Ο Δρ Μιχάλης Ζουβάνης απαντά σε δέκα διαφορετικές ερωτήσεις (Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος – Ενδροκρινολόγος Δρ. Μιχάλης Ζουβάνης είναι υποψήφιος για τη Δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Famagusta.News

MZPortrait exclusive, Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές, Εκλογές 2024, Μιχάλης Ζουβάνης

Υποψήφιος για τη Δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας που θα περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Παραλιμνίου, Δερύνειας, Φρενάρους και Αχερίτου-Βρυσούλλων είναι ο  Παθολόγος – Ενδροκρινολόγος Δρ. Μιχάλης Ζουβάνης, ο οποίος απάντησε σε δέκα… διαφορετικές ερωτήσεις για την υποψηφιότητά του στο Famagusta.News:

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Η απόφαση να εμπλακώ στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ήταν όντως δύσκολη για μένα, λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του γιατρού. Όμως, η μεγάλη αγάπη που έχω για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, οι ανησυχίες μου για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, παράλληλα με το έντονο ενδιαφέρον που πάντοτε είχα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ώθησαν να κάνω το μεγάλο βήμα και να κατέλθω ως υποψήφιος δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, που περιλαμβάνει τις κοινότητες Φρενάρου και Αχερίτου-Βρυσούλων-Αγίου Γεωργίου. Η μεταρρύθμιση της ΤΑ ήταν επίσης ένα επιπλέον κίνητρο αφού προσφέρει δυνατότητες για μεγαλύτερη πρόοδο, παράλληλα με την προοπτική της συνένωσης των διαμερισμάτων. Ευχής έργον θα ήταν να δημιουργείτο ένας Δήμος στην Ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί θα πετύχουμε και κάτω από τον υφιστάμενο Νόμο.

Πως θα συνοψίζατε το όραμα σας σε μια πρόταση;

Άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών με ταυτόχρονη έναρξη της δημιουργίας του μέλλοντος.

Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί ως υποψηφιότητα από τους συνυποψηφίους σας;

Ο κάθε υποψήφιος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδέες που τον κάνουν μοναδικό. Εργάστηκα ως γιατρός για περισσότερα από 30 χρόνια, έχοντας καθημερινή τριβή με τον κόσμο και τα προβλήματά του. Ουδέποτε έπαψα να είμαι ενεργός πολίτης και είχα πάντοτε ενημέρωση και άποψη για τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Έχω μεγάλη εμπειρία από χώρες του εξωτερικού και γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής διάθεσης κονδυλίων, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε για σκοπούς ανάπτυξης. Τέλος, έχω μεγάλη αγάπη και αδυναμία στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, κάτι που πιθανόν να ισχύει για όλους τους συνυποψηφίους μου!

Ποιο σύνθημα έχετε επιλέξει και γιατί;

Το σύνθημα μου είναι «Καθαρά και αξιόπιστα! Βελτιώνουμε το Παρόν, δημιουργούμε το Μέλλον» Το σύνθημα με χαρακτηρίζει ως άτομο, αφού στην ζωή μου, λόγω και του επαγγέλματος μου, κινήθηκα πάντοτε καθαρά και αξιόπιστα. Ταυτόχρονα θέλω να διατρανώσω την πεποίθηση μου πως ενώ θα δώσω άμεσα βάρος στην βελτίωση του σήμερα, θέλω να αρχίσω ταυτόχρονα το σχεδιασμό του μέλλοντος για τα παιδιά μας.

Ποια είναι τα πρώτα δύο πράγματα που θα αλλάζατε μόλις εκλεγείτε;

Το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα, είναι ο τρόπος εξυπηρέτησης των δημοτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πλήρους ψηφιοποίησης του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας. Το δεύτερο αφορά την δημιουργία της νοοτροπίας ενός ενιαίου Δήμου στο σύνολο του πληθυσμού. Αυτό δεν είναι τόσο μια αλλαγή ενός υπάρχοντος προβλήματος, όσο μια εισαγωγή ενός νέου θέματος που αφορά την μεταρρύθμιση, αλλά ταυτόχρονα άπτεται της μέχρι τούδε νοοτροπίας των δημοτών στα διαφορετικά διαμερίσματα, που πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ποια είναι τα πρώτα δύο πράγματα που δεν θα αλλάζατε, αλλά θα αναβαθμίζατε μόλις εκλεγείτε.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται αναβάθμιση είναι το οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των πεζοδρομίων. Παρόμοια προβλήματα έχουν όλα τα διαμερίσματα στο νέο Δήμο. Το δεύτερο που χρειάζεται αναβάθμιση είναι η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός, που χωρίς αμφιβολία μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά.

Αν διαλέγατε τις δύο σημαντικότερες προτεραιότητες του προεκλογικού σας προγράμματος, ποιες θα ήταν αυτές;

Θεωρώ πως όλα τα σημεία που αναφέρω στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, είναι εξίσου σημαντικά. Αν πρέπει να επιλέξω δύο εξ’ αυτών, θα διάλεγα την πράσινη πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου και την δημιουργία (έλευση) πανεπιστημίου στην περιοχή. Το τελευταίο θεωρώ πως μπορεί να συνδυαστεί με το πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

Πιστεύετε ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινείται προς την θετική κατεύθυνση ή όχι; Τι θα αλλάζατε ώστε να την κάνετε ακόμη καλύτερη;

Χωρίς αμφιβολία η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν αναγκαία και κατά την άποψη μου έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Παρέχει την δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της κυκλικής οικονομίας και προσδίδει την δυνατότητα σύμπτυξης υπηρεσιών σε μεγάλο βαθμό. Η δημιουργία μεγαλύτερων πληθυσμιακά Δήμων αυξάνει τις πιθανότητες απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία υποδομών και γενικά αυξάνει το ειδικό βάρος του κάθε νέου Δήμου ξεχωριστά. Όσον αφορά αλλαγές θα αναφέρω πως επιθυμία μου ήταν η δημιουργία μικρότερου αριθμού Δήμων. Για παράδειγμα η ελεύθερη Αμμόχωστος θα έπρεπε να ήταν ένας Δήμος. Μολαταύτα, οι αποφάσεις της Βουλής είναι σεβαστές και θα προχωρήσουμε με ότι έχουμε. Περισσότερες αλλαγές πιθανόν να καταστούν αναγκαίες μέσω της εφαρμογής του παρόντος μοντέλου, άρα πρέπει να περιμένουμε.

Ποια δύο αναπτυξιακά έργα θα επιδιώκατε να υλοποιήσετε εάν εκλεγείτε;

Πιστεύω πως όλα τα έργα που έχω δημοσιοποιήσει στο πρόγραμμα μου είναι σημαντικά και αναγκαία για την πρόοδο αυτού του Δήμου. Αφού όμως ζητάτε δύο θα αναφερθώ σε αυτά. Το πρώτο που είναι σημαντικό και μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα σε μια θητεία είναι η δημιουργία του δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου, που αφορά πράσινες πολιτικές με άμεσο όφελος στον δημότη. Το άλλο που είναι σημαντικό είναι η προσέλκυση πανεπιστημιακής σχολής στην περιοχή μας, με τις ανάλογες υποδομές που το αφορούν, όπως το πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους συνδημότες σας;

Το μήνυμα προς τους συνδημότες μου είναι η τεράστια σημασία που έχουν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αφορούν τόσο το παρόν όσο και το μέλλον, κυρίως τα παιδιά μας. Έτσι θέλω να τους παρακαλέσω να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν. Εκεί πρέπει να επιλέξουν τους σωστούς ανθρώπους που θα μπορέσουν να συνεργαστούν και να πάρουν το νέο Δήμο μπροστά. Χωρίς προκαταλήψεις, τοπικιστικές τάσεις και παλαιομοδίτικες προσεγγίσεις πρέπει να ψηφίσουν με βάση την ποιότητα των υποψηφίων και τίποτα άλλο. Μόνον έτσι θα φτιάξουμε ένα ενιαίο Δήμο πρότυπο, για το καλό των παιδιών μας.

Famagusta.News