Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου

Μην ξεχάσεις να τους δώσεις τις καλύτερες ευχές σου!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου

Σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου γιορτάζουν οι: Παΐσιος, Παϊσία, που γιορτάζουν και στις 12 Ιουλίου (Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου), Ιούδας, Ζώσιμος, Ζήσιμος (Ζήσης), Ζωσιμαίος, Ζωσιμαία.

Ο Ορθόδοξος Συναξαριστής αναφέρει: Άγιος Ιούδας ο Απόστολος, Όσιος Παΐσιος ο Μέγας και θεοφόρος, Άγιος Ζώσιμος, Όσιος Ζήνων, Άγιος Ασύγκριτος ο Ιερομάρτυρας, Όσιος Βαρλαάμ ο Βάζσκυ, Άγιος Ιώβ Μητροπολίτης Μόσχας

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της σεξoυαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων: Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη συνεδρίασή της τής 19ης Ιουνίου 2015, όρισε τη 19η Ιουνίου κάθε χρόνου ως International Day for the elimination of sexuαl violence in conflict, αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως οι μουσουλμανικές Μπόκο Χαράμ (Boko Haram) στη Νιγηρία και Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία. Η 19η Ιουνίου επελέγη για να θυμίζει την απόφαση 1820 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 19 Ιουνίου 2008 και η οποία αναγνώριζε για πρώτη φορά ότι η σεξoυαλική βία είναι μία τακτική πολέμου και μία απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης: Η 19η Ιουνίου καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ ως World Sickle Cell Day, κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης (SCDIO). Στόχος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για μία αρρώστια του αίματος, ιδιαίτερα θανατηφόρα παλαιότερα. Η Δρεπανοκυττάρωση (Sickle Cell Anaemia, Drepanocytosis) είναι μια σοβαρής μορφής αναιμία, που προκαλείται από την ανεπάρκεια οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία εξ αυτού του λόγου λαμβάνουν το σχήμα δρεπανιού. Παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα, με τον μέσο όρο ζωής των ασθενών να μην ξεπερνά τα σαράντα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην αλματώδη πρόοδο της Ιατρικής, η ασθένεια αντιμετωπίζεται επαρκώς και ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ξεπερνά τα εβδομήντα χρόνια.

Ανατολή Ηλίου: 06:00

Δύση Ηλίου: 20:59

Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 59 λεπτά.