Θα «κτυπούν» πτυχίο στα τρία χρόνια οι φοιτητές;

a 35 Ειδήσεις
a 2961 Ειδήσεις

Επίσημα τέθηκε προς συζήτηση το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης σπουδών πτυχιακού επιπέδου στα τρία αντί στα τέσσερα χρόνια.

Η σχετική πρόταση, η οποία έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιο Τάσου, τέθηκε χθες στο μικροσκόπιο όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει έτοιμος να το συζητήσει, τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων να λένε «ναι» αλλά υπό προϋποθέσεις, το ΚΥΣΑΤΣ να διαφωνεί και ομάδα φοιτητών να πραγματοποιεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Εκείνο που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι η πρόταση δεν αφορά στη μετατροπή των τετραετών πτυχίων σε τριετή, αλλά στην παροχή της δυνατότητας στους πτυχιακούς φοιτητές που θέλουν και μπορούν, να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους στα τρία αντί στα τέσσερα χρόνια.

Με απλά λόγια, όσοι φοιτητές έχουν την όρεξη και τις δυνατότητες, θα μπορούν (εάν προχωρήσει η πρόταση) να καλύπτουν περισσότερα μαθήματα ανά έτος και να παίρνουν το πτυχίο τους νωρίτερα.

Η τριετής φοίτηση είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται, όπως λέχθηκε, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο και ως εκ τούτου υπάρχουν πρότυπα τα οποία η Κύπρος θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Από πλευράς του, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος ανέφερε ότι το Υπουργείο του είναι ανοικτό στον διάλογο, τάσσεται εκ πρώτης υπέρ της συζήτησης του θέματος, αρκεί, όπως τόνισε, «να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα πτυχία των κυπριακών πανεπιστημίων και δεν θα επηρεαστεί η αξιοπιστία τους». Υπάρχουν, όπως είπε, «αντιδράσεις και αντίθετη άποψη για το θέμα και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλες οι θέσεις επί του θέματος».

Κάθετα αντίθετο στην εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής, παρουσιάστηκε το Κυπριακό Συμβούλιο Αξιολόγησης Τίτλων Σπουδών, το οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχει μια σειρά από λόγους για τους οποίους η απόκτηση πτυχίου στα τρία αντί στα τέσσερα χρόνια δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

«Ναι» με προϋποθέσεις από τα πανεπιστήμια

Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων τάχθηκαν μεν υπέρ της συζήτησης ή/και εφαρμογής μιας τέτοιας πρότασης, αλλά τόνισαν ότι οι φοιτητές θα πρέπει να συμπληρώνουν τις απαραίτητες μονάδες φοίτησης για να αποκτήσουν το πτυχίο τους, είτε στα τρία είτε στα τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, ένας φοιτητής θα πρέπει είτε να παρακολουθεί περισσότερα μαθήματα ανά έτος ή να συμμετέχει σε καλοκαιρινά προγράμματα σπουδών για να πιστώνεται με τις απαραίτητες για την απόκτηση πτυχίου μονάδες, όπως άλλωστε προνοείται και σήμερα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τονίστηκε ότι για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις σε άλλες σχετικές νομοθεσίες, όπως για παράδειγμα στους νόμους που διέπουν το ΚΥΣΑΤΣ αλλά και άλλους φορείς αναγνώρισης, όπως για παράδειγμα το ΕΤΕΚ, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι πτυχιούχοι που εξασφάλισαν τον τίτλο τους σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων χρόνων.

Σε ό,τι αφορά στα οφέλη από την εφαρμογή της πρότασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι «το πρώτο πασιφανές πλεονέκτημα είναι η μείωση του οικονομικού κόστους για τους φοιτητές», προσθέτοντας ότι παράλληλα θα επιβραβεύεται «η σκληρή προσπάθεια εκείνων των φοιτητών που θα πετύχουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους κατά ένα χρόνο νωρίτερα». Αυτό, όπως είπε, «θα ευνοήσει ιδιαίτερα τους φοιτητές που προέρχονται από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, μιας και το οικονομικό δέλεαρ της ολοκλήρωσης των σπουδών τους στα τρία χρόνια θα είναι σημαντικό τόσο για αυτούς όσο και για τις οικογένειές τους».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ