Μείωση κατά 97% παρουσίασε η παγίδευση πτηνών στις Βρετανικές Βάσεις από την έναρξη καταγραφής στατιστικών στοιχείων το 2016, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Αστυνομικό Σταθμό Δεκέλειας. Πέρσι η Αστυνομία των Βάσεων προέβη σε 9 συλλήψεις για παγίδευση πουλιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βάσεων, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη αναφέρθηκε από την Ομάδα κατά της παγίδευσης πτηνών της Αστυνομίας των ΒΒ ότι “παρατηρήθηκε μείωση της εγκληματικής αυτής πράξης κατά 97% από την έναρξη των στατιστικών στοιχείων το 2016. Επίσης υπήρξε μείωση κατά 5% στις περιπτώσεις παγίδευσης πουλιών σε σύγκριση με πέρυσι».
Προστίθεται ότι «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων για καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ η Αστυνομία επανέλαβε την υπόσχεση της να διαταράξει τους χώρους παγίδευσης πτηνών και να συλλάβει όσους θέλουν να επωφεληθούν από αυτή τη δραστηριότητα».
Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Φάνος Χριστοδούλου, ο οποίος επιβλέπει την ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (ΟΚΔ), ανέφερε ότι «θα συνεργαστούμε ξανά πολύ στενά με την Bird Life Cyprus και την Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών για την καταπολέμηση της παγίδευσης των αμπελοπουλιών. Προς τον σκοπό αυτό θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την τεχνολογία μας, με drones, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και γυαλιά νυχτερινής όρασης και οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο μέσο ανίχνευσης» είπε.
Πρόσθεσεπως «αυτό είναι ένα σοβαρό έγκλημα και θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεση μας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βάσεων «κατά τη διάρκεια ζωντανής επίδειξης των δυνατοτήτων της Ομάδας στη περιοχή του Αστυνομικού Σταθμού Δεκέλειας, εκπαιδευμένοι αστυνομικοί προσομοίωσαν επιδρομή παγίδευσης πουλιών. Επίσης επέδειξαν μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την σύλληψη παγιδευτών που χρησιμοποιούν δίκτυα στην προσπάθεια τους να παγιδεύσουν αμπελοπούλια που μεταναστεύουν μέσω των Βάσεων».
Σημειώνεται ότι «τις εβδομάδες πριν από περίοδο παγίδευσης με δίκτυα, αστυνομικοί της ΟΚΔ βρίσκονται στο έδαφος εντός των ανατολικών περιοχών των Βάσεων, εντοπίζοντας πιθανές τοποθεσίες παγίδευσης και διαταράσσουν υποδομές που έχουν δημιουργηθεί».
Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου «πριν αρχίσουν να μεταναστεύουν τα πουλιά, οι παγιδευτές θα καθαρίσουν μεγάλες περιοχές, ώστε να μπορούν να στήσουν δίχτυα, στα οποία στη συνέχεια θα πιαστούν τα πουλιά καθώς πετούν. Έχουμε συγκεντρώσει μια ομάδα από εμπειρογνώμονες και σε στενή συνεργασία με ΜΚΟ είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τοποθεσίες εντός των Βρετανικών Βάσεων που πιστεύουμε ότι προετοιμάζονται από παγιδευτές και τις ξηλώνουμε», ανέφερε.
Σημείωσε, επίσης, πως «θα έχουμε και άλλες περιοχές υπό επιτήρηση και σε περίπτωση που οι παγιδευτές εισέλθουν σ’ αυτές θα τους συλλάβουμε. Πέρσι η Αστυνομία των Βάσεων προέβη σε 9 συλλήψεις για παγίδευση πουλιών, αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός σε σχέση με τις 47 που είχαμε τη περίοδο 2016-17 και τις 13 το 2023-2024», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου είπε πως «τώρα υπάρχει λιγότερη παγίδευση πουλιών εντός των Βρετανικών Βάσεων καθώς γίνεται καλή δουλειά για την εξάλειψη του προβλήματος. Οι λιγότερες τοποθεσίες παγίδευσης πτηνών οδηγούν σε λιγότερες συλλήψεις”, ανέφερε, και πρόσθεσε πως “το βασικό σημείο είναι ότι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται οι παγιδευτές, κάτι που θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων «η μεταναστευτική περίοδος για τα αμπελοπούλια παρατηρείται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και στη συνέχεια υπάρχει η μεταναστευτική περίοδος τσίχλας που αρχίζει τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο».
Πηγή: ΚΥΠΕ