Διεκδικούμε μια δίκαιη κοινωνία

133703846 2808238996117384 2358453141428907295 n Άποψη, Δημήτρης Δημητρίου Σαβουλλής

Κατά την τετριμμένη έκφραση κάθε κρίση κρύβει και μία ευκαιρία και, καθώς το αρχικό σοκ υποχωρεί, κοινωνία, οικονομία, φορείς πρέπει να βρουν τα πατήματα τους στο νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον.

Είναι γεγονός πως αντί να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ανεβαίνουν οι δείκτες της ανεργίας και των υποαπασχολούμενων και αντί να αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική προστασία οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δημιουργούνται όλο και μεγαλύτερες στρατιές αποκλεισμένων πολιτών και είναι από τα κρισιμότερα ζητήματα που αφορούν το σύγχρονο κράτος, που χωρίς αμφιβολία, η δυνατότητα να ανταποκρίνεται και να προσαρμόζεται άμεσα στις ανάγκες του λαού του κρίνεται ως ύψιστη ανάγκη.

Το κράτος οφείλει να είναι ανθρωποκεντρικό. Να κατανοεί τα προβλήματα και τις δυσκολίες των πολιτών, να προνοεί, να νοιάζεται για τους περισσότερο αδύναμους. Τα προβλήματα δεν λύνονται με την λογική των αριθμών, αλλά με την κατανόηση των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει ο Κύπριος πολίτης του σήμερα.

Είναι δύσκολο να καταλάβεις βέβαια κάποιον εάν δεν έχεις ”φορέσει” τα δικά του παπούτσια, εάν δεν έχεις περπατήσει στον δικό του δρόμο, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Πρέπει να προσδιορίσουμε τη σημασία των πολιτικών και των συστημάτων που προάγουν την ευημερία των ανθρώπων για να επιτύχουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα.

Στην οικονομία της ευημερίας, διατίθενται δημόσιοι πόροι για τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων. Η ευημερία σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο υγιείς, πιο καινοτόμοι και παραγωγικοί, εργάζονται και πληρώνουν φόρους γνωρίζοντας πως το κράτος διαχειρίζεται σωστά όλον αυτόν τον πλούτο.

Η πολιτική ευημερίας και η οικονομική πολιτική αλληλοσυνδέονται. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής για την ισότητα των φύλων και της οικονομικής πολιτικής. Η προώθηση της ισότητας των φύλων, η μείωση των ανισοτήτων, η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης για τις γυναίκες και η συμβολή των ανθρώπων στη συμφιλίωση εργασίας και ιδιωτικής ζωής αποτελούν μερικούς βασικούς στόχους όσον αφορά τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η επένδυση στην ευημερία έχει νόημα από οικονομική άποψη ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης όπως ακριβώς αυτή που διανύουμε από το 2012 μέχρι και σήμερα και ενδεχομένως θα συνεχίσει να υφίσταται. Οι μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στην εκπαίδευση γενικότερα και την κατάρτιση δίνει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η φιλοσοφία της ΕΔΕΚ επαναφέρει στο προσκήνιο ως ανάγκη και δικαιώνεται στη πράξη για τα προτάγματα, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του «κράτους πρόνοιας», των δημόσιων αξιών, του δημόσιου συμφέροντος και της πολιτικής διαφάνειας.

Μία αρκετά μελετημένη ενέργεια αναπροσαρμόζοντας τις στοχεύσεις της και εισάγοντας νέες βιώσιμες προσεγγίσεις, που φέρουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη που θα εκκινήσει την επόμενη μέρα της «νέας ανάπτυξης» για τη χώρα μας.

Όταν ως πολιτεία θέλεις να φέρεις έναν νέο άνεμο αλλαγής, μια νέα αντίληψη, πρέπει αυτό να το εκπέμπεις καθημερινά. Διότι πρέπει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, να σέβεται τον πολίτη για να διεκδικεί  τον σεβασμό του. Είναι μια αμφίδρομη σχέση!

Δημήτρης Δημητρίου (Σαβουλλής)

Δημοτικός σύμβουλος ΕΔΕΚ Αμμοχώστου