Πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του Δρα Γιώργου Μολέσκη με το Βραβείο «Γ Φ ΠΙΕΡΙΔΗΣ» για το 2020, στην κατάμεστη Αίθουσα «Καστελιώτισσα» την 1η Νοέμβρη 2021.
Όλη η ζωή του διακεκριμένου ποιητή, πεζογράφου και μεταφραστή είναι μια πορεία προς την ποίηση. Από ηλεκτροσυγκολλητής και ελαιοχρωματιστής έφτασε να γίνει διδάκτωρ της ρωσικής φιλολογίας. Κοινός άξονας και τροφοδότης για τον Γιώργο Μολέσκη ήταν πάντοτε η ποίηση, συνυφασμένη με τη σφοδρή επιθυμία του να βαδίσει στον δικό του δρόμο.
Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του παλαιότερα την έμπνευση του την αντλεί από την ζωή.
Ακολουθούν δύο πολύ γνωστά από τα ποιήματα του:
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ «ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ», 1984
ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ
Πονά η μνήμη στο κάθε σου άγγιγμαπου έρχεται ν’ αναστήσει το χαμένο σπίτι,την αυλή με το νεκρό σκύλο,τα βράδια τα γεμάτα με θανάτουςκαι τις φωνές που σπάζανετα πιάτα και τα γυαλικά μέσα στο σπίτι.
Πονά η μνήμη που αποζήτησε τη λήθηοξειδωμένη σαν την παλιά λακάτη πάνω στο άδειο πηγάδιανάμεσα στ’ αγριόχορτα και τις ξερές συκομουριές.Τι θέλεις και την σπρώχνεις ανελέηταόταν μουγκρίζει σαν τροχός χρόνια ακίνητοςπάνω στον άξονά του οξειδωμένος;…
Θ’ αντλήσει το νερό που πίνεις και θυμάσαι,το νερό που καταλάγιασαν μέσα τουτόσες και τόσες ιστορίες.Και δεν υπάρχει πια φυγή ούτε λήθη,όπως όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένικαι πάνω στη φωτιά το λάδι εχύθη.
——————————————————————————————————-
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ «ΤΟ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΠΟΙΗΜΑ», 2014
Η ΘΛΙΨΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Με πιάνει μια θλίψη στις μεγάλες πόλειςπου κολλά σαν κρύο ρούχο πάνω στην ψυχή μου.Η θλίψη αυτή παραμονεύει στις πλατείες,στους κεντρικούς δρόμους και στις αλέες,εκεί όπου οι ζητιάνοι αγωνίζονται για μια δεκάρα,δεξιοτέχνες πλανόδιοι μουσικοί δίνουνε συναυλίεςκαι στέκουνε πάνω στα βάθρα τουςάνθρωποι ντυμένοι και βαμμένοι αγάλματαακίνητοι στη ζέστη και στο κρύο.
– ένας μοναχικός μουσικός στη Βαρκελώνηέπαιζε τόσο επιδέξια κι ωραία το παντόνιον,που θα μπορούσε να παίξει και ως σολίστκαι με τη συμφωνική μας ορχήστρα –.Η θλίψη μου γίνεται μεγαλύτερη το δείλιόταν κοιτάζω νέους ανθρώπους– λευκούς, κίτρινους, μαύρους –να κάθονται ο ένας πλάι στον άλλοπάνω στα μοναχικά παγκάκια,να σιωπούν και να κοιτάζουν στο κενό,είτε μέσα στην ίδια τους τη μοίρα.
Πού θα κουρνιάσουν όλοι αυτοί το βράδυ;
Να ‘ταν οι άνθρωποι πουλιάθα γνώριζαν αποδημώνταςπού είναι ο καιρός ζεστόςκαι πού είναι τα λιβάδια ανθισμένα.Όμως κανένας δε γνωρίζει.Και η περιστροφή της γης επιταχύνθηκε τόσο πολύπου θα μας αναμείξει όλουςκαι θα μας μάθει, όσο κι αν αντιστεκόμαστε,πως τίποτε δεν είναι οριστικά δικό μας.
Μόνο η θλίψη αυτή, που την περιφέρω όλη μέραμέσα στις μεγάλες πόλεις είναι όλη δική μου.Και καθώς γυρίζω στο ξενοδοχείο μου το βράδυκι η μελωδία μιας μπάντας πλανόδιων μουσικώνσυνοδεύει τα μοναχικά μου βήματα,τότε η πόλη γίνεται πιο ξένηκαι νιώθω να κρυώνω!…
Στη φωτογραφία, από αριστερά προς δεξιά, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ Δρ Κυπριανός Λούης, ο τέως Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ Παύλος Παρασκευάς, ο βραβευμένος Δρ Γιώργος Μολέσκης (κρατώντας τον Πάπυρο και το Σκεπτικό Βράβευσης και το τιμητικό αγαλματίδιο, έργο της Μαρίνας θυγατέρας του Γ Φ Πιερίδη), ο Γιώργος Φράγκος, τέως Γραμματέας της ΕΛΚ, και νυν Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (που παρουσίασε το μεταφραστικό έργο του τιμώμενου), ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου| ΕΛΚ Δρ Ιωσήφ Σ Ιωσηφίδης, και οι δύο ηθοποιοί που ανέγνωσαν 3 ποιήματα και 1 διήγημα του βραβευμένου, ο Ανδρέας Νικολαίδης και ο Γιάννης Καραούλης (στο άκρο δεξιά).
Στο Πρόγραμμα της Τελετής έλαβαν επίσης μέρος ο Χρήστος Χατζήπαπας (που παρουσίασε το πεζογραφικό έργο του Γ. Μολέσκη), ο Αιμίλιος Σολωμού (που παρουσίασε το ποιητικό έργο του Γ. Μολέσκη) και η Μαρίνα Πιερίδου-Χατζηκακού που κατέθεσε συγκινητικές αναμνήσεις από τη ζωή και το έργο του πατέρα της Γιώργου Φ Πιερίδη, ιδρυτή και 1ου Προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, το 1978.
Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί – από το 2009 μέχρι σήμερα – οι σημαντικοί λογοτέχνες της Κύπρου: Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης, Ντίνα Κατσούρη, Ήβη Μελεάγρου, Μαρία Αβραμίδου, Χρίστος Χατζήπαπας, Κώστας Βασιλείου, Κυριάκος Χαραλαμπίδης.