Η αναμονή για εξέταση για άδεια οδήγησης έχει φτάσει τους εφτά μήνες στη Λευκωσία, ενώ στη Λεμεσό ξεπερνά τον ένα χρόνο, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Εκπαιδευτών Οδηγών (ΠΟΙΕΟ), Πανίκος Κατσαρής.
Στην Πάφο, δε, το σύστημα είναι εντελώς κλειστό, χωρίς διαθέσιμες ημερομηνίες για εξέταση, ενώ στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου ο χρόνος αναμονής είναι μικρότερος, γύρω στους 3-4 μήνες με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέγουν να εξεταστούν σε άλλη επαρχία.
«Σήμερα οι υποψήφιοι οδηγοί (στη Λευκωσία) κλείνουν για μέσα Φεβρουαρίου. Στην Πάφο το σύστημα είναι κλειστό, στη Λεμεσό πάνε για Αύγουστο του 2026. Τα προβλήματα δεν αμβλύνονται, δυστυχώς υπάρχει μια απραξία, μια ευθυνοφοβία από τους υπεύθυνους λειτουργούς, μία αδράνεια, μία ολιγωρία», είπε.
Όσον αφορά τη διαδικασία της επίσπευσης, σημείωσε ότι τις προηγούμενες μέρες άνοιξαν 150 διαθέσιμες ημερομηνίες για τον Αύγουστο, ενώ «είμαστε 500 σχολές από 30 μαθητές η κάθε μία. Μπλόκαραν όλα, δεν λειτουργεί τίποτα».
Ο κ. Κατσαρής εντοπίζει την αιτία του προβλήματος στη διαχείρισή του από συγκεκριμένο λειτουργό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, κάνοντας λόγο για «αδιαλλαξία και έλλειψη ευελιξίας» ενώ, όπως είπε, δεν υιοθετούνται οι προτάσεις επίλυσης του προβλήματος και οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν προτείνει κατά καιρούς οι Σχολές Οδηγών στις διαβουλεύσεις που γίνονται για το θέμα στο Υπουργείο και στο ΤΟΜ.
Όπως εξήγησε, λόγω καταχρήσεων που παρατηρούνταν στο σύστημα, με κάποιες Σχολές να προκρατούν μαζικά πολλές ημερομηνίες, άλλαξε η διαδικασία, κάνοντας το σύστημα πιο αυστηρό και λιγότερο ευέλικτο. Η αλλαγή στη διαδικασία έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου, φέροντας όμως το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς από περίπου δύο μήνες που ήταν ο χρόνος αναμονής στη Λευκωσία έχει τριπλασιαστεί και σήμερα φτάνει τους εφτά.
Η έλλειψη ευελιξίας οδήγησε, επίσης, στον διπλασιασμό του ποσοστού μη εμφανίσεων στην εξέταση, που από 7% ανέβηκε στο 14%, καθώς, όπως εξήγησε, αφαιρέθηκε η δυνατότητα έγκρισης αλλαγών από τους επαρχιακούς διευθυντές.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Σχολές Οδηγών επιθυμούν την επαναφορά του προγράμματος στην προηγούμενη κατάσταση, προτείνοντας κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφεύγονται τα φαινόμενα καταχρήσεων που παρατηρούνταν. «Οι αλλαγές να γίνονται από τους εκπαιδευτές», πρότεινε, προσθέτοντας ότι πρέπει να τιμωρείται όποιος κάνει κατάχρηση του προγράμματος, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί. «Καμία εισήγηση δεν εισακούστηκε», είπε.
Ο ίδιος υποστήριξε, ακόμη, ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνονται περισσότερες εξετάσεις και πιο συχνά, καθώς έφερε παράδειγμα ότι την περίοδο μετά τον κορωνοϊό έγινε κατορθωτό να καλυφθούν σε ένα μήνα εξετάσεις 3-4 μηνών που είχαν αναβληθεί. «Συγχωνευόταν σε ένα μήνα όλη η στασιμότητα των 4 μηνών», είπε.
«Τώρα είμαι στους εξεταστές. Αντί να φύγουν πέντε εξεταστές, φεύγει ένα αυτοκίνητο μόνο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ανεκμετάλλευτη ευχέρεια» να αυξηθεί ο ρυθμός εξετάσεων.
Για το ζήτημα οι εκπαιδευτές είχαν κατέλθει σε απεργία στις 30 Μαΐου, επιδίδοντας υπόμνημα τόσο στο Προεδρικό, όσο και στο Υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας προσλήψεις και στελέχωση των τμημάτων, αλλά και μετακίνηση του συγκεκριμένου ανώτερου λειτουργού, που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα.
Ο κ. Κατσαρής έφερε, ακόμη, ως παράδειγμα της αδιαλλαξίας που παρατηρείται, όπως σημειώνει, τα χαρτιά που απαιτούνται για την εξέταση αλλοδαπού. Όπως είπε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να μπορεί κάποιος αλλοδαπός να εκδώσει άδεια οδήγησης στην Κύπρο, πρέπει να αποδείξει ότι παραμένει στην Κύπρο άνω των 185 ημερών. «Αυτό αποδεικνύεται εύκολα με τη βίζα του και το διαβατήριο του, όπως μας είπε και το Τμήμα Αλλοδαπών», σημειώνοντας ότι το ΤΟΜ ζητούσε αρχικά τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο να φαίνεται κίνηση και μετά από διαμαρτυρίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, τώρα ζητά συμβόλαιο ενοικίου ή λογαριασμό κοινής ωφελείας στο όνομα του αλλοδαπού, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο να διασφαλιστεί.
Είπε, ακόμη, ότι θα έπρεπε να δίνεται προτεραιότητα στις εξετάσεις για έκδοση επαγγελματικής άδειας, καθώς πρόκειται για θέμα βιοπορισμού, ενώ υπάρχει και έλλειψη επαγγελματιών στην αγορά εργασίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ