Κι όμως το κάνεις λάθος: Οι πάνινες τσάντες είναι χειρότερες από τις πλαστικές σακούλες για το περιβάλλον

Πάνινες τσάντες: Η Ελλάδα μαζί με πολλές άλλες χώρες του κόσμου έχουν «κηρύξει» κατά κάποιο τρόπο ένα πόλεμο απέναντι στις πλαστικές σακούλες.

Όχι άδικα, φυσικά, αν σκεφτεί κανείς ότι το πλαστικό αποτελεί ένα από τα υλικά που προκαλούν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, από την διαδικασία της κατασκευής του ως το τι γίνεται όταν πάψει να χρησιμοποιείται. Όπως έχει γραφτεί και στο topontiki.gr, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες. Χρησιμοποιούνται 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά. Χρησιμοποιούνται 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης, περίπου 40 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον κάθε μέρα.

Πάνινες τσάντες: Το πρόβλημα

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς η νομοθεσία σταδιακά απαγορεύει τη χρήση πλαστικού, οι καταναλωτές, δηλαδή εμείς, αναζητούν τρόπους να αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν για τα καθημερινά ψώνια τους. Κάποιοι από εμάς έχουν καταλήξει στη χρήση τσαντών από πανί. Είναι ανθεκτικές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Αν λερωθούν πλένονται εύκολα και γρήγορα. Είσης, -για τους fashion conscious– είναι και πολύ πιο κομψές από άλλες επιλογές όπως οι τσάντες από πλεγμένο πολυπροπυλένιο.Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι τσάντες από βαμβακερό ύφασμα, ιδίως δε οι τσάντες από οργανικό βαμβάκι, έχουν οικολογικό αποτύπωμα πολύ χειρότερο από τις λεπτές βιοδιασπώμενες σακούλες που ολό και περισσότερο αρχίζουν να χρησιμοποιούνται σε διάφορά καταστήματα, κυρίως τροφίμων, αλλά όχι μόνο. Μάλιστα, μελέτη του 2018 που πραγματοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας έδειξε ότι οι πάνινες τσάντες είναι από τις πλέον μη φιλικές προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Πάνινες τσάντες: Η μελέτη της Δανίας

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η μέλετη του υπουργείου Περιβάλλοντος της Δανίας επικεντρώνεται στον κύκλο ζωής μιας τσάντας. Επικεντρώνεται επίσης σε στοιχεία όπως οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τη διαδικασία κατασκευής της (μόλυνση της ατμόσφαιρας, νερό, όζον, τοξικότητα στον άνθρωπο, κλπ). Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη της τη μόλυνση στους υδάτινους πόρους από πλαστικά και μικροπλαστικά. Άρα, εξαιρεί ένα τεράστιο πρόβλημα από τις μετρήσεις της.Ωστόσο, όπως φαίνεται και στον πίνακα παρακάτω, τις χειρότερες συνέπειες για το περιβάλλον -πάντα υπό τις προϋποθέσεις της έρευνας- τις έχουν οι πάνινες τσάντες από οργανικό βαμβάκι. Αυτές πρέπει να χρησιμοποιηθούν χιλιάδες φορές μέχρις ότου υποκαταστήσουν μία πλαστική σακούλα. Στη δεύτερη χειρότερη θέση έρχονται οι απλές βαμβακερές τσάντες. Επίσης, ακόμα και το χαρτί δεν είναι και τόσο οικολογικό όσο φαίνεται αρχικά. Αντιθέτως, οι πιο «φιλικές» προς το περιβάλλον εμφανίζονται να είναι οι σακούλες από λεπτό πλαστικό (low-density polyethylene – LDPE).

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τη μελέτη, το οργανικό βαμβάκι έχει περίπου 30% μικρότερη παραγωγή από το απλό βαμβάκι. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, χρειάζεται περίπου 30% περισσότερες πηγές όπως νερό για να αναπτυχθεί η ίδια ποσότητα, έστω κι αν χρησιμοποιούνται λιγότερα λιπάσματα ή εντομοκτόνα για την παραγωγή του. Επίσης, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ανακύκλωσή του είναι πιο δύσκολη και λιγότερο εκτεταμένη από αυτή άλλων υλικών, όπως τα πλαστικά PET ή το χαρτί. Ακόμα και το απλό βαμβάκι μοιάζει να έχει πολύ πιο σημαντική περιβαλλοντική επίπτωση από διάφορα είδη πλαστικού.Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον, πως ό,τι παρουσιάζεται ως «οικολογικό» δεν είναι απαραιτήτως έτσι. Και δεύτερον, ότι η μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ πιο σύνθετη από όσο ενδεχομένως παρουσιάζεται: χρειάζονται να γίνουν πολλά, να γίνουν ταυτόχρονα και η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει μια αυτόματη διαδικασία για όλους μας αν όντως θέλουμε η Γη να παραμείνει φιλόξενη για εμάς. Άλλωστε όπως είχε πει και ο μέγας κωμικός και φιλόσοφος Τζορτζ Κάρλιν, η Γη θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς εμάς.

 via

Ροη Ειδησεων

1ος Διεθνής αγώνας ανοικτής θάλασσας στον Πρωταρά: Συμμετείχαν κολυμβητές από 7 διαφορετικές χώρες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Protaras International Open-Water Marathon στον Πρωταρά την Κυριακή 19/05. Σε…

20 Μαΐου, 2024

Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Στην Αγία Νάπα ο γάμος του ζευγαριού

Σε τροχιά γάμου βρίσκονται ο Αντρέας Γεωργίου και η σύντροφός του, Σιμώνη Χριστοδούλου αφού αμέσως…

20 Μαΐου, 2024

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν…

20 Μαΐου, 2024

ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Θεατρική παράσταση για ενίσχυση της μετάβασης της μικρής Ελευθερίας στο εξωτερικό για μεταμόσχευση

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ξυλοφάγου παρουσιάζει την θεατρική παράσταση Κόμης Δράκουλας την Κυριακή 26/05…

20 Μαΐου, 2024

Ιράν: Βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου με τον Ραϊσί και τον ΥΠΕΞ πριν από τη συντριβή

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου πριν από…

20 Μαΐου, 2024

Παραλίμνι: 18χρονος οδηγούσε μοτοσικλέτα χωρίς άδεια και προκαλούσε οχληρία

Μέσα στα πλαίσια εκστρατείας του στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΔΕ Αμμοχώστου για την πρόληψη των οδικών…

20 Μαΐου, 2024