Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια – Νέο 112 για εκκένωση, ανάμεσα σε τρεις οικισμούς το πύρινο μέτωπο

Οι κάτοικοι των Πετριών έλαβαν μήνυμα να απομακρυνθούν

fotiaellada Ευβοια, φωτιά

Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια και κινείται νότια.

Μάλιστα οι κάτοικοι των Πετριών έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 στις 5:30 το πρωί με οδηγίες να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς προς Αγίους Αποστόλους και Κάλαμο.

Η Πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες σε δύσβατα σημεία. Από νωρίς το πρωί, ξεκίνησαν τις ρίψεις από αέρος, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ επί τόπου επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες δασοκομάντος, 56 οχήματα και πλήθος εθελοντών. Παράλληλα συνδράμουν υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Υπενθύμιζεται ότι λίγο μετά τη 01:20 τα ξημερώματα της Τρίτης ήχησε και πάλι το 112 καλώντας τους κατοίκους που βρίσκονται στο Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο να απομακρυνθούν προς τα Κριεζά.

Στην περιοχή βρίσκεται από χθες κι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, με την αγωνία για τους κατοίκους να κορυφώνεται. Τον υπουργό υποδέχτηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κωσταντίνος Ψαρρός που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην φωτιά.

Ο υπουργός έκανε λόγο χθες για «μία δύσκολη πυρκαγιά, καθότι ξεκίνησε σε δύσκολο σημείο, σε χορτολιβαδική, χαμηλή βλάστηση και έφυγε γρήγορα». Αυτό, όπως προσέθεσε, «τους ανάγκασε να φέρουν επιπρόσθετες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες». «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πετούσαν πάνω από 24-25 εναέρια, τα οποία θα τα ξαναδείτε από το πρώτο φως», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι ΕΜΟΔΕ και ΜΕΤΠΕ από την Αττική αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας επιχειρούν επίσης στο σημείο.

«Σήμερα στην Εύβοια ζήσαμε δύσκολες συνθήκες, καθότι υπήρξαν και υπάρχουν δύο-τρεις οικισμοί οι οποίοι στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα απειλήθηκαν. Κάναμε προληπτικές εκκενώσεις, εκκενώσεις με τη βοήθεια της αστυνομίας», είπε ο κ. Κικίλιας.

«Έφτασε η φωτιά μέχρι την αποξηραμένη λίμνη και τα χωράφια στο πρώτο μέτωπο, απεκόπη εκεί και μετά βλέπετε ένα δεύτερο κύμα. Ό,τι έχει απομείνει δουλεύεται και θα δουλευτεί όλο το βράδυ», σημείωσε δηλώνοντας «ικανοποιημένος» από την ανταπόκριση «ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να την ελέγξουμε», τόνισε ο κ. Κικίλιας αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου, την βουλευτή της ΝΔ, Κ. Καραμπατσώλη, τον δασάρχη, τους εθελοντές και όλους όσους συνεργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο σημείο βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος.

Η φωτιά πλησίασε στο χωριό Κοσκινά, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές σε σπίτια.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Πηγή: protothema.gr