Αδικία η αποστέρηση του επιδόματος ασθενείας και ανεργίας, στους εργαζόμενους άνω των 63

Προβλήματα που προκύπτουν για όσους συνεχίζουν να εργάζονται μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους

63έτος, Ανεργία, Ασθένεια, επίδομα

Λόγο για παραλογισμό που εντείνεται εξαιτίας και της αύξησης των κρουσμάτων έκαναν χθες βουλευτές με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν για όσους συνεχίζουν να εργάζονται μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους, αφού οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποκλείονται από την παροχή επιδόματος ανεργίας, αλλά και ασθενείας.

Το ζήτημα συζητήθηκε εκ νέου χθες σε συνεδρίαση της Επιτροπή Εργασίας της Βουλής στη διάρκεια της οποίας όχι μόνο επιβεβαιώθηκε το πρόβλημα, αλλά όπως αναφέρθηκε αυτό έχει οξυνθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του θα συνεχιστούν από την Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρόβλημα, ως γνωστόν προκύπτει από το τέλος του 2012, όταν άλλαξε η νομοθεσία και εφαρμόζεται από τότε και η αναλογιστική μείωση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Η συγκεκριμένη στρέβλωση, ωστόσο, εντοπίστηκε και μετά από πιέσεις της Βουλής υπό την προηγούμενη σύνθεσή της και μετά από διάλογο που έγινε στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νομοσχέδιο για αντιμετώπισή του διασφαλίζοντας υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα όσων επιλέγουν να εργάζονται μετά το 63ο έτος της ηλικίας σε επίδομα ασθενείας. Ακολούθως, η Βουλή προχώρησε σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, εισάγοντας αντισυνταγματικές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναπομπή της εν λόγω νομοθεσίας και στη συνέχεια αναφορά της από τον ΠτΔ στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς η Βουλή επέμενε στις ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει. Χθες, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και επιστημονικός συνεργάτης της υπουργού Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης ανέφερε αρχικά πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέα βήματα για το θέμα μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση στο Ανώτατο.

Όταν, όμως ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας υπέδειξε πως θα μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση, όπως έγινε και στην περίπτωση της νομοθεσίας για τις επαναξιολογήσεις των ατόμων με μόνιμη αναπηρία που επίσης εκκρεμούσε αναφορά ενώπιον του Ανωτάτου, θέση με την οποία συμφώνησαν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, το Υπουργείο Εργασίας άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να επαναφέρει το νομοσχέδιο εφόσον διασφαλίζεται η αποδοχή του. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, πάντως, τονίστηκε πως η επίλυση του προβλήματος επείγει, όπως κατέγραψαν με τις τοποθετήσεις τους και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων αλλά και η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφεραν δε πως είναι πιο εύκολο να ρυθμιστεί πρώτα το ζήτημα με το επίδομα ασθενείας και ακολούθως το δικαίωμα για επίδομα ανεργίας για το οποίο γίνεται αναλογιστική μελέτη.

Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας ο πρόεδρός της, Αντρέας Καυκαλιάς, κατέγραψε τη συμφωνία όλων των μελών της Επιτροπής, όπως είπε, πως η αποστέρηση σημαντικών δικαιωμάτων όπως το επίδομα ασθενείας και ανεργίας, όσων συνεχίσουν να εργάζονται και μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους, συνιστά κατάφορη αδικία, γι΄ αυτό πρόσθεσε και ζητήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση επίλυση του προβλήματος. Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας τέθηκε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί αυτοεργοδοτούμενοι, οι οποίοι νοσούν με Covid-19 ή είναι επαφές, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν λαμβάνουν επίδομα ασθενείας για τις πρώτες 9 μέρες που μένουν στο σπίτι.

Για το θέμα η διευθύντρια των ΥΚΑ ανέφερε πως οι αυτοεργοδοτούμενοι από τον Μάιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου δικαιούνταν επίδομα όπως και οι μισθωτοί στη βάση των αποφάσεων που εξέδιδε η υπουργός στο πλαίσιο εφαρμογής των ειδικών σχεδίων στήριξης αναγνωρίζοντας, όμως πως πλέον δικαιούνται επίδομα βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Ανέφερε, πάντως, πως γίνεται προσπάθεια όσοι αιτούνται επίδομα ασθενείας λόγω της covid-19 να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας όμως τις καθυστερήσεις που προκύπτουν.

philenews.com