“Έχουμε υποχρέωση να γνωστοποιήσουμε ότι, οι σύνδεσμοι των κολεγίων είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών εφόσον μετά από πολλές προσπάθειες επικοινωνίας, δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ)”, αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, “ο κ. Μάκης Πολυδώρου, αναπληρωτής Διευθυντής του ΤΑΠΜ, δεν έδωσε καμία σημασία στα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν από τα Κολέγια και που αφορούσαν την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση άδειας εισόδου σε αλλοδαπούς φοιτητές, με την αιτιολογία των πλαστών ή ελλιπών εγγράφων”.
“Ένεκα αυτού”, προστίθεται στην ανακοίνωση, “ζητήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία και πραγματοποιήθηκε στην παρουσία αντιπροσώπου του κύριου Πολυδώρου, ο οποίος για ακόμη μία φορά απέφυγε να παρευρεθεί”.
Όπως αναφέρεται, “κατά την συνάντηση, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των εγγράφων, τα οποία είχαν υποβληθεί από τους φοιτητές και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε το ΤΑΠΜ να εξακριβώσει κατά πόσον ορισμένα αμφισβητούμενα έγγραφα ήταν γνήσια ή πλαστά”.
“Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός ότι το ΤΑΠΜ παράνομα υιοθέτησε σκληρά κριτήρια εισδοχής αλλοδαπών φοιτητών στη Δημοκρατία, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού. Πουθενά στον Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμο δεν αναφέρει να προσκομίζεται Bank Statement (αναλυτική κατάσταση λογαριασμού) του υποψήφιου φοιτητή και αυτή η πρακτική δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου πλην της Κύπρου. Στον Νόμο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο φοιτητής υποχρεούται να προσκομίσει “Βεβαίωση” από την τράπεζα για την ικανότητά του να καλύπτει τα έξοδα φοίτησης, στέγασης και σίτισης στη Δημοκρατία. 184(Ι)/2007, 18Ν 1 (στ)”, αναφέρει περαιτέρω η ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Επίσης, προσθέτει, “ ανάλογα παράνομο είναι να ζητά όπως οι φοιτητές προσκομίσουν ιατρικά πιστοποιητικά για ασθένειες πέραν της Ηπατίτιδας Β, όπως προνοείται στο ίδιο άρθρο του Νόμου, σημείο (δ)”.
Δεδομένων όλων αυτών, συνεχίζει η ανακοίνωση, “οι σύνδεσμοι ζήτησαν στην συνέχεια επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος και αποδέχθηκε. Στην συνάντηση, εφόσον εξηγήθηκε η όλη διαδικασία και γενικά το τί προηγήθηκε, αποφασίστηκε κατόπιν εντολής του Υπουργού όπως τηρηθούν κανόνες ασφάλειας και ελέγχου για να εξασφαλιστούν οι άδειες εισόδου στους αλλοδαπούς φοιτητές”.
Οι εισηγήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ είχαν ως στόχο την άμεση επίλυση των προβλημάτων μέσω της Κυπριακής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, υποστηρίζοντας έτσι τα δίκαια αιτήματα των Κολεγίων, έχοντας πάντα σαν γνώμονα το καλό του τόπου”.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει επίσης ότι “μετά από έρευνα του Βουλευτή Αμμοχώστου κ. Χατζηγιάννη επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η σκληρή πολιτική το ΤΑΠΜ απέναντι σε αλλοδαπούς φοιτητές τρίτων χωρών” και προσθέτει ότι “οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Στην Κύπρο βρίσκονται περίπου 8500 φοιτητές από τρίτες χώρες, ενώ στα κατεχόμενα φοιτούν 72,000 φοιτητές”.
“Μετά λύπης παρατηρούμε ότι ο Γενικός Ελεγκτής αντί να στρέψει τα βλέμματα προς την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και τη μη συμμόρφωση του ΤΑΠΜ όπως επίσης για αδιαφορία τους για την τύχη των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στρέφεται αδίκως προς τον Υπουργό Εσωτερικών”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Discussion about this post