Στον αέρα η προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου

a 30 Ειδήσεις
a 2596 Ειδήσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανάκληση της απαλλοτρίωσης των ακινήτων της Λίμνης Παραλιμνίου και ο επικείμενος τερματισμός επίταξης στις 27 Μαΐου 2014, δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες γης.

Από τη μια το Τμήμα Περιβάλλοντος, γνωρίζει ότι χωρίς τα διατάγματα απαλλοτρίωσης και επίταξης γης εντός της Λίμνης, καταπατείται πλέον το δικαίωμα της ιδιοκτησίας με τα μέτρα που λαμβάνει για προστασία του βιότοπου της περιοχής και ειδικότερα του σπάνιου νερόφιδου της Κύπρου, natrix natrix cypriaca, που υπάρχει και αναπαράγεται μόνο στη Λίμνη Παραλιμνίου.

Σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις στο πρόβλημα που παρατηρείται θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο Τμήμα Περιβάλλοντος, στην παρουσία του δημάρχου Παραλιμνίου. Στη σύσκεψη κλήθηκαν υπηρεσιακοί από το Τμήμα Δασών, την Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να εξεταστούν άλλες πιθανές επιλογές για προστασία της γης μετά την υπουργική απόφαση για αναστολή της διαδικασίας απαλλοτρίωσης. Η απόφαση αυτή λήφθηκε καθαρά για οικονομικούς λόγους.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες γης, που αποδέχτηκαν το ποσό που τους πρόσφερε η Κυπριακή Δημοκρατία για την απαλλοτρίωση της γης τους, ανέμεναν να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Μετά την απόφαση αυτή σε πρώτο στάδιο θα επιδώσουν την ερχόμενη Παρασκευή υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας αναστολή της ανάκλησης απαλλοτρίωσης.

Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, θα ενημερώσουν την Κομισιόν. Οι ίδιοι θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επιβάλει πρόστιμο στην Κυπριακή Δημοκρατία, για μη προστασία του βιότοπου. Παράλληλα, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με όλα τα νόμιμα μέσα στα κυπριακά δικαστήρια.

Οι ιδιοκτήτες γης στην Λίμνη θα προσφύγουν μαζικά με σκοπό την καταβολή αποζημιώσεων για τη μείωση της αξίας των ακινήτων τους, συνεπεία της αναθεώρησης της πολεοδομικής ζώνης και της εκμηδένισης των αναπτυξιακών δικαιωμάτων των ακινήτων τους.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι μετά την ανάκληση και της επίταξης, ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί την περιουσία του, χωρίς κανένας να τον εμποδίσει. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση εξυπακούεται ότι θα είναι πλέον αδύνατον να προστατευθεί ο βιότοπος της Λίμνης Παραλιμνίου και ειδικότερα το νερόφιδο.

Επισημαίνεται, ότι προτού ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, προχωρήσει σε αναστολή της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, η όλη εργασία συνεχιζόταν όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία. Για το θέμα αυτό είχαν υποβληθεί τέσσερις προσφυγές εναντίον του διατάγματος οι οποίες βρίσκονταν στη διαδικασία της εκδίκασης.

Το κόστος της απαλλοτρίωσης έχει εκτιμηθεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στο ποσό των €12.137.200. Το Τμήμα Περιβάλλοντος προέβαινε στις απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση του ποσού ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θεωρούσε την επιλογή για ανταλλαγή της ιδιοκτησίας τους με κρατική γη ίσης αξίας ως εφικτή, καθώς αποτελεί με τη σειρά της τρόπο αποζημίωσης.

Ο εκπρόσωπος της μεγάλης ομάδας ιδιοκτητών γης Μιχάλης Παράσχος ανέφερε ότι ουδέποτε αρνήθηκαν την ανταλλαγή γης, σημειώνοντας όμως ότι ουδέποτε προτάθηκε. Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή της διαδικασίας απαλλοτρίωσης χωρίς να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες γης, παρά τη συνεργασία που υπήρχε μέχρι σήμερα για να προστατευτεί η λίμνη.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ