Αυτό δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, σημειώνοντας ότι το κόμμα, σεβόμενο πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες εκλογής Προέδρου στο ΔΗΚΟ, δεν είχε και ούτε προτίθεται να έχει οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή ή παρέμβαση, αλλά δεν μπορεί να δέχεται τα όσα καταλογίζονται στο ΑΚΕΛ κατά την εκλογική διαδικασία στο ΔΗΚΟ, «τα οποία προσβάλλουν και προκαλούν τον κόσμο της Αριστεράς».
«Υπογραμμίζουμε, επίσης, ότι παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ουδείς μπορεί να διαγράψει το πλούσιο και πολυσχιδές έργο που επιτελέστηκε σε αντίξοες συνθήκες, ούτε πολύ περισσότερο να την δαιμονοποιεί. Όπως εμείς σεβόμαστε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τις διαδικασίες τους, ως ΑΚΕΛ απαιτούμε τον αντίστοιχο σεβασμό προς τον κόσμο της Αριστεράς», είπε.
Εξάλλου, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, είπε ότι η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους επιχειρεί να παρουσιάσει το ΑΚΕΛ ως κόμμα που μηδενίζει είτε τις «μεγάλες επιτυχίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε του ΔΗΣΥ υπέρ της Κύπρου, στο θέμα των προϋπολογισμών και διαρθρωτικών ταμείων της Ένωσης.
«Το ΑΚΕΛ, αναλύοντας την κατάσταση συμπεραίνει ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αφορούν βασικά τις ίδιες προτεραιότητες που οδήγησαν στην όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης που επηρεάζει και τον λαό μας. Αυξάνονται τα ποσά για στρατιωτικές αποστολές και επεμβάσεις και μειώνονται για την κοινωνική ανάπτυξη», είπε.
Πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο του προϋπολογισμού είναι η επιδότηση των μεγάλων και βιώσιμων επιχειρήσεων και όχι των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων ή των ανέργων.
«Ελάχιστα είναι τα κονδύλια για τους νέους ενώ για την Κύπρο αναλογούν σε λιγότερο από 300 Ευρώ για τον κάθε άνεργο και αυτά μάλιστα θα προσφερθούν για ολιγόμηνη κατάρτιση τους μόνο, μέσω των επιχειρήσεων. Ένα μέρος του ποσού που εν δυνάμει δίνεται στην Κύπρο, είναι απευθείας συνδεδεμένο με τις πρόνοιες του μνημονίου που έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τις μάζες του πληθυσμού», συνέχισε.
Ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και οι άμεσες πληρωμές στους γεωργούς είναι σε σημαντικό βαθμό μειωμένες από ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. «Γι αυτό το γεγονός ευθύνονται οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν μια πολιτική σκληρής λιτότητας και χειροκροτούνται μάλιστα από τις όμορες τους δυνάμεις και στην Κύπρο», ανέφερε.
Είπε ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή πολιτική αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό από πλευράς ΕΕ, ούτε και στον προϋπολογισμό της επταετίας μέχρι το 2020.