Κατατίθεται στην ερχόμενη Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, που αποσκοπεί στην επέκταση της μεταβατικής περιόδου του πλαισίου που θέσπισε η ίδια η Βουλή των περασμένο Μάρτιο αναφορικά με την αδειοδότηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.
Σε επιστολή του στη κοινοβουλευτική επιτροπή Τουρισμού, ο Υφυπουργός Κώστας Κουμής τονίζει ότι μετά από τις σχετικές τροπολογίες που επέφερε η Βουλή «έχουν προκύψει σοβαρές δυσλειτουργίες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας μας». Σημειώνει δε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2024 μόνο το 7% περίπου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είχε εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, με το υπόλοιπο ποσοστό να λειτουργεί στο πλαίσιο των προνοιών του άρθρου 18 του νόμου όπως αυτός ψηφίστηκε το 2019, ο οποίος παραχωρούσε μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών με προθεσμία την 15η Μαρτίου του 2024 για εξασφάλιση των σχετικών πιστοποιητικών και της σχετικής άδειας λειτουργίας.
«Στη βάση των νέων δεδομένων, όπως έχουν διαμορφωθεί με την ψήφιση του τροποποιητικού νόμου, ποσοστό πέραν του 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, που επιβάλλονται από το Νόμο, στον χρόνο που καθορίζονται σε αυτόν, δηλαδή με τη δημοσίευσή του», αναφέρει ο Υφυπουργός.
Στη νέα πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, διατηρεί μεν την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2024 στη βάση των διατάξεων του νόμου, θέτοντας ωστόσο τη δυνατότητα εξαίρεσης των ξενοδοχειακών μονάδων που μέχρι το τέλος του έτους υποβάλλουν στο Υφυπουργείου Τουρισμού με κοινοποίηση στην αρμόδια οικοδομική Αρχή αρχιτεκτονικών σχεδίων as built (δηλαδή με τις αλλαγές που έχουν γίνει επί των αρχικών σχεδίων) και βεβαίωση του ΕΤΕΚ ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια αποτυπώνουν την πραγματική διάταξη του ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος.
«Ως Υφυπουργείο τουρισμού χαιρετίζουμε την πρόταση νόμου γιατί είναι σημαντικό να δοθεί το χρονικό περιθώριο στη βιομηχανία και την ίδια στιγμή να τεθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση όλων των κατάλληλων πιστοποιητικών», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής που εξέτασε την πρόταση νόμου.
«Με την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί, για την οποία είχε γίνει και μία διαβούλευση με το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει τεθεί συγκεκριμένο περιθώριο σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας και θα έλεγα ότι ενδυναμώνεται το πλαίσιο ασφάλειας της λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων», πρόσθεσε.
Τόσο μιλώντας ενώπιον της Επιτοπής όσο και στις δηλώσεις του, ο κ. Κουμής εξήγησε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε επεκτάσεις ή ανακαινίσεις, οι οποίες, όπως είπε, κατά κύριο λόγο, προέκυψαν από τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν το 2013.
«Η βιομηχανία όδευσε προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική και την ίδια στιγμή λόγω του ότι ήταν και μαζικό φαινόμενο το κράτος κάπου παρουσίασε αδυναμίες στο να αντεπεξέλθει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η κάθε επιχείριση έχει στη διάθεσή της έξι μήνες να κατατεθέσει τα σχέδια as “built” και την ίδια στιγμή να προβεί στις ανάλογες διευθετήσεις για την εξασφάλιση των άλλων πιστοποιητικών».
Ο κ. Κουμής υπενθύμισε ακόμη ότι τον Μάρτιο του 2019 είχε παραχωρηθεί μια μεταβατική περίοδος πέντε ετών, χωρίς να περιλαμβάνει κλιμάκωση των μέτρων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολύ λίγες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο τέλος αυτής της προθεσμίας, το 2024, να έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες.
«Ως κυβέρνηση είχαμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε με κάποιες τροποποιήσεις. Σήμερα τέθηκε ενώπιον της επιτροπής μια πρόταση νόμου η οποία προσθέτει κάποιες επιπρόσθετες τροποποιήσεις και το θέμα οδεύει προς την ορθή κατεύθυνση», είπε.
Με την πρόταση νόμου διαφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, κάνοντας λόγο για «τερτίπια» που αγνοούν απαιτήσεις του νόμου για θέματα όπως η πυρασφάλεια.
Εγώ, είπε, «προσωπικά διαφωνώ κάθετα. Θα έπρεπε να ερχόταν η πρόταση με το όνομα του Υφυπουργείου ή της Κυβέρνησης και όχι να βάζουν Βουλευτές να καταθέτουν πρόταση νόμου για να μην βρεθούν μπροστά από έναν κίνδυνο». «Διερωτώμαι για την αφέλεια κάποιων οι οποίοι δεν ζυγίζουν τη σημασία που μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς», πρόσθεσε.
Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως πάμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν ξεκίνησε σήμερα, για να προσθέσει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω της νομοθεσίας που είχε θεσπιστεί τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σημειώνοντας ωστόσο ότι η πρόταση νόμου πρέπει να εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη προτού η Βουλή κλείσει ενόψει των εκλογών.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε πως το Υπουργείο συμφωνεί με την πρόταση νόμου και πρόσθεσε ότι θα αποσταλεί εγκύκλιος και στις νέες πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές ώστε να προετοιμαστούν σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις που θα ακολουθήσουν. Συμφωνία εξέφρασαν επίσης οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Με την πρόταση νόμου συμφώνησε εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ, ενώ η Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη ζήτησε όπως η προθεσμία συμμόρφωσης επεκταθεί έως το τέλος του 2025, καθώς υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που ενδεχομένως να μην προλάβουν να συμμορφωθούν. Ζήτησε ακόμη όπως ως προϋπόθεση περιληφθεί η πολεοδομική άδεια αντί της άδειας οικοδομής, αφού υπάρχουν πολλά νέα ξενοδοχεία που δεν την έχουν ακόμη εξασφαλίσει.
Πηγή: ΚΥΠΕ