H άρση μέτρων… φέρνει φυλακίσεις και ποινές που «καίνε»

Η Βουλή καλείται να τα εγκρίνει - Πρώτη συζήτηση

astinomia koron Αστυνομία, Πρόστιμα, χαλάρωση μέτρων

Στο μεταίχμιο της δεύτερης και τρίτης φάσης των χαλαρώσεων λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, η Κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβιαστεί ο Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμος κυρίως από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.  Στην ουσία, η Κυβέρνηση με αιχμές τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης  θέλει να προχωρήσει  στην αύξηση των ποινών που προβλέπονται στον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο και αναμένει την έγκριση της Βουλής που από σήμερα έχει λόγο. 

Ήδη τα δυο  νομοσχέδια που καλύπτουν τη νέα τάξη πραγμάτων, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής με τη μορφή κατ’επείγοντος. 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, θα προνοείται η αύξηση  του εξώδικου προστίμου σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων παραβαίνουν Κανονισμούς και  Διατάγματα. Τα πρόστιμα αυτά αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παραβίασης, εισάγεται δε και η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.

Σαββίδης: «Δεν θέλουμε οπισθοδρόμηση»

Η αύξηση των προστίμων σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη κρίθηκε αναγκαία αφού «δεν μπορούσαμε να περάσουμε στις επόμενες φάσεις με τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε  περιπτώσεις παραβίασης από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων των Κανονισμών και/ή Διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας».Ο Υπουργός τόνισε ότι «οι τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της προκύπτουσας πιεστικής ανάγκης για αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή οπισθοδρομήσεων». 

Το πρώτο νομοσχέδιο καλύπτει τα εξής:

Αύξηση της προβλεπόμενης ποινής  για παραβάσεις του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου σε φυλάκιση μέχρι 1 χρόνο και/ή πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €50.000. Η ποινή που τώρα προβλέπεται είναι μέχρι 6 μήνες φυλάκιση και/ή πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €3.000,

και

(β) Το εξώδικο πρόστιμο των €300 διατηρείται και εισάγεται τώρα η δυνατότητα επιβολής αυξημένου εξώδικου προστίμου σε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή επιχείρησης ή οποιουδήποτε άλλου χώρου όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες, σε περιπτώσεις παραβιάσεων Κανονισμών η και  Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου. 

Στην τέταρτη… πάει για κλείσιμο

Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, στην περίπτωση της πρώτης παραβίασης, το εξώδικο πρόστιμο θα ανέρχεται σε €2.000, στην περίπτωση της δεύτερης παραβίασης σε €4.000 και της τρίτης σε  €8.000. Σε περίπτωση τέταρτης διαδοχικής παραβίασης, δύναται να ασκηθεί ποινική δίωξη. Σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη είτε μετά την τρίτη φορά είτε και ενωρίτερα αν τούτο κριθεί σκόπιμο, η κατηγορούσα αρχή θα μπορεί να καταχωρήσει  μονομερή αίτηση (ex parte) στο Δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης ή της οικονομικής δραστηριότητας που διεξάγεται σε οποιοδήποτε υποστατικό ή χώρο.

Mε το δεύτερο νομοσχέδιο τροποποιούνται οι εξώδικες ρυθμίσεις για να συνάδουν με τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο.

Πηγή: Offsite.com.cy