Ο Κυριάκος Ιωακείμ απαντά σε δέκα διαφορετικές ερωτήσεις

Ο Κυριάκος Ιωακείμ θα είναι υποψήφιος για το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου

thumbnail DSC 3980 exclusive, Δημοτικές Εκλογές, Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές, Εκλογές 2024, Κυριάκος Ιωακείμ

Ο Κυριάκος Ιωακείμ θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου για το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παραλιμνίου με τον συνδυασμό του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ διαθέτει την εμπειρία της ήδη θέσης του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου στο υφιστάμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, απάντησε σε δέκα διαφορετικές ερωτήσεις που του έθεσε το Famagusta.News.

1. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Η διεκδίκηση μίας θέσης και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο ειδικά υπό τις νέες περιστάσεις της μεταρρυθμίσεως της τοπικής αυτοδιοίκησης, πηγάζει από το αίσθημα ευθύνης που γεννάται, ότι οφείλουμε το Παραλίμνι να παραμείνει ισχυρό. Λόγω της μερικής αβεβαιότητας που υπάρχει από τους κινδύνους που η μεταρρύθμιση ελλοχεύει, οφείλουμε να προστατέψουμε και να φροντίσουμε η μετάβαση αυτή να είναι ομαλή και σε στέρεες βάσεις. Επίσης, πρέπει να διεκδικήσουμε για το Δήμο μας αυτά που θα τον μετεξελίξουν σε ένα νέο Δήμο, σύγχρονο και πρότυπο. Για αυτό θέτω εαυτό προς κρίση γιατί πιστεύω ότι έχω ακόμα πολλά να προσφέρω.

2. Πώς θα συνοψίζατε το όραμα σας σε μία πρόταση;

Το Παραλίμνι είναι και θα παραμείνει ένα από τα σημαντικά γρανάζια ανάπτυξης και προόδου της Ελεύθερης μας Επαρχίας και αυτό θα συνεχιστεί και με την μεταρρύθμιση. Συνεπώς το όραμα μου δε κρύβω πως για μία Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, ισχυρή, χρειαζόμαστε ένα Παραλίμνι ακόμα πιο ισχυρό που θα ωθήσει όλη την ελεύθερη Επαρχία μας στη πρόοδο και την ανάπτυξη. Με όραμα, πλάνο και μεθοδικότητα, οφείλουμε να παρέχουμε στους Δημότες μας ένα Παραλίμνι και ένα νέο δήμο που θα ανταποκρίνεται άμεσα και παραγωγικά στις απαιτήσεις του κόσμου.

3. Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί ως υποψηφιότητα από τους συνυποψηφίους σας;

Η εμπειρία την οποία απέκτησα, σε συνάφεια με την επαγγελματική μου κατάρτιση, την οξυδέρκεια και μεθοδικότητα που προσπαθώ να αντιμετωπίζω κάθε τι που αφορά τον τόπο μας, με κάνουν να πιστεύω ότι έχω ακόμα πολλά να προσφέρω και για αυτό δηλώνω παρόν. Φυσικά υπάρχουν ικανά άτομα τα οποία και συνεδιεκδικούν και ελπίζω το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από άτομα με όραμα και γνώσεις για να μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας.

4. Ποιο σύνθημα έχετε επιλέξει και γιατί;

Το σύνθημα που επέλεξα είναι εμπειρία, γνώση και συνέπεια. Ταπεινά θεωρώ ότι ανταποκρίνομαι σε αυτά τα χαρακτηριστικά και με εκφράζουν στο απόλυτο. Φυσικά ο κόσμος θα κρίνει στις εκλογές της 9ης Ιουνίου όλα αυτά που οι υποψήφιοι σε κάθε αξίωμα, υιοθετούν ως συνθήματα ή ατζέντες.

5. Ποια είναι τα πρώτα δύο πράγματα που θα αλλάζατε μόλις εκλεγείτε;

Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο παρήγαγε σε αρκετό βαθμό έργο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ικανοποιητικό. Άλλωστε περιθώρια βελτίωσης πάντα θα υπάρχουν. Σαφώς υπάρχουν τομείς που ίσως παραμελήθηκαν ή έργα τα οποία δεν τροχοδρομήθηκαν άμεσα λόγω σκοπιμοτήτων τα οποία θα αναβάθμιζαν σημαντικά τον τόπο μας. Προς την ίδια κατεύθυνση οφείλουμε συλλογικά να εργαστούμε, να προωθήσουμε βελτιωτικά έργα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Σημειώνω, ότι πέραν των έργων που θα βοηθήσουν τη προαγωγή του Δήμου και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου, οφείλουμε να παρέχουμε στους Δημότες άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου και άμεση ενημέρωση , μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου.

6. Ποια είναι τα δύο πράγματα που δεν θα αλλάζατε αλλά θα αναβαθμίζατε μόλις εκλεγείτε;

Πρέπει η βελτίωση του οδικού δικτύου να ανέβει ακόμη ψηλότερα στην ατζέντα. Παρόλη τη δημιουργία νέων δρόμων ειδικά σε Πρωταρά που αποσυμφορίζουν σημαντικά το οδικό δίκτυο, ωστόσο το οδικό δίκτυο στο κέντρο του Παραλιμνίου, χρήζει βελτίωσης και είμαι σίγουρος πως με την δημιουργία της Πλατείας θα είναι υψηλά στις προτεραιότητες του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Η περισσότερη έμφαση σε φιλικές προς τον περιβάλλον πολιτικές είναι κάτι ακόμη που πρέπει να προωθηθεί μαζικότερα. Σύμφωνα με το Σχέδιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, προνοεί μεγέθυνση των πεζοδρομίων και μείωση υφιστάμενου πλάτους οδοστρώματος με αποτέλεσμα να προωθηθούν καλύτερες συνθήκες στους πεζούς και στους ποδηλάτες για να μπορούν να χρησιμοποιούν πρακτικά αυτές τις υποδομές. Έτσι ωθούμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης. Εφαρμόζουμε στο τόπο μας ευρωπαϊκή κουλτούρα και βοηθούμε στην πράσινη μετάβαση. Υπάρχουν και πολλά άλλα προγράμματα τα οποία επιτακτικά πρέπει να προωθηθούν όπως το Smart Cities.

7. Αν διαλέγατε τις δυο σημαντικότερες προτεραιότητες του προεκλογικού σας προγράμματος, ποιες θα ήταν αυτές;

Αρχικά θεωρώ πως διακαής πόθος και ανάγκη του Παραλιμνίου είναι η δημιουργία της πλατείας στο κέντρο της πόλης και η λιθόστρωση ούτως ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος από το Δημαρχείο μέχρι και την Αγία Μαρίνα, να μεγεθυνθεί το κέντρο της πόλης δίνοντας το δικαίωμα στους πολίτες της να απολαμβάνουν μίας σύγχρονης πλατείας. Επίσης ακόμα μία προτεραιότητα μου που θεωρώ ότι θα ωφελήσει το Παραλίμνι είναι η δημιουργία Δημοτικού Κήπου εντός του αστικού ιστού της πόλης δίνοντας διέξοδο στους πολίτες από την καθημερινότητα και πρασινίζοντας το Παραλίμνι.

8. Πιστεύετε ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης κινείται προς την θετική κατεύθυνση ή όχι; Τί θα αλλάζατε ώστε να την κάνατε ακόμη καλύτερη;

Πιστεύω πως η μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη. Δεν νοείται ένας τόσο μικρός τόπος όπως η Κύπρος μας να είχε τόσους πολλούς δήμους. Με την νέα μεταρρύθμιση οι δήμοι αποκτούν περισσότερη αυτοτέλεια, δύναμη και ευθύνες. Οι νέοι Δήμοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε έργα και κονδύλια απευθείας από το κεντρικό Κράτος, αλλά και σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά για πρώτη φορά την δική της αυτοτέλεια. Με συγκεκριμένη δομή και αυτοσυντήρηση επιτηρεί για πρώτη φορά άμεσα για την ευημερία των δικών της πολιτών. Για αυτό και χρειάζεται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο γνώση και εμπειρία. Προφανώς και κάθε αλλαγή δεν θα είναι τέλεια. Θα υπάρξουν ατέλειες ή/και λάθη τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα μακριά από σκοπιμότητες . Και είμαι σίγουρος ότι εάν υπάρχει συνεργασία, ευθύνη και επικρατήσει η λογική θα μπορέσουμε ως νέος Δήμος να ανταπεξέλθουμε, να νικήσουμε τις όποιες δυσκολίες εμφανιστούν και να βάλουμε τις βάσεις της ανάπτυξης της περιοχής μας.

9. Ποια δύο αναπτυξιακά έργα θα επιδιώκατε να υλοποιήσετε εάν εκλεγείτε;

Αναμφισβήτητα η προτεραιότητα μου είναι στην Παιδεία. Πρώτα με την ίδρυση πανεπιστημίου. Είναι επιβεβλημένο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να φέρουμε στην Επαρχία μας Πανεπιστήμιο. Κάλλιστα, θα μπορούσε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου να μετατραπεί ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο μας και το προσωπικό του απέδειξε και κατά την διάρκεια του Κορονοϊού την ποιότητα και την επαγγελματικότητα που το διακατέχει. Συνεπώς πιστεύω πως είναι έτοιμο να υποστηρίξει τυχόν μετεξέλιξη του ως Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Περαιτέρω οι προσπάθειες ετών απέδωσαν, καταφέρνοντας να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πάγιο αίτημα για τη δημιουργία 2ου Γυμνασίου στο Παραλίμνι. Έτσι θα αποσυμφορήσει ποσοτικά, το υφιστάμενο Γυμνάσιο και θα μειώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αισίως μόλις την Παρασκευή 17/05 προκηρύχθηκαν οι προσφορές για την εξεύρεση ομάδας μελετητών για σχεδιασμό του σχολείου.

10. Ποιο το μήνυμα σας προς τους συνδημότες σας;

Η κοινή αγάπη για τον τόπο μας. Με αυτό κατά νου και ξέροντας πως μπορώ να συνεχίσω να μάχομαι ως έκανα πάντα στην ενασχόληση μου με τα κοινά, τίμια και μακριά από σκοπιμότητες, μπορώ να συνεισφέρω και να βοηθήσω τον τόπο μας στις νέες προκλήσεις!

Ο Κυριάκος Ιωακείμ θα είναι υποψήφιος για το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου με τον συνδυασμό του ΔΗμοκρατικού Συναγερμού στον αρ. 2. (Λευκό χρώμα ψηφοδελτίου).