Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η επαρχία Αμμοχώστου

Του Ανδρέα Οικονόμου, πρώην Αντιδημάρχου Παραλιμνίου

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled 5 Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπική Αυτοδιοίκηση

Του Ανδρέα Οικονόμου*:

Η κυβέρνηση και η Βουλή συμφώνησαν ότι θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βασικές αρχές και επιχειρήματα για αυτή τη μεταρρύθμιση είναι:

  1. Ο αριθμός των Δήμων πρέπει να μειωθεί σημαντικά, με συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Οι μελέτες που έγιναν κατέδειξαν και είναι από όλους παραδεκτό ότι μόνο έτσι οι Δήμοι θα γίνουν βιώσιμοι οικονομικά.
  2. Θα βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες χωρίς αύξηση των φορολογιών.
  3. Με τη συνένωση υπηρεσιών θα εξοικονομηθούν πόροι οι οποίοι θα μπορούν να διατεθούν για την κοινωνική μέριμνα και τον πολιτισμό.

Για την ελεύθερη Επαρχία Αμμόχωστου συζητείται πολύ έντονα η δημιουργία τριών Δήμων και η συμπλεγματοποίηση δύο κοινοτήτων. Δηλαδή τα πιο πάνω, ειδικά για την Επαρχία μας δεν ισχύουν;

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι για την Επαρχία μας έχει δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο Κοκκινοχωρίων από τον περασμένο Οκτώβριο και έχει ετοιμασθεί και Σχέδιο για τους Δήμους Δερύνειας, Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας. Είναι προφανές ότι αυτό έγινε γιατί οι Δήμοι Δερύνειας, Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας και αντίστοιχα τα Κοκκινοχώρια έχουν κοινά Πολεοδομικά χαρακτηριστικά. Είναι επίσης γεγονός ότι το ένα Τοπικό Σχέδιο συμπληρώνει το άλλο.

Στην περίπτωση δημιουργίας τριών Δήμων θα έχουμε τον υπό δημιουργία Δήμο Αγίας Νάπας-Σωτήρας-Λιοπετριού για να διαχειρίζονται κομμάτια των δύο Τοπικών Σχεδίων, το Δήμο Δερύνειας το ίδιο, το Δήμο Παραλιμνίου ένα κομμάτι και τις δύο Κοινότητες ένα μικρό κομμάτι. Είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση οι νέες οντότητες θα λειτουργούν ανταγωνιστικά και αποδυναμωμένες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα.

Τα επόμενα τριάντα χρόνια από ποιους και για ποιους θα γίνεται η επεξεργασία και βελτίωση των Τοπικών Σχεδίων όταν «ο ένας θα τραβά πετσί και ο άλλος τομάρι».

Ποιοι θα έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη στην Επαρχία μας; Μήπως κάποιοι γραφειοκράτες στη Λευκωσία;

Επομένως, θα πρέπει να διερωτηθεί κάποιος; Ποιοι και γιατί θέλουν διασπασμένη, απομονωμένη και αποδυναμωμένη την Επαρχία μας;

Γιατί στην Επαρχία μας θα παραμεριστεί η λογική και για να εξυπηρετήσει ποιους;

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα κόμματα σκέφτονται τη δημιουργία τριών Δήμων, για πολιτικό όφελος.

Σύμφωνα με όσα αναλύθηκαν πιο πάνω, είναι φανερό ότι στην Επαρχία μας θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Δήμος μόνο, που να περιλαμβάνει τους τέσσερις υφιστάμενους Δήμους και τα χωριά της ενδοχώρας.

Μόνο έτσι η περιοχή μας θα πάει μπροστά γιατί η τουριστική περιοχή χρειάζεται τα χωριά και το αντίστροφο.

Για αυτό είμαι σίγουρος ότι τα κόμματα στη Βουλή μαζί με την κυβέρνηση θα αποφασίσουν για την Επαρχία μας με τα ίδια κριτήρια που θα αποφασίσουν και για τις άλλες περιοχές.

Ανδρέας Οικονόμου, πρώην Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου