«Ανάχωμα» Κύπρου σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων – 3 σημεία για προστασία από ξέπλυμα

Η Βουλή ενέκρινε την τροποποίηση του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο

35564425 83BA 46DE 9C54 41D0AAB43BB2

Αυστηρότερο θα είναι πλέον το νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα, σε σχέση με τον τρόπο εγγραφής τους στο μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες ομόφωνα την τροποποίηση του νόμου για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με σκοπό την εναρμόνιση των διατάξεων του με τα διεθνή πρότυπα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το νομοσχέδιο προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο και των συστάσεων που περιλαμβάνονταν στη δεύτερη Έκθεση Προόδου της Moneyval, στην οποία αξιολογούνταν τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Τα τρία σημεία

Η τροποποίηση του νόμου προβλέπει τα ακόλουθα:

1.  Επανακαθορισμός των παρόχων υπηρεσιών που αφορούν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία, οι οποίοι έχουν υποχρέωση εγγραφής τους σε μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

2.  Διευκρίνιση της ανάγκης εφαρμογής μέτρων αυξημένης δέουσας επιμέλειας σε διασυνοριακές σχέσεις ανταπόκρισης από τρίτες χώρες με βάση τα διεθνή πρότυπα.

3.  Θέσπιση της υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών που αφορούν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία για επιμέτρηση και ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, οι οποίοι προκύπτουν από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Για όσες είναι εγγεγραμμένες “εκτός”

Σε  ό,τι αφορά πάντως τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην κυπριακή αγορά, αλλά είναι εγγεγραμμένες σε άλλο κράτο-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως όταν μια οντότητα εγγραφεί σε ένα κράτος μέλος και ελέγχεται από αυτό, το βάρος της εποπτείας βαραίνει το κράτος μέλος στο οποίο είναι αρχικά εγγεγραμμένη και όχι το κράτος μέλος υποδοχής.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε σχετική οδηγία που έχει εκδώσει για τους παρόχους υπηρεσιών που αφορούν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία έχει συμπεριλάβει πρόνοιες προς έλεγχο των παρόχων που παρέχουν υπηρεσίες στην Κύπρο, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο κράτος μέλος.

Οι διευκρινίσεις έγιναν κατόπιν εισήγησης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για επανεξέταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου και υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο της Δημοκρατίας των παρόχων υπηρεσιών που αφορούν κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και παρέχουν ή ασκούν υπηρεσίες ή δραστηριότητες στη Δημοκρατία, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώο άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο μελετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας, της ΜΟΚΑΣ, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, παρατηρήσεις υπέβαλε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.