«Είπαμε να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό…Εν έχουμε κάτι να μας κρατεί στην Κύπρο»

2F62A881 66D1 4E12 9C95 AD0C4600489B Ειδήσεις, Κύπρος, συνέντευξη

 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Αντωνίου

Είναι από εκείνες τις στιγμές που δεν ξέρεις τι θα απαντήσεις. Όταν ένα ζευγάρι 28 χρονών, σου λέει πως «δεν έχουμε κάτι να μας κρατεί στην Κύπρο» τι μπορείς να πείς;

Οι 28χρονοι Γιώργος και η Μαρίνα, ένα ζευγάρι από την Λάρνακα, σπούδασαν πολιτικοί μηχανικοί.

Με την κάθοδο τους στην Κύπρο άρχισαν να ψάχνουν δουλειά, με αποτέλεσμα όπου πηγαίνουν να τους ζητούν προϋπηρεσία.

«Αυτό που πάντα θέλουν να έχεις εμπειρία, και σου δίνουν και μισθούς χώμα, είναι απαράδεκτο», μου απάντησε η Μαρίνα, με έντονο ύφος, δείχνοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα που επικρατεί στην Κύπρο και απαντώντας μου ξανά γιατί πολλοί νέοι αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

«Όταν κατέβηκα Κύπρο έκανα διάφορες δουλειές. Από Barman, μέχρι αποθηκάριος και πλασιέ. Δεν είναι ντροπή η δουλεία εννοείται. Απλά όταν σπαταλάς τα λεφτά σου και τον χρόνο σου, σίγουρα θέλεις να κάνεις αυτό που σπούδασες».

Σε ερώτηση μου εάν η πανδημία και τα lockdown που έθεσε η χώρα μας όταν άρχισε ο Covid, εάν ήταν οι λόγοι που τους έκαναν να αποφασίσουν για να φύγουν στο εξωτερικό μου απάντησαν καταφατικά.

«Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμασταν από πριν αλλά με το lockdown και όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση λες και ζούμε σε δικτατορία, πήραμε την τελική απόφαση. Δεν έχει σημασία εάν είσαι εμβολιασμένος ή όχι, το θέμα είναι όλη αυτή η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε κάτι να μας κρατά στην Κύπρο εκτός από την οικογένεια και τους φίλους μας, που θα πηγαινοερχόμαστε για να τους βλέπουμε».

Τέλος εαν αποφάνθηκαν για ποια χώρα θα βάλουν «πλώρη» μου απάντησαν «Μάλλον για Δανία, αφού είναι και κάτι φίλοι μας εκεί και μας έχουν πει τα καλύτερα ως προς τις συνθήκες εργασίας, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη».