβολίων, τόνισε, καθώς μπορεί να υπάρξουν αυξημένες παρενέργειες.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν πάμε σε νέες χαλαρώσεις, η κα. Κολιού σημείωσε πως δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή ούτε τους έχει ζητηθεί να δώσουν απόψεις, αντιλαμβάνομαι όμως ότι υπάρχει αυτή η γενική διάθεση, πρόσθεσε.

Πηγή: Sigmalive