Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υιοθέτηση της αναφοράς σε «μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας» πιστώνεται σε πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ. Η δε υιοθέτησή της από την Επιτροπή Εξωτερικών, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, λόγω έντονης κινητοποίησης της τουρκικής πλευράς το τελευταίο 48ωρο, τόσο με παρεμβάσεις της Άγκυρας, όσο και διά επιστολής, η οποία στάλθηκε από τη «Μόνιμη Αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στις Βρυξέλλες. Η επιστολή, υπογράφεται από τους ηγέτες τεσσάρων «κοινοβουλευτικών» τ/κ κομμάτων (Ταλάτ, Ντενκτάς, Οζγκουρτζούν και Οζιγκίτ), περιλαμβανομένου και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ηγέτης του οποίου διετέλεσε ο Μουσταφά Ακιντζί).
«Διαφωνούμε κάθετα» (we strongly disagree) αναφέρει η επιστολή της τ/κ πλευράς, ζητώντας την απάλειψη της αναφοράς σε «μετεξέλιξη», καθώς όπως επισημαίνεται, «η χρήση ενός τέτοιου λεκτικού προκαταλαμβάνει τα αποτελέσματα των συνομιλιών για μια περιεκτική λύση». Προειδοποιούν μάλιστα ότι η έγκριση της επίμαχης τροπολογίας, «θα προκαλέσει πολύ καυτές συζητήσεις στην Κύπρο»…
Με βάση τις θέσεις που διατυπώθηκαν από την τ/κ πλευρά, είναι τουλάχιστον προφανές ότι θα καταβληθούν έντονες προσπάθειες για απάλειψη της αναφοράς σε «μετεξέλιξη», όταν η έκθεση φτάσει στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Πέραν της αναφοράς σε «μετεξέλιξη», το κείμενο που υιοθετήθηκε χθες από την Επ. Εξωτερικών, με 42 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και 11 αποχές, περιλαμβάνει τις εξής θετικές αναφορές για τα κυπριακά συμφέροντα:
Η Άγκυρα καλείται να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και «να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Επικρίνεται η τουρκική πολιτική εποικισμού και καλείται η Τουρκία να σταματήσει τη δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων (στη βάση τροπολογιών των ευρωβουλευτών Συλικιώτη-Χατζηγεωργίου ΑΚΕΛ, Χριστοφόρου ΔΗΣΥ, Μαυρίδη ΔΗΚΟ, Παπαδάκη ΕΔΕΚ).
Καλείται η Τουρκία να απόσχει από ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση (στη βάση τροπολογίας της Ε. Θεοχάρους, Αλληλεγγύη).
Ζητείται τερματισμός του σχεδιασμού για εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου και η διαβούλευση της Τουρκίας με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου (στη βάση τροπολογιών Χριστοφόρου, Μαυρίδη, Παπαδάκη).
Αποσυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από τη συνεργασία της στην προσφυγική κρίση.
Αναφέρεται στις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, περιλαμβανομένης και της αναγνώρισης όλων των κρατών-μελών ως «αναγκαίας συνιστώσας» της ένταξης.
Επιπλέον, το κείμενο που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «βάση για λύση» του Κυπριακού την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ενώ καλεί τα μέρη να συμβάλουν σε μια οριστική διευθέτηση, στο πλαίσιο ενδεχόμενων δημοψηφισμάτων.
Εμμονή σε ξεπάγωμα κεφαλαίων
Βασικό αρνητικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί η επανάληψη της πάγιας θέσης της Ευρωβουλής για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Το κείμενο σημειώνει πάντως ότι η θέση αυτή για ξεπάγωμα κεφαλαίων, διατυπώνεται «χωρίς προκατάληψη στις θέσεις των κρατών-μελών», τα οποία ως γνωστόν διαθέτουν δικαίωμα άσκησης βέτο. Στα αρνητικά στοιχεία, συγκαταλέγονται η απουσία αναφοράς για εφαρμογή των θεμελιωδών ελευθεριών ή/και των αρχών και αξιών της Ε.Ε. σε μια ενδεχόμενη λύση, καθώς και η σπουδή της Ευρωβουλής για εφαρμογή του κεκτημένου στο «μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο» και για πλήρη ενσωμάτωση των Τ/κ στην Ε.Ε. Το κείμενο χαιρετίζει την πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη να καταστήσει την τουρκική, επίσημη γλώσσα της Ε.Ε και ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών.
Πηγή: Φιλελεύθερος
Discussion about this post