Κοσμάς Οικονόμου: Μια ζωή αφιερωμένη στη λαϊκή ποίηση και παράδοση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κοσμάς Οικονόμου μιλά για τις ποιητικές του συλλογές, τη λαϊκή ποίηση και την παραδοσιακή τέχνη

INTERVIEWS exclusive, Κοσμάς Οικονόμου, Λαϊκή Ποίηση

Ο Κοσμάς Γ. Οικονόμου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1972. Εργάστηκε για μια δεκαετία περίπου στην Τουριστική βιομηχανία και από το 2001 εργάζεται στην εταιρία Σάββας Χατζηγιώρκης και Υιοί (Μύλοι Χατζηγιώρκη) ως υπεύθυνος διαχείρισης συστήματος Ποιότητας και Ανθρωπίνου δυναμικού.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Κάθε στίχος τζι’ ένας σπόρος» το 2012 και «Που την καρκιάν στην πένναν» το 2015. Από το 2017 και για έξι χρόνια (2017- 2022) επιμελείται την έκδοση του Ημερολογίου του Μουσείου Μύλοι Χατζηγιώρκη το οποίο περιλαμβάνει δικά του δίστιχα (ευχές, ερωτικά και γνωμικά) στην κυπριακή διάλεκτο καθώς επίσης και κυπριακές παροιμίες.

Έχει διακριθεί στους διαγωνισμούς λαϊκής ποίησης στους οποίους συμμετείχε (2014 -2016) ενώ είναι στιχουργός του τραγουδιού “Το προσκύνημα” το οποίο σε σύνθεση και ερμηνεία του Θεόδουλου Παπαγεωργίου, κέρδισε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης Κυπριακού τραγουδιού του ΡΙΚ το 2013.

Από το 2014, άρχισε να ασχολείται με την καταγραφή και επιμέλεια εκδόσεων σχετικών με την λαϊκή ποίηση, έχοντας την πλήρη ή την μερική επιμέλεια τους.

Είναι γραμματέας του πολιτιστικού ιδρύματος “Λευτέρη Οικονόμου” καθώς επίσης και του “Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και φίλων της Ποίησης”, του οποίου είναι εκ των ιδρυτικών μελών.

Το 2020 βραβεύτηκε από το εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο Κοκκινοχωρίων στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης των Ελληνικών γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών για την προσφορά του στην λαϊκή ποίηση.

Ο Κοσμάς Οικονόμου σε συνέντευξη του στο Famagusta.News και την Άντρη Φλουρέντζου, μιλάει για τις ποιητικές του συλλογές καθώς και για την έκδοση της επόμενης ποιητικής συλλογής.

Περισσότερα στο βίντεο:

Famagusta.News / Επιμέλεια Συνέντευξης: Άντρη Φλουρέντζου