Λύθηκε το «μυστήριο» – Πού οφείλεται η δόνηση που θεωρήθηκε σεισμός

Ερωτηματικά προκάλεσε η προέλευση του ήχου και της ελαφριάς δόνησης που ακούστηκε χθες το απόγευμα σε διάφορες περιοχές της Πάφου

7b8281277f4a824acbc93d013481afd4 2

Ερωτηματικά προκάλεσε η προέλευση του ήχου και της ελαφριάς δόνησης που ακούστηκε χθες το απόγευμα σε διάφορες περιοχές της Πάφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δόνηση που έμοιαζε με σεισμό φαίνεται να προκλήθηκε από άσκηση αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή εκείνη την ώρα. Το πιο πιθανό σενάριο, είναι πως η ταχύτητά τους ήταν αυτή που έσπασε το φράγμα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αίσθηση του σεισμού.

Πάντως πολλοί ήταν οι πολίτες που νόμιζαν πως έγινε σεισμός, παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τη Δρ Συλβάνα Πηλείδου, η δόνηση που έγινε αισθητή δεν είχε καμία σχέση με σεισμό.

«Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σήμερα γύρω στις 17:45 (ήχος και ελαφρά δόνηση) ΔΕΝ σχετίζεται με  σεισμό. Διευκρινίζεται ότι έχει καταγραφεί εδαφική δόνηση από τους σεισμολογικούς μας σταθμούς, αλλά δεν πρόκειται για δόνηση η οποία σχετίζεται με σεισμικά κύματα», ανέφερε η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter.

Μάλιστα η ίδια ξεκαθάρισε πως τα δεδομένα δεν έχουν χαρακτηριστικά τεκτονικού σεισμού.

«Η εδαφική δόνηση είναι πιθανό να οφείλεται σε αλληλεπίδραση κάποιας ατμοσφαιρικής διαταραχής με το έδαφος. Η διαφορά χρόνου στις καταγραφές παραπέμπει σε πηγή η οποία κινήθηκε από τη δύση προς την ανατολή».