Αστροφυσικοί του International Center for Radio Astronomy Research στο Curtin University της Αυστραλίας, εντόπισαν σε ένα σημείο του Milky Way ένα άγνωστο αντικείμενο το οποίο εκπέμπει σταθερά ριπές ραδιοκυμάτων κάθε 18.8 λεπτά. Αρχικά πίστεψαν πως πρόκειται για έναν αστέρα νετρονίων ή ένα λευκό νάνο με ισχυρό μαγνητικό πεδίο.
Το αντικείμενο εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν κατά τη διάρκεια των πολύωρων παρατηρήσεών μας. Δεν το περιμέναμε. Ήταν λίγο τρομακτικό για έναν αστρονόμο επειδή δεν υπάρχει τίποτα γνωστό στο σύμπαν που να το κάνει αυτό. Και είναι πολύ κοντά μας, περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά. Είναι στη γαλαξιακή μας γειτονιά. – Natasha Hurley-Walker
Το μυστήριο αντικείμενο στέλνει μία δέσμη ακτινοβολίας που περνά από το οπτικό μας πεδίο και για ένα λεπτό ανά είκοσι λεπτά, είναι μία από τις φωτεινότερες πηγές ραδιοκυμάτων στον ουρανό.
Οι παροδικές πηγές ακτινοβολίας δεν είναι άγνωστες στους αστρονόμους. Η αργές εκπομπές αποδίδονται συνήθως σε σουπερνόβα, εμφανίζονται μέσα σε μέρες και εξαφανίζονται μετά από μήνες. Οι γρήγορες εκπομπές προκαλούνται από αστέρες νετρονίων και αναβοσβήνουν μέσα σε δευτερόλεπτα ή χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η παροδικότητα του συγκεκριμένου αντικειμένου στο λεπτό έχει προκαλέσει την περιέργεια των αστροφυσικών καθώς δεν το έχουν συναντήσει ξανά.
Το αντικείμενο είναι εξαιρετικά φωτεινό και μικρότερο από τον Ήλιο, εκπέμπει ιονισμένα ραδιοκύματα, κάτι που δείχνει πως έχει εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο.
Η υπόθεση είναι πως πρόκειται για ένα μάγναστρο με εξαιρετικά μεγάλη περίοδο, έναν τύπο αστέρων νετρονίων δηλαδή που δεν έχουμε δει ποτέ αλλά έχουν προβλεφθεί πως υπάρχουν θεωρητικά.
Κανείς δεν περίμενε να παρατηρήσουμε απευθείας ένα, επειδή δεν περιμέναμε να είναι τόσο φωτεινό. Με κάποιο τρόπο μετατρέπει τη μαγνητική ενέργεια σε ραδιοκύματα πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι έχουμε δει ποτέ.
Πηγή: unboxholics