Το ρόλο του τείχους της Ευρώπης απέναντι στα μεταναστευτικά κύματα επιδιώκει να παίξει και πάλι η Τουρκία, στέλνοντας μήνυμα στη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου πως αυτή ρυθμίζει τις ροές και πως είναι εκείνη που προστατεύει την ΕΕ και όχι η Ελλάδα.
Η Τουρκία το διάστημα αυτό χτίζει τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν προκειμένου να αναχαιτιστούν τυχόν νέες ρεύματα μεταναστών από το Αφγανιστάν.
Το συγκεκριμένο τείχος θα έχει κόστος 100 εκ. ευρω, ενώ Άγκυρα φιλοξενεί στα τουρκικά εδάφη 4 εκ. πρόσφυγες. Όμως η κοινή γνώμη της χώρας έχει ξεκινήσει να εξαγριώνεται με το προσφυγικό, που συνδυάζεται και με την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα τα επεισόδια ρατσιστικής βίας να είναι πολύ συχνά.
Η Άγκυρα θα παίξει όμως και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση πολύ ισχυρά το χαρτί του μεταναστευτικού, τονίζοντας το γεγονός πως είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που φιλοξενεί υπό καλές συνθήκες τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, γεγονός που ακούγεται θετικά στο Βερολίνο, τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τωρινή γερμανική ηγεσία.
Πριν λίγες ημέρες, γερμανικά ΜΜΕ βρέθηκαν στην Τουρκία και σε στους δημοσιογράφους μίλησε -στέλνοντας όπως είναι φυσικό μήνυμα στο Βερολίνο- ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καμαϊκτσί.
Όπως δήλωσε σχετικά στο περιοδικό Σπίγκελ «η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη. Τα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και ΝΑΤΟ δεν περνούν κατά μήκος της Ελλάδας, αλλά εκτείνονται κατά μήκος της Τουρκίας».Το μήνυμα προς το Βερολίνο είναι ξεκάθαρο. «Εμείς κρατάμε στα χέρια μας τη στρόφιγγα του μεταναστευτικού και όχι η Ελλάδα».Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ήδη λάβει από την ΕΕ 6 δις ευρω. Επίσης, τα συνοριακά φυλάκια της στα σύνορα με το Ιράν συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Η Τουρκία ζητά εκ νέου κεφάλαια από την Ευρώπη, μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό, την αναζωογόνηση βέβαια της Τελωνειακής Ένωσης και το πάγιο αίτημα της απελευθέρωσης της θεώρησης για όσους Τούρκους πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.Όλα τα παραπάνω η νέα γερμανική κυβέρνηση και ιδίως το Υπουργείο Εξωτερικών τα έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση. Οι τουρκο-γερμανικές σχέσεις θα μπουν σε νέα βάση και αυτό έχει ιδιαίτερα θορυβήσει την Άγκυρα.
Για τον λόγο αυτό βλέπουμε και τα μηνύματα που αναφέρθηκαν για το μεταναστευτικό.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Σπίγκελ «ο Πρόεδρος Ερντογάν άσκησε πίεση στους Ευρωπαίους την άνοιξη του 2020, μεταφέροντας χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα. Ο Καϊμακτσί, δεν έχει την πρόθεση να εξαπολύσει παρόμοιες απειλές και σε σχέση με την μετανάστευση από το Αφγανιστάν. Όπως λέει «δεν είναι απειλή το να υπενθυμίζουμε στην ΕΕ τις υποχρεώσεις της». Η Τουρκία είναι βέβαιο πως επιδιώκει να πληρώνεται ακριβά για το ρόλο του πυλωρού της Ευρώπης».
Ένα άλλο ζήτημα που ανησυχεί την τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με τη Γερμανία είναι το θέμα των εξοπλισμών.
Η Πράσινη Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε απάντηση της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, έθεσε ξεκάθαρα τους στόχους της νέας πολιτικής για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων. Όπως δήλωσε «βρίσκεται υπό σχεδιασμό ένας νέος νόμος που θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανόνες για την εξαγωγή γερμανικών οπλικών συστημάτων εκτός ΕΕ. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίζει το εάν η χώρα όπου και θα εξαχθούν τα γερμανικά όπλα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει για την καταπίεση των πολιτών. Δεν πρέπει το οικονομικό συμφέρον να είναι το πρωτεύον στα θέματα αυτά», υπογράμμισε η Μπέρμποκ.
Οι δηλώσεις αυτές χτυπούν το καμπανάκι στην Τουρκία, καθώς ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπαραγωγή των υποβρυχίων U-240, συμπαραγωγή που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2027, όμως τη στιγμή αυτή βρίσκεται στον αέρα, περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Να σημειωθεί πως για τις εξαγωγές αυτές υπεύθυνο είναι και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο σήμερα Υπουργός είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Για τον Χάμπεκ θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να δίνει το ελευθέρας στις εξαγωγές γερμανικών όπλων προς την Τουρκία.
Την ίδια βέβαια ώρα υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στις δηλώσεις Μπέρμποκ από εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας οπλικών συστημάτων που υπογραμμίζουν πως με τις δηλώσεις τους οι Πράσινοι και το Υπουργείο Εξωτερικών καταφέρουν ισχυρό χτύπημα στη βιομηχανία αυτή, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της σε σχέση με άλλες χώρες, στέλνουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και υποστηρίζουν πως οι χώρες αυτές θα στραφούν προς άλλους κατασκευαστές.
Πηγή: ΚΥΠΕ