Υπ. Υγείας: Παγκύπρια έκτακτα μέτρα 30/11 – 13/12, χαλαρώσεις 14/12 – 7/1 αν υπάρξει βελτίωση

Όλα όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στην παρουσίαση των νέων μέτρων

closed covid 1 νέα μέτρα, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έσχατο μέτρο θα είναι το ολικό lockdown, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοινώνοντας μια σειρά από παγκύπρια έκτακτα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου και αίροντας την απαγόρευση από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μεταξύ 14 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, περιλαμβανομένων πιο χαλαρών μέτρων για τις γιορτινές ημέρες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψη ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση είναι αδύνατον να μην έχει λάθη και παραλείψεις, ζητώντας «συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών». «Το μέλημά μας είναι η θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών μας», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Ιωάννου αναγνώρισε την κούραση και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία στην καθημερινότητα όλων, αλλά απηύθυνε «θερμή έκκληση» και ζήτησε την κατανόηση και τη βοήθεια των πολιτών. «Οι φετινές γιορτές θα είναι πρωτόγνωρες και ίσως θα στερηθούμε αγαπημένα πρόσωπα και πράγματα», σημείωσε. «Αυτά τα Χριστούγεννα ας τα χαρίσουμε στους ανθρώπους που αγαπούμε», είπε.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι «σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες η Κύπρος δεν προχώρησε σε ένα δεύτερο ολικό lockdown κι αυτό ακριβώς επειδή, παρά την επιδημιολογική επιβάρυνση, θεωρούμε ότι επί του παρόντος μπορούμε να κρατήσουμε για εφεδρεία αυτό το έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που χρειαστεί».

Διαβάστε εδώ: ΚΥΠΡΟΣ: Αναλυτικά όλα τα νέα περιοριστικά μέτρα

Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την εικόνα, είπε, προσθέτοντας ότι «το τελευταίο διάστημα το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση. Οι νοσηλευόμενοι που περιθάλπουμε σήμερα είναι τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού που είχαμε πριν 10 μέρες και παρουσίασαν επιδείνωση».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «το Νοέμβριο έγιναν 26 εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 22 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου».

«Σχεδόν οι μισοί θάνατοι (48 σύνολο) από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν τον Νοέμβριο. Ένα αρνητικό στοιχείο που μας επιβάλλει να αναζητούμε τρόπους αναχαίτισης νέων εξάρσεων», επισήμανε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «αυτές τις μέρες διαμορφώνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε στην Κύπρο, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στους συνανθρώπους μας που είναι ευάλωτοι, δηλαδή στους χρόνιους ασθενείς μας, στους ηλικιωμένους μας, τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, τους επαγγελματίες υγείας».

Διαβάστε εδώ: ΚΥΠΡΟΣ: Κέρφιου από τις 9 το βράδυ και λειτουργία χώρων εστίασης μέχρι τις 7 το βράδυ

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και θα επαναλειτουργήσει και η τρίτη λυκείου σε Λεμεσό και Πάφο.
Πηγή: ΚΥΠΕ