Ψηφίζουμε για να έχουμε δικαίωμα στην κριτική

Άρθρο του Μάριου Αδάμου

εκλογές 1 Βουλευτικές Εκλογές 2021, Μάριος Αδάμου

Γράφει ο Μάριος Αδάμου*

Φθάσαμε καθόλου αισίως στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία θεωρώ ότι ήταν ίσως η χειρότερη από πλευράς επιπέδου που εγώ προσωπικά βίωσα από το 2005 που ασκώ το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακά παιχνίδια, κακόγουστα σποτ, τετριμμένα συνθήματα, ακατάσχετη φλυαρία, συνεχής ανταλλαγή κατηγοριών, πολλές φορές έλλειψη επιχειρημάτων, ξύλινος λόγος ακόμη και από νέους υποψήφιους που θα έπρεπε να φέρουν τον αέρα της ανανέωσης ηθών και συμπεριφορών στο πολιτικό σκηνικό, κακοδιαχείριση σε πολλές περιπτώσεις των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Με αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που οι κομματικοί μηχανισμοί προσδοκούσαν και κυρίως την αύξηση αντί μείωση της απαρέσκειας της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Βιώσαμε χειρότερες από κάθε άλλη φορά εκστρατείες σπίλωσης μεταξύ υποψηφίων, κυρίως ενδοκομματικές! Γεγονότα τα οποία ακόμη και εμένα, που από το 2001 που έχω δικαίωμα ψήφου και δεν απείχα από καμία εκλογική αναμέτρηση ακόμη και τα χρόνια που ήμουν φοιτητής στο εξωτερικό, με οδήγησαν να κάνω σκέψεις σε κάποιες στιγμές αν αξίζει το κόπο να πάω στην κάλπη να ψηφίσω.

Ωστόσο δεν πρόκειται να τους κάνω αυτή την χάρη. Την Κυριακή θα πάω να ψηφίσω, γιατί με την αποχή απλώς πριμοδοτούμε τους υποψήφιους που προέρχονται από τα κομματικά θερμοκήπια και προωθούν οι μηχανισμοί τους. Θα πάω να ψηφίσω, γιατί η εικόνα μπορεί να φαίνεται και να είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευτική, εντούτοις υπάρχουν άξιοι υποψήφιοι σχεδόν σε όλους τους κομματικούς συνδυασμούς. Οι οποίοι αν και χάθηκαν εν πολλοίς στον ορυμαγδό της καταστροφολογίας ένθεν και ένθεν, έχουν να παρουσιάσουν προτάσεις και νέες ιδέες, έχουν μεστό πολιτικό λόγο μακριά από φανατισμούς, ακρότητες και αφορισμούς και κυρίως έχουν επιδείξει με την προσωπική τους πορεία ήθος και εντιμότητα.

Ειδικά στην επαρχία μας έχουμε σχεδόν 130 υποψήφιους. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιους άξιους. Αυτούς που θα μπορούν να μας αντιπροσωπεύσουν ή μπορεί και κάποιοι να μας αντιπροσώπευσαν και τα προηγούμενα χρόνια επαρκώς και με αξιοπρέπεια. Αυτούς που θα είναι σε θέση να προωθήσουν θέσεις και αιτήματα για την ανάπτυξη και προκοπή της επαρχίας Αμμοχώστου, που θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, που θα βάλουν το λιθαράκι τους για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο. Μπορεί κάποιος να μου πει «Τρίχες Κατσαρές». Μπορεί να έχει και μεγάλο δίκιο να είναι απογοητευμένος. Ωστόσο η αποχή κατά την ταπεινή μου άποψη σου αφαιρεί και το δικαίωμα της κριτικής. Η αποχή δεν θα πρέπει να θεωρείται πράξη επαναστατική αλλά πράξη αδιαφορίας και παραίτησης.

Γι’ αυτό λοιπόν όσοι θέλουμε να έχουμε λόγο και δικαίωμα στην κριτική την επόμενη μέρα ας ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Ας επιλέξει ο καθένας αυτούς που θεωρεί ότι θα μπορούν να μας εκπροσωπήσουν καλύτερα στην κεντρική σκηνή με αξιοπρέπεια και σύνεση. Την Κυριακή ας προσπαθήσουμε να βρούμε αυτούς που απέδειξαν ότι αξίζουν, ακόμη και από άλλους κομματικούς χώρους όπου ο καθένας παραδοσιακά ανήκει (επιτέλους ας μην θεωρούμε την κομματική υπέρβαση μπαμπούλα, ούτε οι κόκκινοι θα μας φάνε, ούτε οι μπλε θα μας σπαράξουν) και ας τους δώσουμε την στήριξη μας φυσικά όχι ως λευκή επιταγή.

Για να αποφύγουμε τους μέτριους, πρέπει να βρούμε τους άξιους!

Για να έχουμε λόγο και δικαίωμα στην κριτική, πρέπει να συμμετέχουμε!

Γι’ αυτό την Κυριακή πάμε στην κάλπη!

*Δημοσιογράφος, Συγγραφέας