Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνόδευσε τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της MED9 σε θεματικές επισκέψεις στην επαρχία Αμμοχώστου.
Επιδίωξη μας ως κράτη μέλη της MED9 είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα δίνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την κατεύθυνση μιας ολιστικής προσέγγισης για το νερό, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ανθρώπων της Μεσογείου απέναντι στο πρόβλημα της λειψυδρίας, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου. Η Υπουργός συνόδευσε τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών MED9 σε θεματικές επισκέψεις στην επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες αφορούσαν σε υποδομές που έχει δημιουργήσει η Κύπρος τόσο σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και σε επίπεδο κράτους.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των επισκέψεων σε γεωργική εκμετάλλευση/υδροπονική παραγωγή στην Ορμήδεια και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Αγία Νάπα, η Υπουργός ανάφερε πως «η Κύπρος προεδρεύει για το 2024 της συμμαχίας των MED9». Το Υπουργείο Γεωργίας, όπως και άλλα Υπουργεία, συμπλήρωσε, «έχουν αδράξει την ευκαιρία για να διοργανώσουν στο νησί Συνόδους, προσκαλώντας τους ομολόγους τους –κάθε φορά σε μια άλλη επαρχία– ακριβώς για να μπορέσουν οι καλεσμένοι μας να έχουν μια καλή εικόνα του τι συμβαίνει στην Κύπρο».
Η Υπουργός επεσήμανε πως το Υπουργείο Γεωργίας έχει επιλέξει «την επαρχία Αμμοχώστου, που ήταν κατ’ εξοχή γεωργική». Ενημέρωσε πως σήμερα είναι η δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου, προσθέτοντας πως είναι μεγάλη τιμή για την Κύπρο να φιλοξενεί τους Υπουργούς Γεωργίας εννέα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μαζί μας παρακολουθεί τις εργασίες της Συνόδου και ο Επίτροπος Γεωργίας, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει και τη σπουδαιότητα του θέματος που αναδεικνύουμε, που είναι φυσικά η ξηρασία και οι επιπτώσεις της στον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε η Υπουργός Γεωργίας.
Σήμερα, συνέχισε η δρ Παναγιώτου, «βλέπουμε τις υποδομές που έχει στη διάθεσή του ο γεωργός και τις υποδομές που υπάρχουν στις φάρμες, αλλά και αυτά που έχουν στη διάθεση τους οι Επαρχιακοί Οργανισμοί, όπως είναι η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων στην Αγία Νάπα, για να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς άρδευσης».
«Το απόγευμα θα γίνουν διμερείς συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο και όλα αυτά κορυφώνονται αύριο με την πραγματοποίηση της Συνόδου», σημείωσε σχετικά.
«Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε ως Κύπρος και αυτό το οποίο ζητούμε ως εννέα Μεσογειακά κράτη μέλη, είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα δίνει ένα ισχυρό μήνυμα, με το οποίο θέλουμε μια ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στο νερό για να διασφαλίζει την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ανθρώπων της Μεσογείου απέναντι στο πρόβλημα της λειψυδρίας», είπε.
«Το δεύτερο βασικό ζητούμενο που θέλουμε», πρόσθεσε η δρ Παναγιώτου, «είναι να έχουμε σ’ αυτή τη κοινή δήλωση, στην οποία θα καταλήξουμε μετά τις εργασίες της Συνόδου την απλοποίηση των διεργασιών με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορούν οι γεωργοί μας να έχουν πρόσβαση στις υποδομές και στη νέα τεχνολογία και φυσικά ένα Αποθεματικό, ένα Ταμείο, μια πηγή από την οποία θα μπορούμε να αντλούμε πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίζουν εμπράκτως τους γεωργούς μας που δέχονται τις πιέσεις».
«Σε όλα αυτά συζητούμε από χθες και με τους ομολόγους μου και είναι πολύ σημαντικό», τόνισε. «Μας ενώνουν κοινές θέσεις, κοινά προβλήματα και κοινοί στόχοι και είμαστε εδώ ακριβώς για να μπορέσουμε όχι απλά να διαγνώσουμε το πρόβλημα, αλλά να θέσουμε ένα περαιτέρω ισχυρό πλαίσιο για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», εξήγησε η Υπουργός Γεωργίας.
Ερωτηθείσα εάν κατά τις συναντήσεις σήμερα θα δουν με τον Επίτροπο και τους εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων, η Υπουργός επιβεβαίωσε ότι το απόγευμα, πέραν από τη διμερή συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, θα συναντηθούν και με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων. Ενημέρωσε σχετικά ότι κατά τη διμερή συνάντηση της με τον Επίτροπο θα εξετάσουν συγκριμένα αιτήματα της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, σημείωσε, «είναι και σημαντική η χρονική στιγμή που γίνεται αύριο η Σύνοδος, γιατί ακολουθεί ο σχηματισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι πολύ σημαντικό που έχουμε τις θέσεις μας».
Θα ακολουθήσει, διευκρίνισε, η συνάντηση και με τις αγροτικές οργανώσεις, με τις οποίες όπως είπε «είχαμε, έχουμε και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη πολύ καλή συνεργασία για να προωθούμε μαζί τα αιτήματα και τις λύσεις που χρειάζονται οι αγρότες και οι αγρότισσες μας».