Σε δεύτερη μοίρα, τρόπον τινά, έχει περάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το μείζον ζήτημα αύξησης των επιδημιολογικών δεικτών ένεκα των σοβαρών διαφωνιών που έχουν εμφανισθεί στους χειρισμούς αναχαίτισης της πανδημίας. Οι σοβαρές ενστάσεις που διατύπωσαν, δημόσια, δυο μέλη του επιστημονικού οργάνου που συνδράμει με εισηγήσεις το έργο της κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει πληθώρα ερωτηματικών ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου εκφράζονται έντονες ανησυχίες για έναν δύσκολο χειμώνα. Κωνσταντίνος Τσιούτης και Χρίστος Πέτρου, ανοιχτά, διαφώνησαν με την πολιτική του Υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα να αιωρείται απειλητικά το ενδεχόμενο κορύφωσης της κρίσης με παραιτήσεις των δυο από τη Συμβουλευτική Επιτροπή. Μια εξέλιξη που αναμφίβολα θα αποτελούσε πλήγμα στο ήρεμο κλίμα που απαιτείται, στην παρούσα φάση και αποπροσανατολισμός από την βασική στόχευση που είναι η αντιμετώπιση της νέας διαφαινόμενης έξαρσης του ιού. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα, συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας.
Το ζητούμενο
Στη συνάντηση της Δευτέρας ο κ. Χατζηπαντέλας αναμένεται να παρέμβει πυροσβεστικά προκειμένου να τελειώσει εκεί η δημόσια αντιπαράθεση. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και η στάση του Υπουργείου Υγείας να μην τοποθετηθεί, ως απάντηση, στα όσα έθεσαν τα δυο μέλη της ΣΕΕ στο Φιλελεύθερο. Τη λογική το όλο ζήτημα να τερματιστεί άμεσα, από διαφορετική οπτική γωνιά, συνδράμουν και κάποια άλλα μέλη της ΣΕΕ τα οποία, ανεπίσημα, χαρακτηρίζουν αχρείαστη και στην δυσκολότερη χρονική στιγμή τη δημόσια αντιπαράθεση. Σε μια πρώτη τοποθέτηση μέλη της ΣΕΕ έλεγαν στην «Κ» πως αυτό που προέχει τώρα δεν είναι η ανταλλαγή επικρίσεων αλλά η επικέντρωση όλων στο πως θα αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη νέα έξαρση της πανδημίας. Την ώρα μάλιστα που εκπρόσωποι και άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην τελευταία σύναξή τους, διατύπωναν σοβαρές ανησυχίες για την επιθετικότητα και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα.
Οι «αντάρτες»
Οι πρώτες παρενέργειες από την εξωτερίκευση των διαφωνιών στο κομμάτι διαχείρισης της πανδημίας, έγιναν ορατές ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά. Το όλο θέμα φούντωσε από την έντονη δημοσιότητα που δόθηκε με αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι πρώτες φήμες για παραιτήσεις από την ΣΕΕ. Εκτός από τα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσουν οι φερόμενες αλλαγές στον μηχανισμό που συνδράμει την ομάδα διαχείρισης της πανδημίας. Στη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η ξαφνική επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η νέα σύνθεση της οποία ανακοινώθηκε με το που ξέσπασε η φωτιά, θα συνοδευτεί με νέες αρμοδιότητες οι οποίες θα αφαιρεθούν από την ΣΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο κάποιος ή κάποια μέλη της ΣΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λεόντιου Κωστρίκη, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο εξήλθε οικειοθελώς της ΣΕΕ.
Οι διαφωνίες
Κωνσταντίνος Τσιούτης και Χρίστος Πέτρου προειδοποίησαν για ένα δύσκολο χειμώνα, ο οποίος επιδημιολογικά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την πολιτική που ακολουθείται. Τα δυο μέλη της ΣΕΕ διαφωνούν με το σκεπτικό που αναπτύσσεται από την κυβέρνηση ότι τα θύματα του ιού θα ήταν πολλαπλάσια εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια και τώρα που υπάρχουν ο αριθμός είναι μικρός. Ο Χρίστος Πέτρος θεωρεί πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει βαλτώσει και πως οι κινήσεις που γίνονται έχουν το χαρακτηριστικό του εντυπωσιασμού. Επί του προκειμένου, ο κ. Πέτρου παραθέτει ως παράδειγμα την χορήγηση της 3ης δόσης στους 18 και άνω τη στιγμή που όπως λέει ο ίδιος ένα μεγάλο ποσοστό από τους 45 ετών και κάτω παραμένει ανεμβολίαστο ή με την πρώτη δόση του εμβολίου.
kathimerini.com.cy