Η επ. Αμμοχώστου ζητεί τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου

Κοινή επιστολή των τοπικών αρχόντων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου

viber image 2024 08 09 08 10 16 359 exclusive, επιστολή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην αποστολή κοινής επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου κατά το 1ο εξάμηνο του 2026, προχώρησαν ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου, Γιάννης Καρούσος, και οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αγίας Νάπας, Γιώργος Νικολέττος και Χρίστος Ζαννέττου.

Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αμμοχώστου, καλούν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συμπεριλάβει την επαρχία στον προγραμματισμό για την φιλοξενία ευρωπαϊκών συνεδρίων, συμβουλίων και άλλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας

Οι κύριοι Καρούσος, Νικολέττος και Ζαννέτου, τονίζουν τη σημασία μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες προβολής της Αμμοχώστου, δεδομένων των υποδομών που διαθέτει η επαρχία σε ξενοδοχεία και συνεδριακούς χώρους, αλλά και των μοναδικών τοποθεσιών που προσφέρει η περιοχή, όπως το Μοναστήρι Αγίας Νάπας, το Κάβο Γκρέκο, τον Προφήτη Ηλία, την Αγία Θέκλα, τις Μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, τον Ποταμό Λιοπετρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο Δερύνειας.

Παράλληλά επισημαίνουν ότι η διοργάνωση συνεδρίων, συμβουλίων και πρωτοβουλιών στην Αμμόχωστο, θα συμβάλει στην προβολή του εθνικού θέματος της κατεχόμενης Αμμοχώστου και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την υπογραφή διακηρύξεων σε θέματα τουρισμού και συνδεσιμότητας.

Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου και οι Δήμαρχοι της επαρχίας, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για θέματα ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω την προοπτική και να συμβάλλουν στη διασφάλιση της επιτυχίας της Κυπριακής Προεδρίας.

ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Προεδρία της Κύπρου του Συμβουλίου της ΕΕ Ιανουάριος-Ιούνιος 2026 – Συμπερίληψη της Επαρχίας Αμμοχώστου στη Διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.
Η ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026 αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της χώρας μας, αφού η Κύπρος θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κατά την περίοδο της Κυπριακής προεδρίας θα επισκεφθούν την Κύπρο εξέχουσες προσωπικότητες πολιτικοί και τεχνοκράτες από όλη την Ευρώπη για να συμμετάσχουν σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις.
Άποψη μας είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή για προβολή όλης της Κύπρου αφού όλες οι επαρχίες μας έχουν κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν συνέδρια, συμβούλια και άλλες εκδηλώσεις ψηλού επιπέδου.
H επαρχία Αμμοχώστου διαθέτει ξενοδοχεία και συνεδριακούς χώρους άρτια εξοπλισμένα για φιλοξενία συνέδρων και επισκεπτών. Όπως είθισται σε τέτοιες διοργανώσεις, στο περιθώριο των εργασιών οι σύνεδροι και επισκέπτες, θα μπορούσαν να απολαύσουν στην Επαρχία Αμμοχώστου μοναδικά σημεία αναφοράς μεταξύ άλλων το Μοναστήρι Αγίας Νάπας, το Κάβο Γκρέκο, τον Προφήτη Ηλία, την Αγία Θέκλα, τις Μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, τον Ποταμό Λιοπετρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο Δερύνειας και τις Παραλίες.
Πέραν των πιο πάνω, σημαντικότερο όμως θεωρούμε ότι η διοργάνωση συνεδρίων και δραστηριοτήτων στην Αμμόχωστο, κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για να προβάλουμε το εθνικό μας θέμα και ιδιαίτερα την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την Επαρχία, ιδιαίτερα εάν τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις πραγματοποιηθούν στους χαμηλούς σε επισκεψιμότητα μήνες, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία ανάδειξης του πολύ σημαντικού θέματος της αεροπορικής και θαλάσσιας συνδεσιμότητας της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας μας θα πρέπει να προωθηθεί η υπογραφή/υιοθέτηση Διακηρύξεων για θέματα τουρισμού και συνδεσιμότητας.
Παρακαλούμε όπως κατά την διάρκεια του προγραμματισμού των συνεδρίων, Συμβουλίων και άλλων εκδηλώσεων, συμπεριλάβετε και την Επαρχία Αμμοχώστου.
Είμαστε στη διάθεση τόσο εσάς όσο και της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για θέματα ΕΕ για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
Με εκτίμηση
Γιάννης Καρούσος, Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου
Γιώργος Νικολέττος, Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας
Χρίστος Ζαννέτου, Δήμαρχος Αγίας Νάπας

454257427 889526253210536 951863924956110199 n exclusive, επιστολή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας 454341783 889526256543869 5991688014540510843 n exclusive, επιστολή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας