ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μεταφορά της μαρίνας στην Αγία Θέκλα μελετά η Κυβέρνηση

Attachment 1 Ειδήσεις
Attachment 1 Ειδήσεις

Μεταφορά της μαρίνας της Αγίας Νάπας δυτικότερα και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Αγίας Θέκλας μελετά το Υπουργικό Συμβούλιο μετά και το συνεχόμενο ναυάγιο της προσέλκυσης επενδυτών για την κατασκευή μαρίνας στην περιοχή της Αγίας Νάπας. Η Κυβέρνηση ευελπιστεί πως με τη μεταφορά της μαρίνας δυτικότερα, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την κατασκευή μαρίνας στα όρια που να έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια, εξαιτίας του αυξημένου φυσικού βάθους της παραλίας της Αγίας Θέκλας. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθότι η προσέλκυση κρουαζερόπλοιων στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι άμεσα συνυφασμένη με την τουριστική πρόοδο και το μέλλον της περιοχής.

a2 Ειδήσεις

Η επιλογή της παραλίας της Αγίας Θέκλας έγινε με γνώμονα και την ύπαρξη του βραχώδους νησιού το οποίο θα λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης, ενώ επιβαλλόμενη θεωρείται η περαιτέρω εκβάθυνση της παραλίας για τη δημιουργία της μαρίνας, η οποία θα εκτείνεται μέχρι και την παραλία Ποσειδώνας.

Θα προσφύγει στη δικαιοσύνη το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την αποκάλυψη του σχεδίου την περασμένη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο ανέθεσε σε νομικό σύμβουλο την κατάθεση αγωγής εις βάρος του Υπουργικού Συμβουλίου για την απαράδεκτη και καταστροφική, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση. “Η απόφαση αυτή, αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο, καταστρέφει όχι μόνο την ιστορική παραλία της Σωτήρας, την οποία μετατρέπει σε λιμάνι, αλλά καταστρέφει και τα έργα που με τόσο κόπο δημιούργησε ο Δήμος στην παραλιακή του περιοχή”. Παρ’ όλα αυτά, μετά και τη σχετική γνωμάτευση που ζητήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, φαίνεται πως ο Δήμος βρίσκεται προ τετελεσμένων, αφού η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται ειλημμένη.

Πολυώροφα συγκροτήματα στα σχέδια

Πολυώροφο οικιστικό συγκρότημα με θέα προς τη μαρίνα της Σωτήρας, οικογενειακές κατοικίες με συνδέσεις με τη μαρίνα, ακόμα και τη θάλασσα περιλαμβάνει το βελτιωμένο και επικαιροποιημένο σχέδιο που βρίσκεται ενώπιον των Aρχών προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αειοφορία του προτεινόμενου έργου.

a1 Ειδήσεις

Φιλοδοξία των επενδυτών της μαρίνας, που τη χαρακτηρίζουν ως έργο ορόσημο, είναι να αρχίσουν οι κατασκευές τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο έχει αξιολογηθεί στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) η οποία βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Βγαίνει και από το Νατούρα 2000 η περιοχή

Η μελέτη δεν έχει ακόμα εξεταστεί αφού βρίσκεται σε εκκρεμότητα η εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων στο περιβάλλον, η οποία κρίθηκε αναγκαία να διενεργηθεί αφού το προτεινόμενο έργο εντάσσεται σε περιοχή του προστατευόμενου δικτύου Φύση 2000.

Η έκθεση αυτή, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να καταδείξει σοβαρές επιπτώσεις στην πανίδα και στο βιότοπο της περιοχής, εκτιμάται ότι δεν θα είναι αρνητική προκειμένου ότι θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Αντιθέτως η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως χάριν του εθνικού συμφέροντος, η περιοχή θα αφαιρεθεί από το σχέδιο Νατούρα 2000, αφού δεν συντρέχει κανένας λόγος συμμετοχής της πλέον στο συγκεκριμένο σχέδιο.

Στη σχετική μελέτη έχουν επίσης συμπεριληφθεί μια λεπτομερέστατη ανάλυση των επιπτώσεων της ανάπτυξης στη ζώνη ειδικής προστασίας «περιοχή Αγίας Θέκλας – Λιοπετρίου» μαζί με μέτρα για την πρόληψη, μείωση και την αντιστάθμιση τους.

a Ειδήσεις

Ακολούθως θα εξεταστεί η ΜΕΕΠ για να δοθεί θετική γνωμάτευση για έναρξη εργασιών για το μεγαλεπίβολο έργο. Η προτεινόμενη μαρίνα θα αναπτυχθεί στο ανατολικό άκρο της Σωτήρας, σε μια λεπτή παράκτια λωρίδα γης ανάμεσα στο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και της παραλίας Ποσειδώνας. Το έργο αποτελεί μια σειρά από προτεινόμενες αναπτύξεις, οι οποίες είναι μέρος της γενικής στρατηγικής της κυβέρνησης για προώθηση του ναυτικού τουρισμού στην Κύπρο.

Επίσης, θα υπάρχει εστιατόριο ανοικτό τόσο στους κατοίκους της μαρίνας, όσο και στο ευρύτερο κοινό. Προτείνεται αριθμός από καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, spa και άλλων χώρων που προσφέρουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Θα διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο, γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, γήπεδα μπιτς βόλεϊ, πεζόδρομους, χώρους αναψυχής, ταβέρνες, κλαμπ, χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές. Ο συνολικός χώρος ανάπτυξης θα έχει εμβαδό 291.989 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης δεν υπάρχει το υφιστάμενο εστιατόριο “Nissaki”, που ίσως αυτό σημαίνει πως το εστιατόριο που έχει αποπερατωθεί φέτος από το Δημαρχείο Σωτήρας, θα αναγκαστεί να κατεδαφιστεί, χάριν της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης από την Κυβέρνηση.

Η χερσαία ζώνη της μαρίνας θα είναι 461.989 τ.μ. Θα περιλαμβάνει επίσης εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις συνολικής έκτασης 142.380 τ.μ., γραφεία διοίκησης 4.000 τ.μ. και 1956 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Το κόστος της μαρίνας, που θα αποτελεί επίσημο λιμάνι εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι γύρω στα €420 εκατ.

Η μαρίνα θα περιλαμβάνει δημόσιο πεζόδρομο και θα είναι σχεδιασμένος έτσι που να αντέχει κύματα ύψους 7,5 μέτρων με περίοδο επαναφοράς 200 ετών.

Ανάμεσα στα βασικά οφέλη είναι οι αυξημένες προοπτικές εισοδήματος και ευκαιρίες απασχόλησης για τους τομείς κατασκευών, ναυσιπλοΐας, τουρισμού, αναψυχής και εμπορίου. Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, η ομάδα μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στηρίζει την υλοποίησή του και επισημαίνει ότι θα επιφέρει την αναγκαία ώθηση στην οικονομία του τόπου, με τα σχετικά οφέλη να υπερτερούν του περιβαλλοντικού κόστους από την ανάπτυξη.

SotiraNews