Ξεχωριστό γεγονός στο φετινό 19ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, το οποίο ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Πλατεία «Γιώργος Σεφέρης» (Κεντρική Πλατεία), είναι αναμφίβολα οι πέντε μουσικές παραστάσεις με σπουδαίους Ελλαδίτες καλλιτέχνες, των οποίων οι επιλεκτικές παραστάσεις τους από διάφορα είδη μουσικής που θα παρουσιάσουν συνάδουν με το πνεύμα του Φεστιβάλ.
Πρόκειται για τους Βασίλη Λέκκα – Βιολέτα Ίκαρη (12/10), Λουδοβίκο των Ανωγείων (13/10), Μιχάλη Χατζημιχαήλ – Άντρη Καραντώνη – Δήμητρα Χατζημιχαήλ (17/10), Χρήστο Θηβαίο (18/10) και Φωτεινή Βελεσιώτου – Σοφία Παπάζογλου – Μπάμπη Τσέρτο (19/10).
Τα εγκαίνια του μεγαλύτερου σε διάρκεια και μοναδικού στο είδος του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ σε Κύπρο και Ευρώπη θα τελέσει στην Πύλη που έχει στηθεί μπροστά από το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 8.00μ.μ η ΄Εντιμη Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κυρία Μαριλένα Ραουνά.
Για οκτώ μέρες οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στην Μεσαιωνική Εποχή και θα ζήσουν ονειρικές βραδιές μαζί με τους ιππότες, τους ακροβάτες, τις πριγκίπισσες, τις μάγισσες, νεράιδες, τους παραμυθένιους ήρωες, αποκομίζοντας μοναδικές μεσαιωνικές εμπειρίες.
Πέρα από τους σπουδαίους Ελλαδίτες καλλιτέχνες ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις τέσσερις παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 12, 13, 18 και 19 Οκτωβρίου και στις οποίες θα συμμετέχουν γύρω στις είκοσι μεσαιωνικές ομάδες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Παράλληλα θα απολαύσει μουσικοχορευτικές παραστάσεις στη σκηνή από τις ομάδες και συγκροτήματα προερχόμενα από την Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία και Κύπρο. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Ιταλικές ομάδες Venice Mask La Bottega Dei Sogni, Gruppo Storico Sbandieratori Di Fivizzano (Massa) Tuscany και Storici Sbandieratori Delle Contrade Di Cori (14-16/10), Dworek Polski Ensemble (14-16/10) από την Πολωνία, οι Ξυλοπόδαροι και καλλιτέχνες του Ολλανδικού θεάτρου δρόμου Pavana (16/10), οι Μεσαιωνικοί Δράκοι της Σχολής Χορού «Ρυθμός» (15/10), Σχολή Χορού Paso Libre (14/10) και τη Σχολή χορού Evolution Dance Studio (13 & 18/10) από την Κύπρο.
Πέρα από τη σκηνική τους παρουσία οι ομάδες με τις σημαίες Gruppo Storico Sbandieratori Di Fivizzano (Massa) Tuscany και Storici Sbandieratori Delle Contrade Di Cori, το Dworek Polski Ensemble θα δίνουν παραστάσεις σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης ώστε η γιορτινή ατμόσφαιρα να κατακλύσει όλη την πόλη ενώ οι ομάδες Venice Mask La Bottega Dei Sogni και Pavana μετά τις παρελάσεις και τις παραστάσεις τους θα κυκλοφορούν στους χώρους της κεντρικής πλατείας και θα φωτογραφίζονται με το κοινό.
Επίσης το κοινό θα ακούσει Μεσαιωνικά παραμύθια που θα αφηγείται τόσο στη σκηνή (13-17/10) και κάτω από τη γέρικη συκομουριά (νότια είσοδος του Μοναστηριού (12, 18 & 19/10) η αφηγήτρια Ελευθερία Γιωργαλλή, την οποία θα συνοδεύει ο μουσικός Νίκος Νικολάου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των οκταήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ο αξιόλογες εκθέσεις όπως ζωγραφικής των Βασίλη Μίτα, Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου, Σταύρου Βω¬νιάτη, Ιωάννας Αριστείδου Φελλά και Τζούλιας Μιχαήλ, «Η Κύπρος από το 1570-2024» από την Γκαλερί «Διαχρονική», «Η έκθεση Μεσαιωνικού οπλισμού» του Σέργιου Σεργίου Κερκουλλά, «Η Τέχνη της Κεραμικής» του Τάκη Ασκώτη και «Η τέχνη της παραδοσιακής σιδηρουργίας» από τον παραδοσιακό σιδηρουργό Φάνο Μαχάττο.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα