Στη 18η θέση παγκοσμίως η Ποινική Δικαιοσύνη της Κύπρου

Aξιολογήθηκαν 140 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος

FA145B46 45F2 470E 8610 F5A2CDAB3772

Ανακοινώθηκαν χθες τα ετήσια για το 2022 αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας του Διεθνούς Οργανισμού World Justice Project, που είναι Ανεξάρτητος Διεθνής Οργανισμός, με σκοπό την προώθηση των αρχών του κράτους δικαίου σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράφεται ως η μεγαλύτερη παγκόσμια διεπιστημονική πλατφόρμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στα αποτελέσματα, που καλύπτουν αποκλειστικά θέματα αναφορικά με το κράτος δικαίου, (έλλειψη διαφθοράς και δυσμενών διακρίσεων, απουσία κυβερνητικών παρεμβάσεων, ορθή και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης κ.ά.) αξιολογήθηκαν 140 χώρες, μεταξύ των οποίων  και η Κύπρος, η οποία κατατάχθηκε, με βάση το σύνολο των κριτηρίων, στην 28η θέση, όπως και το 2021.

“Ιδιαίτερη επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάταξη της ποινικής δικαιοσύνης της Κύπρου από την 20η θέση το 2021, στη 18η θέση το 2022.  Σε ό,τι αφορά στην πολιτική δικαιοσύνη (αγωγές), η Κύπρος κατατάχθηκε στην 38η θέση σε σχέση με την 36η θέση του 2021. Φανερή είναι η επίδραση στο αποτέλεσμα αυτό των καθυστερήσεων στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης, εφόσον, με βάση το σχετικό κριτήριο, η Κύπρος κατατάσσεται πολύ χαμηλά στον πίνακα, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.  Το πρόβλημα αναδύεται μέσα από τις μεγάλες καθυστερήσεις”, προστίθεται.

Όπως τονίζεται, διαφαίνεται έτσι, για άλλη μια φορά, η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών τις οποίες προωθεί το Ανώτατο Δικαστήριο σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος όγκος των παλαιών υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί και το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων.

Σε ό,τι αφορά την απουσία διαφθοράς, η έρευνα «βαθμολογεί» την εκτελεστική εξουσία με 0,65 μονάδες (με υψηλότερη βαθμολογία το 1), τη δικαστική εξουσία με 0,90, την Αστυνομία/Στρατό με 0,75 και τη νομοθετική εξουσία με 0,41.