Η ψήφος σου το «όπλο» σου – Αξιοποίησε την σωστά

«Τα όρια έχουν στενέψει και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Σαν πολίτες ας γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» - Άρθρο του Χριστόδουλου Μεταξά

Χ.Μ Άποψη, Βουλευτικές Εκλογές 2021

Του Χριστόδουλου Μεταξά*:

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος των βουλευτικών εκλογών, η οποία δεν θυμίζει και δεν θα θυμίσει καμία προηγούμενη φορά. Η εκλογική διαδικασία είναι ορισμένη για τις 30 Μαϊου και οι υποψήφιοι καλούνται να τρέξουν ένα αλλιώτικο μαραθώνιο, στον οποίο πρέπει να πείσουν τους πολίτες να τους εμπιστευτούν και να τους δώσουν το δικαίωμα να τους εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο, σε μια δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο.

Επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, εργαζόμενοι ζουν με επιδόματα καθώς έχουν επηρεαστεί οι δουλείες τους από την πανδημία, η ψυχολογική πίεση του κόσμου είναι τεράστια. Οι αδικίες στην κοινωνία πολλές, τα παράπονα πολλά και την ίδια ώρα, τα σκάνδαλα διαφθοράς που σκάνε σαν καταπέλτης έχουν δημιουργήσει τριγμούς στη σχέση πολίτη – πολιτικής.

Αυτό που με φοβίζει περισσότερο, είναι ο αντίκτυπος που θα έχουν όλα αυτά τα προβλήματα στις εκλογικές διαδικασίες, όπου ο λαός δίνει την δύναμη στους εκπροσώπους του.

«Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.», είπε ο Αβραάμ Λίνκολν.

Και έχει απόλυτο δίκαιο. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία, και έτσι μπορούν να λυθούν και τα προβλήματα μας. Θέτοντας το βάρος της εκπροσώπησης μας σε άξια πρόσωπα, που αντιπροσωπεύουν τις ιδέες μας και θα είναι ο καθρέφτης των πολιτών στο κοινοβούλιο.

Άξια πρόσωπα υπάρχουν σε όλους τους κομματικούς χώρους, σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Ας τους βρούμε και ας τους στείλουμε στο Κοινοβούλιο. Η αποχή δεν είναι λύση και όσο δεν το αντιλαμβανόμαστε, θα έχουμε πρόβλημα. Σίγουρα αποτελεί δικαίωμα του πολίτη να απέχει από της εκλογικές διαδικασίες, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή, τόσο μικρότερο είναι το καθρέφτισμα της κοινωνίας μας στο κοινοβούλιο.

Αυτή είναι η αλήθεια. Ας την αξιολογήσουμε και ας ψαχτούμε.

Τα όρια έχουν στενέψει και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Σαν πολίτες ας γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Χωρίς φανατισμούς, ας δώσουμε την δύναμη στους ικανότερους που πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση που βρισκόμαστε.

Είμαι σίγουρος ότι κάποιος που διαβάζει τις σκέψεις μου, μπορεί να αντιδράσει…«Μα τι λαλεί τούτος; Κανεί τους, ούλοι εν τζιαμέ για να τρών τα ριάλια μας, να καλοπερνούν τζαι εμείς να βασανιούμαστε».

Σίγουρα, ο καθένας θα αναγνώσει και θα ερμηνεύσει το άρθρο όπως θέλει και είναι δικαίωμα του. Όμως όπως έχω προαναφέρει, ας βρούμε τις λύσεις και ας μην αναπαράγουμε μόνο το πρόβλημα. Τα προβλήματα είναι εκεί, όλοι τα βλέπουμε. Η ώρα των πολιτών είναι κοντά, ας ακουστούμε και ας διαμορφώσουμε με την ψήφο μας. Η Δημοκρατία πρέπει να ενδυναμωθεί και όχι να πληγεί.

Το χρωστάμε στην Κύπρο, το χρωστάμε στα σκλαβωμένα μας εδάφη, το χρωστάμε στους ήρωες που θυσιάστηκαν για εμάς. Το χρωστάμε στον καθένα από εμάς ξεχωριστά και στις επόμενες γενιές.

Μέρος της ευημερίας στην κοινωνία την φέρνουν οι πολίτες δια της ψήφου τους. Αυτοί έχουν τη δύναμη. Και στις 30 Μαϊου, είναι η ώρα του πολίτη.

* Δημοσιογράφος, Συντάκτης Famagusta.News, Ανταποκριτής SIGMA επ. Αμμοχώστου