ΕΠ.ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ: Τεράστιες καταστροφές στις φυτείες λόγω παγετού (ΒΙΝΤΕΟ)

Προβλήματα δημιούργησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Φίλιππος»

03 boc 9

Τεράστιες καταστροφές στις φυτείες λόγω του παγετού που σχηματίστηκε τις τελευταίες ημέρες μετά την επέλαση του συστήματος «Φίλιππος» στο νησί μας. Προβλήματα προκάλεσε στους γεωργούς η κακοκαιρία που επηρεάσε το Σαββατοκύριακο τη χώρα μας. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Ένωσης, Τάκης Χριστοδούλου, ανέφερε πως είναι μεγάλο το πρόβλημα στις φυτείες.

Οι φυτείες στις Επαρχίες  Πάφου, Λευκωσίας και ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν πληγεί από τον παγετό. Ιδιαίτερη ζημιά σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αγροτικής Ένωσης, υπέστησαν οι πατατοπαραγωγοί της Πάφου, αφού οι φυτείες τους χτυπήθηκαν από το χαλάζι που σημειώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως από τον παγετό επηρεάστηκαν και όσα φρουτόδεντρα έχουν ανθίσει αυτή την περίοδο όπως οι χρυσομιλιές και οι αμυγδαλιές. «Ο ανθός μόλις δεχθεί το πάγος σε δύο τρεις ημέρες μαυρίζει και πέφτει κάτω», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Όπως εξήγησε, η πραγματική ζημιά θα διαφανεί στο σύνολο της αρχές του Απρίλη που γίνει η εκρίζωση των πατατών. «Μετά με την εκρίζωση θα μετρηθεί η ζημιά και η Γεωργική Ασφάλιση θα έρθει να αποζημιώσει τους γεωργούς», είπε ο Πρόεδρος της Αγροτικής Ένωσης.

Απεύθυνε έκκληση στους γεωργούς να δηλώνουν την καλλιέργεια τους για να την ασφαλίζουν. «Δεν μπορούμε να προλάβουμε τις καιρικές συνθήκες, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Από 60%-80% μπορεί να αποδώσει μια ασφάλιση. Να βγάζουν τα δικά τους έξοδα ώστε να τους βρίσκει έτοιμους η επόμενη χρονιά», τόνισε με εμφατικό ύφος.

Ήδη, το Τμήμα Γεωργίας έχει αρχίσει μια πρώτη καταγραφή των ζημιών ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος.