Διαψεύδουν ότι υπάρχει έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος οι αιγοπροβατοτρόφοι

Διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε καμία μείωση ή διακοπή παράδοσης αιγινού και πρόβειου γάλακτος

gala αιγοπροβατοτρόφοι, γάλα

Σύνδεσμοι αιγοπροβατοτρόφων, με ανακοίνωσή τους διαψεύδουν ότι υπάρχει έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος που πλήττει τα μικρά παραδοσιακά τυροκομεία.

Εκφράζουν έκπληξη για την ανοικτή επιστολή ημερομηνίας 12/07/2024, των μικρών και παραδοσιακών τυροκομείων προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μια «κραυγή αγωνίας ως προς την βιωσιμότητα τους» όπως αναφέρουν σε αυτή.

Διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε καμία μείωση ή διακοπή παράδοσης αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία, και διαψεύδουν μέρος της ανοικτής επιστολής η οποία υποστηρίζει ότι τα μεγάλα τυροκομεία αγοράζουν όλο το διαθέσιμο αιγοπρόβειο γάλα για να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής του μεικτού χαλλουμιού ΠΟΠ και ότι αυτό ήδη γίνεται στην πράξη.

Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση με αυτά τα τυροκομεία που να υποδηλώνει την μείωση ή διακοπή παράδοσης γάλακτος. Αντιθέτως, όπως αναφέρεται, τους είχαν πει στο παρελθόν ότι πάντα θα τους υποστηρίζουν αφού είναι αυτοί που παράγουν το αυθεντικό χαλλούμι, κάτι που το κάνουν πράξη μέχρι και σήμερα.

«Όλα τα απαραίτητα στοιχεία που το αποδεικνύουν είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Υπουργού Γεωργία» προσθέτουν.

Λένε ότι το σημερινό διάταγμα όχι μόνο δεν δημιουργεί έλλειψη γάλακτος αλλά το αντίθετο, αφού οι ποσοστώσεις 15% για την ξηρά περίοδο και 30% για την παραγωγική περίοδο είναι μικρότερες από την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Αναφέρουν ακόμα ότι σε επικοινωνία που είχαν με μικρά και παραδοσιακά τυροκομεία, τους ενημέρωσαν ότι έδωσαν τηλεφωνικώς τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθεί το όνομα τους σε μία επιστολή “που θα βοηθούσε τα μικρά τυροκομεία” χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής. Προσθέτουν ότι μετά την δημοσίευση της ανοικτής επιστολής, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή ενημέρωση που είχαν και ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανοικτής επιστολής.

Εκφράζουν δε την «απογοήτευσή τους» για τον «αθέμιτο και αξιολύπητο τρόπο που επέλεξαν κάποιοι για να πιέσουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Υπουργό Γεωργίας χρησιμοποιώντας στοχευμένη παραπληροφόρηση και κινδυνολογία με μοναδικό σκοπό το περαιτέρω “ξεχείλωμα” του χαλλουμιού και την επίτευξη της επιδίωξης να μετατρέψουν το ΠΟΠ σε γενόσημο προϊόν».

«Είναι πλέον από σίγουρο ότι η ανοικτή επιστολή δεν γράφτηκε από τα μικρά τυροκομεία και αυτό το καθιστά ανήθικο και απαράδεκτο», αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι όλα τα διαχρονικά πλέον σενάρια τρομοκρατίας για έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος, για κλείσιμο τυροκομείων, για μείωση των εξαγωγών, και για χάσιμο θέσεων εργασίας, διαψεύδονται για ακόμη μια φορά από την αύξηση των εξαγωγών χαλλουμιού το πρώτο τετράμηνο του 2024 (15.227 τόνοι σε σύγκριση με 13.740 τόνους το πρώτο τετράμηνο του 2023). Διερωτούνται πώς αυξάνονται οι εξαγωγές όταν δεν υπάρχει αιγοπρόβειο γάλα.

Την επιστολή υπογράφουν οι ΟΝΑΠ ΛΤΔ, Μ – Π.Ο.ΑΙ ΛΤΔ, Σύνδεσμος Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου, Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Λευκωσίας ΛΤΔ, Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων ΛΤΔ, Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Πάφου (Τσέλιγκας) ΛΤΔ, Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού “Ο Ποιμένας” ΛΤΔ και Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) ΛΤΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ