Γέμισε με laughing gas η Αγία Νάπα

a 24 Αστυνομία, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 801 Αστυνομία, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Στην Αγία Νάπα τέσσερα νεαρά άτομα, τρεις κοπέλες και ένας άνδρας από τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Ρουμανία, εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να έχουν στην κατοχή τους laughing gas.

Σύμφωνα με την Αστυνομία χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα εκστρατεία για παράνομη κυκλοφορία φαρμακευτικού προϊόντος χωρίς άδεια, δηλαδή laughing gas, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν τέσσερα νεαρά άτομα να έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν.

Συγκεκριμένα γύρω στις 02:20 σήμερα τα ξημερώματα εντοπίστηκε σε κεντρικό δρόμο της Αγίας Νάπας μία κοπέλα 21 χρόνων από τη Σουηδία και η Αστυνομία παρέλαβε ως τεκμήρια μία μεταλλική φιάλη που περιείχε laughing gas, 14 αχρησιμοποίητες αμπούλες, 18 άδεια μπαλόνια και το χρηματικό ποσό των 17.90 ευρώ.

Την ίδια ώρα παραλήφθηκαν από 23χρονη από τη Βρετανία μία μεταλλική φιάλη με laughing gas, 39 αχρησιμοποίητες μεταλλικές αμπούλες, 26 άδεια μπαλόνια και το χρηματικό ποσό των 575 ευρώ.

Στην τρίτη περίπτωση από 20χρονη από τη Βρετανία η Αστυνομία παρέλαβε ως τεκμήρια, μία μεταλλική φιάλη με laughing gas, 36 αχρησιμοποίητες αμπούλες, 14 χρησιμοποιημένες αμπούλες, 26 άδεια μπαλόνια και το χρηματικό ποσό των 222.50 ευρώ.

Τέλος από 22χρονο από τη Ρουμανία η Αστυνομία παρέλαβε μία μεταλλική φιάλη με laughing gas, 14 αχρησιμοποίητες αμπούλες, 15 άδεια μπαλόνια και το χρηματικό ποσό των 12.50 ευρώ.

Τα τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίας Νάπας όπου ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα.

Και παράνομο και επικίνδυνο το “laughing gas” που κατέκλυσε την Αγία Νάπα

Το “laughing gas” ή «αέριο γέλιου» στα ελληνικά, είναι ένα αέριο που αποτελείται από οξυγόνο και άζωτο. Πρόκειται συγκεκριμένα για το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, με χημικό τύπο Ν2Ο που ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση.

Το “αέριο του γέλιου” χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντοϊατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του, αλλά και σαν οξειδωτικό μέσο στους πυραύλους και στους αγώνες αυτοκινήτων για να αυξηθεί η ισχύς των κινητήρων.

Σε υψηλές θερμοκρασίες, το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο, ενώ μετατρέπεται σε μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) όταν αντιδρά με άτομα οξυγόνου. Στη συνέχεια το ΝΟ αντιδρά με το όζον. Έτσι, είναι ο κύριος φυσικά προερχόμενος ρυθμιστής του στρατοσφαιρικού όζοντος.

Είναι επίσης κύριο αέριο του θερμοκηπίου και αέριος ρύπος, ενώ σε χρονικό διάστημα 100 ετών, έχει 310 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά μονάδα μάζας (δυναμικό παγκόσμιας θέρμανσης) σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα σύμφωνα με την EPA.

Παρενέργειες

Το N2O είναι ωστόσο γνωστό και ως “αέριο του γέλιου” επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει αρκετούς νεαρούς να το χρησιμοποιούν ως ναρκωτικό. Η χρήση του μπορεί να προκαλέσει αναλγησία, αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση, ζάλη, ευφορία, και παραμόρφωση του ήχου. Υπάρχουν χρήστες που χρησιμοποιούν περίτεχνο εξοπλισμό, ωστόσο οι περισσότεροι το εισπνέουν από μπαλόνια ή πλαστικές σακούλες.

Επικίνδυνο για τον άνθρωπο

Η χρήση του αερίου από τον άνθρωπο, για μη ιατρικούς σκοπούς ελοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όπως ασφυξία και αναισθησία. Μακροχρόνια έθεση μπορεί να προκαλέσει μειώσεις στην πνευματική απόδοση, και την οπτικοακουστική ικανότητα και επιδεξιότητα, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μούδιασμα, όπως και βλάβες στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπερβολική δόση εξάλλου μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση οξυγόνου με αποτέλεσμα την απώλεια της πίεσης του αίματος, λιποθυμία, καρδιακή προσβολή ακόμη και θάνατο.

Παράνομη η χρήση του χωρίς άδεια

Πρόκεται για ελεγχόμενο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, φάρμακο και στις πλείστες χώρες απαγορεύεται η πώληση ή διανομή του για μη ιατρικούς λόγους με σκοπό την κατανάλωση από τον άνθρωπο. Στην Κύπρο το συγκεκριμένο φάρμακο εντάσσεται στον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών και η κατοχή του απαγορεύεται χωρίς ειδική άδεια.

Αρκετά κράτη έχουν εξάλλου νόμους που ρυθμίζουν την κατοχή, την πώληση και τη διανομή του υποξειδίου του αζώτου. Αυτοί οι νόμοι απαγορεύουν συνήθως διανομή σε ανηλίκους ενώ περιορίζουν την ποσότητα του οξειδίου του αζώτου που μπορούν να πωλούνται χωρίς ειδική άδεια.

Το 2015 το Ηνωμένο Βασίλειο, απαγόρευσε τη χρήση του φαρμάκου για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η κατοχή για ψυχαγωγική χρήση απαγορεύεται ρητά.

Στη Νέα Ζηλανδία, το Υπουργείο Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι το υποξείδιο του αζώτου είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο, και η πώληση ή ηκατοχή του χωρίς συνταγή αποτελεί αδίκημα βάσει του νόμου περί Φαρμάκων.

Με πληροφορίες από wikipedia

Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΕΡ