“Κραυγή φοιτητών”

Το γράμμα μιας ομάδας φοιτητών: "Κανείς δεν μας σκέφτηκε"

AP 20075710213897 Coronavirus, Κύπριοι φοιτητές
Εικόνα Αρχείου

Ζούμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία όπου ο κορωνοϊός παγκοσμίως μέχρι στιγμής έχει 3,51 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 247 χιλιάδες θανάτους. Στην Κύπρο έχει 872 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής και 20 θανάτους.

Όπως σωστά αποφάσισε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να κηρύξει lockdown τη χώρα μας, δεν σκέφτηκε όμως τους φοιτητές. Οι φοιτητές οι οποίοι νοικιάζουν στις εξωφρενικές τιμές διαμερίσματα και οι φοιτητές του ιδιωτικού τομέα που πληρώνουν και δίδακτρα. Πώς μπορούν οι φοιτητές που δεν δουλεύουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι γονείς τους λόγω του ιού να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα ζητούμενα;

Υπάρχουν οικογένειες που περνούν πολύ δύσκολες μέρες. Το άγχος και η αγωνία κυριαρχεί σε κάθε σπίτι της Κύπρου. Οι φοιτητές ζουν σε συνθήκες πίεσης, σε ένα μήνα ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν εργασίες, ενδιάμεσες εξετάσεις, να παρακολουθήσουν επαναλήψεις και να συμβιβαστούν με τα online μαθήματα. Αποδεχτήκαμε τα online μαθήματα αν και δεν μας προσφέρουν όλη την ουσία του μαθήματος. Όμως γιατί να είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε ένα ποσό που δεν συμπεριλαμβάνει την παρουσία μου στις αίθουσες, στα εργαστήρια και στις βιβλιοθήκες;

Πληρώνουμε επίσης ένα διαμέρισμα σε εξωφρενική τιμή που κανένας δεν φρόντισε να μειωθούν τα ενοίκια, ένα διαμέρισμα που πλέον δεν κατοικούμε καν επειδή το αύριο είναι αβέβαιο, κανείς δεν γνωρίζει αν θα επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια ή όχι.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΗΚΕ γι’ αυτό εμείς ζητούμε να μειωθούν τα ενοίκια των φοιτητών άμεσα, αν και σιγά-σιγά ανοίγουν οι χώροι εργασίας γνωρίζουμε ότι η οικονομία του τόπου μας θα αργήσει να επανέλθει. Όπως επίσης να μειωθούν και τα δίδακτρα για τους φοιτητές στα ιδιωτικά και να υπάρχει μια στάση κατανόησης προς όλους τους φοιτητές!!

Ευχαριστούμε για την κατανόηση,
“Φοιτητές της Κύπρου”