Την ερχόμενη Τρίτη στις 18:00, με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τη φτώχεια, τον φανατισμό και την εξαφάνιση» οι συντεχνίες των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών, KTÖS και KTOEÖS, και με τη στήριξη περίπου 40 οργανώσεων και συντεχνιών, θα πραγματοποιήσουν πορεία σε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μεταξύ των 40 είναι και τα κόμματα ΡΤΚ, ΚΕΚ, ΚΚΔ, ΚΝΚ, Ανεξάρτητος Δρόμος, όλες οι συντεχνίες των ευρύτερου «δημόσιου τομέα», οι συντεχνίες του ιδιωτικού τομέα, συντεχνίες τραπεζικών υπαλλήλων, «δημοτικών» υπαλλήλων, γιατρών και νοσηλευτών κ.ά.
«Θα βγούμε όλοι μαζί στους δρόμους και δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν εκείνοι, που καταδικάζουν την κοινωνία μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση και προσπαθούν να απομακρύνουν τα παιδιά μας από την ταυτότητά τους», δήλωσε η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ, ανακοινώνοντας στα γραφεία της συντεχνίας την πορεία διαμαρτυρίας.
Στόχος των πολιτικών παρεμβάσεων που επιβάλλονται στους Τουρκοκύπριους είναι να διαχωριστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα από την ταυτότητά της, πρόσθεσε. «Αυτός ο στόχος υποστηρίζεται από τις παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θα βγούμε μαζί στους δρόμους και θα υψώσουμε τις φωνές μας και θα πούμε “στοπ” ενάντια σε αυτούς που αγνοούν την κοσμική εκπαίδευση και την κοσμική κοινωνική μας δομή. Γίναμε μάρτυρες αυτής της παρέμβασης για άλλη μια φορά χθες. Την Τρίτη στις 18.00 λέμε ‘Δεν θα περάσει’».
Ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς είπε ότι τα παιδιά «δεν μπορούν να σκεπαστούν (ΣΣ: να βάλουν μαντίλα)!». Εάν δεν μπορεί το «κράτος», πρόσθεσε, να προστατεύσει τα παιδιά, θα το κάνουν οι εκπαιδευτικοί.
Τα όσα ζουν, συνέχισε, δεν είναι «θέμα ενδυμασίας», αλλά είναι ένας αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην ανάπτυξή τους και της κοσμικής εκπαίδευσης.
«Είναι το φως της επιστήμης που μας έφερε εδώ. Μαζί, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτά που πιστεύουμε, αντιδρώντας στην καθοδήγηση μέσω των παιδιών». Λέγοντας ότι στο παρελθόν έγιναν συζητήσεις για τη μαντίλα στην Τουρκία ο κ. Μαβίς είπε: «το είδαμε αυτό το έργο στην Τουρκία» και επεσήμανε ότι η διαδικασία στοχεύει να δημιουργήσει μια νέα πόλωση μέσω των παιδιών.
Το κοινό δεν είναι ενάντια στις ατομικές προτιμήσεις όπως η μαντίλα, αλλά μάλλον ενάντια στην ταυτοποίηση των παιδιών με θρησκευτικά σύμβολα πριν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, πρόσθεσε.
«Δεν έχουμε καμία διαφωνία με τη μαντίλα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν ελεύθερη βούληση. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι αναπτυξιακά ικανά να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Δεν παντρεύουμε παιδιά κάτω των 18 ετών. Δεν τους δίνουμε άδεια οδήγησης. Δεν τους επιτρέπουμε να ψηφίζουν. Με τον ίδιο τρόπο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης/ενηλικίωσής τους, πρέπει να αξιολογούνται και τα θρησκευτικά σύμβολα».
Οι θρησκευτικές ενδυματολογικές προτιμήσεις των παιδιών δεν αναπτύσσονται με ελεύθερη βούληση, αλλά με οικογενειακή ή καθοδήγηση από ομάδες, και αυτό παιδαγωγικά σημαίνει συναισθηματική κακοποίηση, σημείωσε ο Τ/κ εκπαιδευτικός- συνδικαλιστής.
Ο Μπουράκ Μαβίς επέκρινε έντονα και τις δηλώσεις για το θέμα της μαντίλας που έκανε ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του ΚΑ, ο οποίος είπε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο των ατομικών ελευθεριών, «αλλά δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε τα υποχρεωτικά μαθήματα θρησκευτικών ως προαιρετικά». Στόχος του κ. Αρικλί, πρόσθεσε, είναι προκαλέσει αντιπαράθεση στην κοινωνία. «Λέει (ο κ. Αρικλί) ‘τρία κράτη, ένα έθνος (ΣΣ: Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, ψευδοκράτος). Στο Αζερμπαϊτζάν και το Τατζικιστάν απαγορεύεται τα παιδιά να φορούν θρησκευτικές ενδυμασίες».
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της συντεχνίας των καθηγητών (KTÇS), Σελμά Εϊλέμ και ο γγ της συντεχνίας, Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ υπέβαλαν παράπονο στην «αστυνομία» για τις απειλές που δέχθηκαν με αφορμή το θέμα της μαντίλας.
Πηγή: ΚΥΠΕ